Tymianek - charakterystyka, zastosowanie, właściwości, olej tymiankowy
Macierzanka tymianek, po łacinie Thymus vulgaris, inaczej zwany jest tymiankiem pospolitym. Należy do gatunku rodzin jasnotowatych. Jego uprawy można znaleźć w wielu krajach świata, a pochodzi z krajów regionu Morza Śródziemnego. W Polsce kwitnie od czerwca do sierpnia.
1. Co to jest tymianek?
Tymianek to zioło należące do rodziny jasnowatych, znane również jako tymianek pospolity. Osiąga długość od 20 do 30 cm. Ma zielone drobne liście i kwiat o fioletowej barwie. Rośnie w całych koloniach. W skład tymianku wchodzi olejek eteryczny zawierający tymol, cyneol, pinen, borneol, linalol i cymol. Ziele to zawiera także kwasy chlorogenowe, ursulowe, kawowe, oleaginowe oraz flawony w postaci luteoliny, apigeniny, goryczy i saponiny.
2. Zastosowanie tymianku
Dzięki swoim właściwościom leczniczym wykorzystuje się go do zwalczania wielu chorób oraz w profilaktyce zdrowotnej. Tymianek występuje w preparatach działających przeciwzapalnie, bakteriobójczo, napotnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Jego właściwości wykrztuśne powodują, że znajduje się w składzie syropów na kaszel.
Tymianek ma również działanie rozkurczowe, a także uspakajające. Preparaty zawierające tymianek pobudzają wydzielanie śliny oraz soku żołądkowego. Tymianek zalecany jest również osobom, u których występuje trądzik.
3. Właściwości tymianku
W okresie wzmożonej częstotliwości przeziębień i zachorowań warto posiadać w domowej apteczce specyfiki, w których składzie znajduje się tymianek. Jest on doskonały przy wszelkich infekcjach gardła i jamy ustnej dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym. Stosuje się go zarówno przy występowaniu kaszlu mokrego jak i suchego.
Tymianek dobrze się sprawdza przy problemach żołądkowych, np. w przypadku nieżytu żołądka. Łagodzi objawy podrażnienia jelit. Często dodaje się go do potraw, które powodują dolegliwości wątrobowe, co skutkuje ich zminimalizowaniem. Tymianek zapobiega też występowaniu rozwolnienia, czyli biegunki.
Tymianek doskonale sprawdza się w regeneracji. Występuje w wielu pastach do zębów i bardzo korzystnie wpływa na jakość dziąseł. Uszkodzone szybko i się goją.
Te osoby, które narzekają na trądzik lub też mają tłustą cerę powinny używać kosmetyków, w których składzie występuje tymianek. Jego działanie powoduje oczyszczanie skóry, odkaża i zapobiega zapaleniom. Ponadto wyśmienicie sprawdza się, gdy ktoś ma trądzik. Jeśli ktoś ma problemy z łupieżem, to tu również tymianek może pomóc. Należy w takim przypadku sporządzić wywar z tymianku i nasmarować nim skórę na głowie. Można też przepłukać nim włosy, gdy się przetłuszczają.
Zobacz także
- Tymianek jako zioło o różnych zastosowaniach
- Zioła i przyprawy najlepsze dla mózgu
- Zioła na niestrawność
- Ziołowe lekartswa na kaszel i choroby płuc
- Produkty bogate w żelazo
4. Olej tymiankowy
Warto samemu przyrządzić sobie eliksir, który będzie nam służył nie tylko do spożycia, ale również do nacierania nim ciała. W tym celu należy do szklanki włożyć tymianek tak, żeby zajmował połowę jej pojemności. Następnie należy nalać do środka ok. 200 ml oleju słonecznikowego albo oliwy. Po 14 dniach trzeba roztwór przefiltrować i można używać.
Najlepiej stosować przy zaparciach i wzdęciach oraz schorzeniach związanych z drogami żółciowymi, wątroby i pęcherzyka, dawkując 1 łyżeczkę po 3-4 razy dziennie. Olej z tymianku można też wcierać w ciało przy chorobach zakaźnych i nieżycie układu pokarmowego. Jest też doskonały w czasie przeziębień, wychłodzenia organizmu oraz osłabieniu.
Ze stosowaniem tymianku nie należy jednak przesadzać, gdyż, jak każda substancja lecznicza, używany nieprawidłowo może mieć niepożądane skutki uboczne. Jeżeli przyjmujemy jakieś leki,przed zastosowaniem naparów czy oleju z tymianku należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż zawarte w nich związki bioaktywne mogą wchodzić w interakcje.
5. Ile kalorii ma świeży tymianek
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 1 g (1 łyżeczka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 101 kcal | 0,81 kcal |
Białko | 5,56 g | 0,04 g |
Węglowodany | 24,5 g | 0,20 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 14,00 g | 0,11 g |
Tłuszcz | 1,68 g | 0,01 g |
Tłuszcze nasycone | 0,47 g | 0,00 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,08 g | 0,00 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,53 g | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 160 mg | 1,28 mg |