Trwa ładowanie...

Masło czosnkowe - kalorie i wartości odżywcze, przepis, z czym jeść

 Kinga Olchowy
22.11.2021 10:11
Masło czosnkowe doskonale smakuje i pasuje do wielu potraw – zarówno tych na zimno, jak i na ciepło.
Masło czosnkowe doskonale smakuje i pasuje do wielu potraw – zarówno tych na zimno, jak i na ciepło. (AdobeStock)

Masło czosnkowe doskonale smakuje i pasuje do wielu potraw – zarówno tych na zimno, jak i na ciepło. Można podawać je ze świeżo upieczoną grzanką lub wykorzystać do przygotowania pysznych sosów. Jak zrobić idealne masło czosnkowe i ile zawiera kalorii?

spis treści

1. Jak zrobić masło czosnkowe?

Masło czosnkowe można przygotować na bazie gotowego masła sklepowego lub zrobić je samemu. W tym wypadku należy ubijać tłustą, lekko podgrzaną śmietanę 30% przez około 5-7 minut. Następnie oddzielić powstałe masło od płynnej maślanki (najlepiej użyć sitka), uformować bryłę, a następnie dobrze wypłukać pod zimną wodą. Jeśli w maśle zostanie odrobina maślanki, może to negatywnie wpłynąć na jego smak i trwałość.

Maślankę można później wykorzystać do zrobienia słodkich placków czy naleśników.

Gotowe masło należy lekko rozpuścić i wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem. Można także użyć mielonego i suszonego, aby jeszcze mocniej podbić smak. Tak przygotowaną masę wystarczy tylko przelać do formy i pozostawić do zastygnięcia.

Zobacz film: "Czosnek - naturalny antybiotyk. Zobacz, jak go stosować, by był skuteczny"

2. Kalorie i wartości odżywcze masła czosnkowego

Masło czosnkowe, zarówno to przygotowane na gotowych produktach, ja i zrobione w całości samodzielnie, jest kaloryczne. Nie należy przesadzać z jego ilością, ponieważ tłuszcze zwierzęce posiadają sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, a także tłuszczów trans.

W 100 gramach masła czosnkowego znajduje się ok. 700 kalorii, w tym:

  • 1.2 g białka
  • 75 g tłuszczu
  • ok. 3 g węglowodanów

Łyżeczka takiego masła to ok. 35 kalorii.

Jednocześnie masło jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują pozytywny wpływ na organizm i wspierają wchłanianie niektórych witamin (tych, które rozpuszczają się w tłuszczach, czyli np. witaminy D).

Czosnek zaś jest uznawany za naturalny antybiotyk, wspiera odporność i pomaga walczyć z sezonowymi infekcjami.

3. Z czym jeść masło czosnkowe?

Masło czosnkowe idealnie smakuje do ciepłych grzanek i tostów, ale komponuje się także z wieloma daniami obiadowymi. Sprawdza się do faszerowania warzyw i ziemniaków, do nacierania mięs i robienia aromatycznych sosów.

To idealny dodatek do ciepłych, świeżo upieczonych bagietek, gotowanych pierogów lub makaronu czy kopytek.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze