Pieprz cayenne - charakterystyka, właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni
Miłośnicy ostrych dań na pewno znają pieprz cayenne. Sproszkowana, intensywnie pomarańczowa przyprawa nadaje pikantny smak i charakterystyczny aromat. Pieprz kajeński jest ceniony w kuchni, ale warto wiedzieć, że ma też właściwości lecznicze.
1. Charakterystyka pieprzu cayenne
Pieprz cayenne, który wielu z nas ma w swoich kuchennych szafkach, powstaje ze specjalnej odmiany papryki. Kiedy warzywa dojrzeją, papryka jest suszona, a następnie mielona na proszek. W tej formie trafia do pakowania, a później na półki sklepowe.
Papryka cayenne jest rośliną pochodzącą z rejonu Ameryki Środkowej. W XVI i XVII wieku razem z hiszpańskimi i portugalskimi odkrywcami trafiła w inne miejsca świata. Obecnie papryki cayenne są uprawiane głównie w Indiach, Pakistanie, Chinach, Argentynie oraz USA. W sklepach można kupić zarówno świeże papryki cayenne, jak i przyprawę pod nazwą pieprz cayenne.
Skąd się bierze ostry smak pieprzu kajeńskiego? To zasługa kapsaicyny – związku chemicznego, który podrażnia kubki smakowe oraz podniebienie, co daje efekt pieczenia, a nawet bólu. Ostrość potraw określa się, używając skali Scoville’a. Pieprz cayenne mieści się w przedziale 30 000–50 000 SHU (jednostek ostrości). Dla porównania zwykła słodka papryka ma 0 SHU, a papryka jalapeno 2500– 8000 SHU.
2. Właściwości lecznicze pieprzu cayenne
Pieprz cayenne to jedna z najbardziej wartościowych przypraw – zawiera witaminy, minerały i naturalne substancje chemiczne, które pozytywnie wpływają na zdrowie. To właśnie dzięki tym właściwościom pieprz cayenne znalazł zastosowanie w tradycyjnej medycynie naturalnej oraz nowoczesnych sposobach leczenia schorzeń.
Szczególnie istotną rolę spełnia kapsaicyna, która działa antybakteryjnie i przeciwbólowo. Pieprz cayenne skutecznie łagodzi bóle głowy oraz nerwobóle. Często jest składnikiem rozgrzewających plastrów oraz maści do stosowania miejscowego, w przypadku dolegliwości bólowych stawów i mięśni.
Badacze z Nottingham wykazali, że kapsaicyna ma właściwości antynowotworowe. Związek chemiczny odpowiada nie tylko za ostry smak, ale również zabija komórki rakowe, jednocześnie nie szkodząc zdrowym komórkom.
Pieprz kajeński jest źródłem beta-karotenu, witamin A oraz E, co korzystnie wpływa na stan układu odpornościowego. Po dania przyprawione ostrą papryką warto sięgnąć w czasie przeziębienia. Pieprz cayenne udrożnia zatkany nos, likwiduje ból głowy oraz skutecznie rozgrzewa.
Warto wiedzieć, że ostra papryka jest polecana osobom cierpiącym na choroby układu krążenia. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, poprawia krążenie oraz redukuje ryzyko niebezpiecznych zatorów oraz skrzepów, które są przyczyną zawałów i udarów.
Regularne dodawanie pieprzu cayenne do potraw ma świetny wpływ na organizm, ponieważ przyprawa ta jest bogata w minerały. Nawet małe ilości ostrej papryki dostarczają nam żelaza, cynku, miedzi, potasu, manganu, magnezu i selenu. Poza tym w pieprzu cayenne znajduje się wiele antyoksydantów, które chronią nas przed chorobami.
Ostre przyprawy pobudzają układ pokarmowy do wytężonej pracy, dlatego powinni z nich korzystać wszyscy, którzy mają problemy trawienne. Pieprz kajeński łagodzi wzdęcia, przyspiesza trawienie, zapobiega zatruciom pokarmowym oraz stymuluje produkcję soków żołądkowych. Eksperci twierdzą, że ostra papryka może nawet pomóc na wrzody żołądka.
Należy jednak pamiętać, że osoby z problemami ze strony układu pokarmowego powinny skonsultować spożywanie ostrych przypraw, w tym pieprzu cayenne, z lekarzem lub dietetykiem.
3. Zastosowanie pieprzu cayenne przy odchudzaniu
Pieprz cayenne to idealna przyprawa dla osób, które próbują schudnąć. Kapsaicyna przyspiesza metabolizm oraz procesy trawienne, hamuje apetyt i pozwala szybciej spalać tłuszcz. Oczywiście sama papryka nie wystarczy, by zgubić kilogramy, ale ostre przyprawy mogą wspomóc dietę i ćwiczenia.
Pieprz cayenne jest głównym składnikiem napoju oczyszczającego na diecie lemoniadowej. To dość drastyczny sposób na odchudzanie, ponieważ przez tydzień pije się wyłącznie wodę z sokiem z cytryny, pieprzem cayenne i syropem klonowym. Kilka lat temu dieta lemoniadowa była bardzo popularna wśród gwiazd Hollywood. Jej miłośniczką była m.in. piosenkarka Beyonce. Ze względu na restrykcyjność, nie należy stosować jej bez porozumienia z lekarzem.
4. Zastosowanie w kuchni
Pieprz kajeński to jedna z najpopularniejszych ostrych przypraw. Jest często wykorzystywany w daniach kuchni meksykańskiej oraz azjatyckiej. Obecnie pieprz cayenne jest dostępny na całym świecie i chętnie dodawany do potraw przez wszystkich miłośników ostrych smaków.
Ostrą paprykę można dodawać do zup, sosów, mięs, ryb, drobiu oraz wszelkiego rodzaju marynat. Często szczyptę pieprzu cayenne dodaje się też do potraw z czekoladą. Ciasta, lody, desery z odrobiną pieprzu cayenne zyskują zupełnie inny smak i aromat. Filiżanka gorącej czekolady z pieprzem cayenne to świetny sposób na rozgrzanie się w zimowy wieczór.
5. Ile kalorii ma pieprz czerwony lub cayenne
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 2 g (1 łyżeczka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 318 kcal | 5,72 kcal |
Białko | 12,01 g | 0,22 g |
Węglowodany | 56,6 g | 1,02 g |
Cukier | 10,34 g | 0,19 g |
Błonnik | 27,2 g | 0,49 g |
Tłuszcz | 17,27 g | 0,31 g |
Tłuszcze nasycone | 3,26 g | 0,06 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 2,75 g | 0,05 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 8,37 g | 0,15 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 76,4 mg | 1,38 mg |