Miód faceliowy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania
Miód faceliowy to wysokiej jakości miód nektarowy, który otrzymywany jest z rośliny o nazwie facelia błękitna. Nie tylko doskonale smakuje, ale i jest jednym z najzdrowszych rodzajów miodu. Działa wzmacniająco na układ odpornościowy, ma pozytywny wpływ na wiele układów organizmu. Co warto wiedzieć?
1. Co to jest miód faceliowy?
Miód faceliowy, nazywany królewskim miodem, pozyskiwany jest z kwiatów facelii błękitnej (Phacelia tanacetifolia). To pastewna roślina o niebieskich kwiatach i intensywnym zapachu. Mówi się, że to królowa miododajności, ponieważ choć kwitnie krótko, jest bardzo miododajna.
Jak wygląda miód faceliowy? Ma mazistą konsystencją i uniwersalny, tradycyjny dla miodów kwiatowych delikatny, słodkawy smak z lekką nutą cytrusową. Świeży miód ma bardziej płynną konsystencję, następnie ulega krystalizacji. W stanie płynnym jest jasny, a po krystalizacji zmienia barwę na jaśniejszą, prawie białą.
Jak każdy miód również miód faceliowy jest skarbnicą minerałów oraz witamin. Może stanowić alternatywę dla miodów lipowych i wielokwiatowych. Badania dowodzą, że jest jednym z najbezpieczniejszych do spożycia. Okazuje się, że w porównaniu z innymi miodami cechuje się najniższym stopniem zanieczyszczenia drobnoustrojami tlenowymi.
2. Właściwości miodu faceliowego
Miód faceliowy warto włączyć do codziennej diety z uwagi na jego walory prozdrowotne. Okazuje się bowiem, że:
- pomaga przy przeziębieniu,
- jest dobrym źródłem energii po intensywnym wysiłku,
- wspiera odporność, wzmacnia organizm po ciężkiej pracy fizycznej lub wysiłku intelektualnym,
- pomaga przy zapaleniu górnych dróg oddechowych czy leczeniu astmy oskrzelowej, oczyszcza płuca,
- obniża ciśnienie krwi,
- przyspieszają proces gojenia ran i oparzeń,
- może pomóc przy leczeniu chorób układu krążenia, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, niewydolności mięśnia sercowego, miażdżycy, a także nadciśnienia tętniczego. Zmniejsza również ryzyko miażdżycy,
- ma działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe,
- usprawnia metabolizm, wspomaga pracę enzymów i hormonów, obniża toksyczne działanie nikotyny, alkoholu, herbaty oraz kawy,
- posiada właściwości bakteriobójcze (choć miód faceliowy zaliczany jest do grupy miodów o niskich właściwościach antybiotycznych).
Zobacz także:
3. Zastosowanie królewskiego miodu
Miód faceliowy bardzo dobrze smakuje, dlatego to doskonały dodatek do wielu dań i napojów. Można go spożywać samodzielnie, ale i na kanapce czy twarożku. To zdrowa, słodka alternatywa dla dżemów czy kremu czekoladowego i warty uwagi zamiennik cukru w wypiekach.
Ten naturalny słodzik ma łagodny smak i delikatny zapach, nie wpływa przesadnie na walory smakowe produktów i potraw, do których jest dodawany.
Jak go wykorzystać? Miód można jeść na łyżeczce, polewać nim naleśniki czy omlety, dodawać do herbaty i zimnych napojów z cytryną, miętą czy imbirem. To popularna mikstura dla zdrowia.
Należy jednak pamiętać, że w wysokiej temperaturze (powyżej 40 stopni) miód traci swoje prozdrowotne właściwości. Dlatego najkorzystniej jest spożywać go na zimno.
Z uwagi na wiele cennych właściwości, miód faceliowy warto mieć nie tylko w swojej kuchni, ale i apteczce. Można z niego przygotowywać domowy syrop na kaszel z miodu i cebuli, a także różne mikstury na przeziębienie, które zawierają cytrynę, czosnek czy imbir.
Warto wiedzieć, że miód faceliowy neutralizuje korzenny smak oleju z czarnuszki, co ułatwia podawanie go dzieciom. Można z niego również zrobić „szot na odporność”. To mieszanka miodu, oleju z czarnuszki, soku z cytryny i syropu malinowego.
Warto wiedzieć, że ze względu na swoje właściwości miód faceliowy jest również wykorzystywany w kosmetyce do walki z trądzikiem, cellulitem i starzeniem się skóry. Dodaje się go do pomadek ochronnych, szamponów, maseczek, kremów czy peelingów. W warunkach domowych można go używać do zrobienia różnego rodzaju maseczek na twarz, ciało czy włosy.
4. Przeciwwskazania i środki ostrożności
Miód ma bardzo długi termin ważności, niemniej istotne jest, by go odpowiednio przechowywać. Aby produkt zachował swoje właściwości jak najdłużej, musi stać w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, by słoik był szczelnie dokręcony, ponieważ miód szybko chłonie zapachy oraz wilgoć.
Choć miód jest bardzo zdrowy, nie może jeść go każdy. Trzeba mieć na uwadze, że to naturalny produkt pszczeli, dlatego powinny na niego uważać osoby cierpiące na alergię. Ostrożność w stosunku do miodu, nie tylko faceliowego, jest zalecana również osobom zmagającym się z nietolerancją glukozy i cukrzycą typu II.
Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej 1. roku życia, z uwagi na ryzyko zakażenia Clostridium botulinum. Miód faceliowy w ciąży nie jest przeciwwskazany.
5. Gdzie kupić miód faceliowy?
Miód faceliowy nie jest tak popularny jak miód lipowy, gryczany czy rzepakowy, niemniej można go kupić zarówno bezpośrednio u pszczelarzy, jak i w sklepach spożywczych, ze zdrową żywnością, produktami bio, tak stacjonarnie, jak i w internecie. Cena miodu faceliowego jest porównywalna z cenami innych gatunków miodu, to jest około 20–25 zł za 500 g produktu. Kupując miód zawsze należy zwracać uwagę na jego pochodzenie.