Trwa ładowanie...

Miód malinowy – właściwości, wygląd i zastosowanie. Gdzie go kupić?

Miód malinowy to rzadko spotykana i ceniona przez koneserów odmiana miodu. Ma wyjątkowy smak i aromat charakterystyczny dla kwiatów malin. Ze względu na smak, ale i właściwości prozdrowotne, warto go włączyć do codziennej diety. Jak rozpoznać miód malinowy? Gdzie go kupić i dlaczego warto jeść?

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

spis treści

1. Co to jest miód malinowy?

Miód malinowy to produkt, który powstaje z kwiatów malin, w wyniku zbierania nektaru kwiatowego przez pszczoły miodne. To jeden z najlepszych miodów nektarowych.

Nektar zbierany jest w okresie kwitnienia kwiatów. Jego zbiory rozpoczynają się pod koniec maja, kiedy zaczynają kwitnąć krzewy najwcześniejszych odmian. Po raz kolejny pszczoły mogą przystąpić do pracy dopiero pod koniec sierpnia, kiedy zaczynają kwitnąć maliny z odmian późniejszych.

Ponieważ maliny kwitną bardzo krótko (około 3 tygodnie w roku), a powstanie miodu jest uzależnione od położenia pasieki, która musi znajdować się w pobliżu krzaków malin, miód ten należy do odmian wyjątkowych i rzadko spotykanych.

2. Jak rozpoznać miód malinowy?

Jak wygląda i jak rozpoznać miód malinowy? Ma on złocisty kolor, a i jaśnieje podczas krystalizacji. Czasem można kupić miód malinowy różowy. To efekt dodania do gotowego produktu owoców malin.

Jak smakuje miód malinowy? Jest słodki, ale wyczuwa się w nim lekką kwaskowość. Wyróżnia go szczególny aromat, charakterystyczny dla kwiatów maliny. Ponieważ należy do miodów jasnych, stosunkowo szybko zmienia swoją konsystencję. Zmiana w kremowy krupiec może nastąpić już w ciągu kilku dni po zbiorach. Co ważne nie wpływa to negatywnie na właściwości miodu i walory smakowe.

3. Właściwości zdrowotne miodu malinowego

Miód malinowy, jak każdy miód, zawiera sporo węglowodanów. Dzięki temu jest źródłem łatwo przyswajalnej energii. Za sprawą obecności glukozy i fruktozy jest także kaloryczny. Jedna łyżeczka miodu to około 40 kcal.

Na jego charakterystyczny smak w dużym stopniu wpływa obecność kwasów organicznych: glukonowego, cytrynowego i jabłkowego. Miód malinowy to także źródło enzymów (m. in. inwertazy, amylazy), flawonoidów, antyoksydantów, kwasów organicznych, składników mineralnych (wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, mangan i inne), witamin z grupy B i witaminy C.

To, co wyróżnia miód malinowy, to właściwości napotne, przeciwgorączkowe, rozgrzewające i immunomodulująco. Oznacza to, że nie tylko dobrze smakuje, ale i ma właściwości lecznicze:

  • sprawdza się w przypadku objawów grypy i przeziębienia, a także chorób przebiegających z gorączką, chorób górnych dróg oddechowych,
  • poprawia przepływ krwi, ma pozytywny wpływ na naczynia krwionośne. Uelastycznia je i poszerza. Działa stymulująco na produkcję hemoglobiny i czerwonych krwinek,
  • poprawia wydolność organizmu,
  • sprawdza się przy nieżycie żołądka oraz chorobach układu pokarmowego,
  • wzmacnia i chroni wątrobę, zwiększa wydzielanie żółci.

Miód malinowy, dzięki swoim właściwościom i walorom zdrowotnym nie tylko łagodzi przebieg i objawy różnych infekcji, ale i może skrócić czas ich trwania infekcji. Jedzony profilaktycznie zapobiega takim chorobom jak miażdżyca, uodparnia również organizm na szkodliwe działanie bakterii i wirusów.

Można go również stosować w przypadku narażenia na stres, ale i wysiłek fizyczny. Jest szczególnie polecany dla osób, które ciężko pracują - również umysłowo. To idealny środek na zmęczenie i brak energii, który jednocześnie wykazuje działanie odprężające.

4. Zastosowanie miodu malinowego

Miód malinowy można wykorzystywać także w kuchni, nie tylko do celów leczniczych. Sprawdzi się jako zamiennik cukru. Warto go dodawać do herbaty, napojów i koktajli. Doskonale smakuje na kanapkach, naleśnikach i omletach, w deserach i wypiekach. Można go również wykorzystać do przygotowania domowego alkoholu. Nalewka malinowa z miodem ma wyjątkowy, wzmocniony malinowy smak i aromat.

Ponadto miód malinowy, ze względu na swoje cenne właściwości ma zastosowanie w naturalnej kosmetyce. Można go wykorzystywać na przykład do przygotowania domowej maseczki, ale i dodawać do kąpieli.

5. Kto nie powinien jeść miodu?

Jedząc miód warto pamiętać o tym, by nie przesadzać z jego ilością (maksymalnie można zjeść 4 łyżeczki miodu dziennie), ale i nie poddawać go działaniu temperatury wyższej od 40 stopni C. W przeciwnym razie zawarte w produkcie białka i enzymy mogą zostać uszkodzone. To pozbawia miód silnych właściwości prozdrowotnych. Aby zachować dobroczynne działanie miodu, najlepiej zjadać go na surowo.

Miodu, nie tylko malinowego, nie mogą jeść cukrzycy ale i niemowlęta. Ponieważ jest to produkt pochodzenia naturalnego, który nie poddawany procesom konserwacji czy pasteryzacji, może zawierać szkodliwe bakterie, na przykład bakterie jadu kiełbasianego.

6. Gdzie kupić miód malinowy?

Miód malinowy należy do rzadko spotykanych. Jest mniej dostępny niż inne odmiany miodu. Jego cena jest nieco wyższa. Kilogram produktu kosztuje od 45 do 55 zł.

Aby kupić pełnowartościowy miód wysokiej jakości, najlepiej nabyć go u lokalnego pszczelarza. Dobrym pomysłem jest także zakup miodu w sprawdzonym sklepie, także internetowym. Warto jednak przy tym czytać zarówno opis danego produktu, jak i dostępne opinie konsumentów. Nabywając miód warto pamiętać, że bardzo łatwo jest kupić produkt oszukany. Miód z nektaru kwiatów malin, ze względu na rzadkość występowania, jest podrabiany dość często.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.