Trwa ładowanie...

Masło czosnkowe - kalorie i wartości odżywcze, przepis, z czym jeść

Masło czosnkowe doskonale smakuje i pasuje do wielu potraw – zarówno tych na zimno, jak i na ciepło. Można podawać je ze świeżo upieczoną grzanką lub wykorzystać do przygotowania pysznych sosów. Jak zrobić idealne masło czosnkowe i ile zawiera kalorii?

Zobacz film: "Czosnek - naturalny antybiotyk. Zobacz, jak go stosować, by był skuteczny"

spis treści

1. Jak zrobić masło czosnkowe?

Masło czosnkowe można przygotować na bazie gotowego masła sklepowego lub zrobić je samemu. W tym wypadku należy ubijać tłustą, lekko podgrzaną śmietanę 30% przez około 5-7 minut. Następnie oddzielić powstałe masło od płynnej maślanki (najlepiej użyć sitka), uformować bryłę, a następnie dobrze wypłukać pod zimną wodą. Jeśli w maśle zostanie odrobina maślanki, może to negatywnie wpłynąć na jego smak i trwałość.

Maślankę można później wykorzystać do zrobienia słodkich placków czy naleśników.

Gotowe masło należy lekko rozpuścić i wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem. Można także użyć mielonego i suszonego, aby jeszcze mocniej podbić smak. Tak przygotowaną masę wystarczy tylko przelać do formy i pozostawić do zastygnięcia.

2. Kalorie i wartości odżywcze masła czosnkowego

Masło czosnkowe, zarówno to przygotowane na gotowych produktach, ja i zrobione w całości samodzielnie, jest kaloryczne. Nie należy przesadzać z jego ilością, ponieważ tłuszcze zwierzęce posiadają sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, a także tłuszczów trans.

W 100 gramach masła czosnkowego znajduje się ok. 700 kalorii, w tym:

  • 1.2 g białka
  • 75 g tłuszczu
  • ok. 3 g węglowodanów

Łyżeczka takiego masła to ok. 35 kalorii.

Jednocześnie masło jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują pozytywny wpływ na organizm i wspierają wchłanianie niektórych witamin (tych, które rozpuszczają się w tłuszczach, czyli np. witaminy D).

Czosnek zaś jest uznawany za naturalny antybiotyk, wspiera odporność i pomaga walczyć z sezonowymi infekcjami.

3. Z czym jeść masło czosnkowe?

Masło czosnkowe idealnie smakuje do ciepłych grzanek i tostów, ale komponuje się także z wieloma daniami obiadowymi. Sprawdza się do faszerowania warzyw i ziemniaków, do nacierania mięs i robienia aromatycznych sosów.

To idealny dodatek do ciepłych, świeżo upieczonych bagietek, gotowanych pierogów lub makaronu czy kopytek.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.