Marynata do karkówki - co warto o niej wiedzieć, jak ją przyrządzić, przepisy
Marynata do karkówki jest nieodłącznym elementem grillowania. Dzięki niej mięso rozpływa się w ustach i staje się bardziej aromatyczne. Co warto o niej wiedzieć? W jaki sposób przyrządzić marynatę z octu jabłkowego, piwa i musztardy?
1. Co warto wiedzieć o marynacie do karkówki?
Marynata poprawia walory smakowe karkówki, a także pozwala wydobyć z niej wyjątkowy aromat. Stanowi ona mieszaninę przypraw i cieczy np. [soku z cytryny](Marynata to nic innego jak mieszanina cieczy, np. oliwy, octu, wina i przypraw.), rozmarynu, soli i czosnku lub np. oliwy z oliwek, octu, soli, ziół prowansalskich i cebuli.
Zastosowanie takiej mieszanki zapobiega nadmiernemu twardnieniu mięsa. Mięso poddane procesowi marynowania po obróbce cieplnej jest bardziej soczyste, kruche i delikatne.
Zamarynowaną karkówkę zawsze należy włożyć do lodówki. Jest to niezbędne, jeśli chcemy zapobiec rozwojowi bakterii.
2. Jak przyrządzić marynatę do karkówki?
Przyrządzenie marynaty do karkówki nie jest trudne. Warto jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przed nałożeniem marynaty mięso powinniśmy delikatnie rozbić za pomocą tłuczka, w szczególności te elementy, na których znajduje się więcej tłuszczu. Oczywiście, w tej kwestii warto zachować pewien umiar.
Na przygotowane wcześniej mięso nakładamy mokrą lub suchą marynatę. Tę drugą znacznie łatwiej jest zrobić – osuszoną karkówkę nacieramy ulubionymi przyprawami takimi jak rozmaryn, czosnek, zioła prowansalskie, imbir, papryka ostra, papryka wędzona, bazylia, majeranek, kolendra, cząber, curry, kurkuma czy pieprz cayenne. Wszystkie te składniki możemy połączyć, a następnie utrzeć w moździerzu. Natarte przyprawami mięso musi być dokładnie zawinięte folią spożywczą. W lodówce trzymamy je co najmniej osiem godzin.
Marynaty mokre mogą bazować na soku z cytryny, occie winnym czy oliwie z oliwek. Jeśli chcemy, by nasza karkówka była soczysta, krucha i pyszna, możemy również zanurzyć ją w solance. Substancja jaką jest sok z cytryny ścina białko i sprawia, że nasze mięso staje się delikatniejsze. Sól i ocet wykazują z kolei właściwości konserwujące. Oczywiście, w przypadku drugiego rodzaju marynaty również nie może zabraknąć aromatycznych przypraw. Marynowanie karkówki warto rozpocząć dzień przed planowanym grillowaniem.
2.1. Marynata z octu jabłkowego, piwa i musztardy
Marynata z octu jabłkowego i piwa zapobiega nadmiernemu twardnieniu mięsa. Na pewno docenią ją wszyscy ci, którzy uwielbiają delikatne i aromatyczne mięso karkówki. By przyrządzenia marynaty potrzebna jest jedna szklanka piwa, dwie łyżki oliwy z oliwek, dwie łyżki octu jabłkowego, a także łyżeczka musztardy sarepskiej lub ostre. Dodatkowo, warto do niej dodać dwa ząbki czosnku (przeciśnięte wcześniej przez praskę). W marynacie tej nie może zabraknąć również szczypty pieprzu oraz szczypty rozmarynu. Całość należy dokładnie wymieszać. Przed zastosowaniem marynaty dokładnie natrzyj karkówkę solą. Zamarynowane mięso odstaw na kilkanaście godzin do lodówki. Nie zapomnij o użyciu folii bezbarwnej!
2.2. Marynata ziołowa
Marynata ziołowa nie tylko wspaniale pachnie, ale również doskonale wpływa na nasz przewód pokarmowy. Do jej przyrządzenia potrzebne są następujące składniki:
- trzy łyżki oleju
- jedna łyżeczka zmielonego kminku
- jedna łyżeczka tymianku
- pół łyżeczki rozmarynu,
- pół łyżeczki ziół prowansalskich,
- pół łyżeczki mięty,
- pół łyżeczki soli
- łyżka soku z cytryny.
Wszystkie wyżej wymienione składniki połącz w jedną całość. Gdy marynata będzie już gotowa, zanurz w niej mięso. Kawałki karkówki odstaw na talerzyk. Zanim wstawisz naczynie z mięsem do lodówki, owiń je folią spożywczą. Czas marynowania mięsa nie powinien być krótszy niż osiem godzin.