Mata teflonowa na grilla - jak używać, by było smacznie i zdrowo?
Mata teflonowa na grilla to gadżet, który zapobiega przywieraniu żywności, pozwala na zachowanie smaku potraw, a i pomaga utrzymać urządzenie w czystości. Dzięki niej grillowanie jest więc łatwiejsze, bardziej przyjemne i zdrowsze. Do czego służy mata teflonowa na grillu i jakie ma zalety? Jak jej używać, by było nie tylko smacznie, ale także bezpiecznie i zdrowo?
1. Do czego służy mata teflonowa na grilla i jakie ma zalety?
Mata teflonowa na grilla to gadżet, który ma wiele zalet. Sprawdza się nie tylko na grillu, ale często również w domowym piekarniku (w zależności od przeznaczenia produktu).
Przede wszystkim mata teflonowa zapobiega przywieraniu jedzenia do rusztu, co ułatwia przygotowywanie zwłaszcza potraw delikatnych, takich jak ryby, krewetki, drób, sery czy warzyw. Dzięki niej żywność nie przypala się i nie rozpada. Jej kolejnym walorem jest to, że pozwala na równomierne rozprowadzenie ciepła, co zapewnia ogrzewanie potraw na całej powierzchni.
Inną zaletą maty teflonowej jest to, że dzięki niej potrawy zachowują swój naturalny smak. Są także zdrowsze, ponieważ nie ma potrzeby stosowania dodatkowego tłuszczu. Z uwagi na to, że mata nie absorbuje zapachu przyrządzanych na niej dań, nadaje się więc zarówno do mięsa, jak i warzyw. Zapewnia także ochronę jedzenia przed zanieczyszczeniem z rusztu czy z grilla.
Mata teflonowa ma także tę zaletę, że chroni ruszt przed zanieczyszczeniem, głównie olejem i kawałkami jedzenia. To znacznie ułatwia mycie i przedłuża trwałość grilla. Zajmuje przy tym niewiele miejsca, dzięki czemu łatwo ją przechowywać, a i pozwala zaoszczędzić pieniądze (nie trzeba kupować folii czy tacek aluminiowych).
Co ważne, mata z teflonu jest łatwa w utrzymaniu czystości, co przekłada się na higienę grillowania. Można ją myć ręcznie, bez zbędnych środków chemicznych, za pomocą myjki do naczyń lub umieścić w zmywarce, jeśli to dozwolone.
2. Mata teflonowa na grilla – bezpieczna czy szkodliwa?
Mata teflonowa generalnie jest bezpieczna w użytkowaniu. Nie zawiera szkodliwych substancji zarówno dla żywności, jak i dla człowieka. Niestety, choć teflon sam w sobie nie jest toksyczny, nie ma negatywnego wpływu na zdrowie, w pewnych warunkach i sytuacjach mata teflonowa na grill może być szkodliwa.
To dlatego tak ważne jest, by zarówno patelni teflonowych, jak i mat używać z zachowaniem zasad bezpieczeństwa. Co robić, a czego unikać?
Trzeba pamiętać, że niebezpieczny może być bezpośredni kontakt maty z ogniem lub grillowanie w zbyt wysokiej temperaturze. Teflon (politetrafluoroetylen, PTFE) może ulec degradacji powyżej 260°C. To prowadzi do wydzielenia toksycznych substancji (uszkodzony teflon jest szkodliwy).
Na szkodliwość maty może także wpływać jej nieodpowiednie przechowywanie oraz niewłaściwe czyszczenie, na przykład używanie agresywnych detergentów lub ostrych zmywaków, co może prowadzić do uszkodzenia powłoki teflonowej i uwolnienia toksycznych substancji w czasie użytkowania.
Szkodliwy dla zdrowia może być także brak czyszczenia. Ponieważ brudna mata teflonowa może absorbować zanieczyszczenia z grillowanych na niej produktów. To może mieć niepożądane skutki dla zdrowia.
Maty teflonowej można używać wyłącznie zgodnie z jej przeznaczeniem. Nie każda mata do grilla to mata teflonowa na kuchenkę czy mata teflonowa do pieczenia w piekarniku. Dostępne są też takie rozwiązania jak mata teflonowa cukiernicza, a nawet mata teflonowa do makaroników.
Trzeba też kontrolować stan maty. Gdy jest uszkodzona lub zużyta, może dojść do wydzielania szkodliwych substancji. Jej wyrzucenie to konieczność. Ponieważ maty teflonowe nie są drogie, by móc cieszyć się smakiem potraw, ale i zdrowiem, należy je wymieniać, gdy tylko zajdzie taka potrzeba. Warto pamiętać, że stare (zużyte) maty mogą być bardziej podatne na przegrzanie i degradację.
Teflonowe maty na grilla są bezpieczne, gdy są utrzymywane w czystości i stosowane z zaleceniami producenta. Podstawą jest unikanie bezpośredniego kontaktu z ogniem i utrzymanie jej w nienagannym stanie.
3. Jak prawidłowo używać maty teflonowej?
Jak prawidłowo używać maty teflonowej, aby uniknąć uszkodzenia? Jak o nią dbać, by służyła przez wiele sezonów? Przede wszystkim:
- Przed użyciem upewnij się, że mata jest czysta. Dokładnie ją wysusz.
- Jeśli mata jest zbyt duża na grill, możesz ją przyciąć do odpowiedniego rozmiaru, posługując się nożem kuchennym. To ważne, by pasowała do rusztu (dostępna jest tak gotowa mata teflonowa na wymiar, jak i mata teflonowa na metry).
- Rozgrzej grill, ponieważ kładzie się ją na nagrzanym grillu.
- Po umieszczeniu maty na ruszcie ułóż na niej jedzenie np. faszerowane pieczarki, cukinię, cebulę, bakłażana.
- Pozostaw nieco miejsca.
- Choć maty teflonowe na grill z )zasady zapobiegają przywieraniu potrawy do rusztu, obracaj żywność podczas grillowania.
Po użyciu, gdy mata ostygnie, umyj ją w ciepłej wodzie z łagodnym detergentem. Złóż ją i przechowuj w suchym miejscu. Dzięki temu będzie służyła przez kilka sezonów.