Moc ukryta w soku. Obniża cholesterol, chroni przed zawałem
Sok z żurawiny ma wiele zastosowań w medycynie naturalnej. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwwirusowe oraz przeciwzakrzepowe. Stanowi również naturalne lekarstwo na stan zapalny pęcherza czy zapalenie dróg moczowych. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?
1. Sok z żurawiny i jego właściwości zdrowotne
Żurawina to produkt o ogromnym potencjale leczniczym. Stanowi ona cenne źródło błonnika, przeciwutleniaczy, poliantocyjanidów, tiaminy, ryboflawiny, pirydoksyny, beta-karotenu czy witaminy C. W składzie owoców żurawiny występują także składniki mineralne, takie jak potas, fosfor, wapń, sód, magnez, jod, żelazo.
Sok z żurawiny wykazuje działanie przeciwbakteryjne, co jest związane z zawartością związków laktonowych. Anocyjany oraz polifenole roślinne zawarte w roślinie działają z kolei pozytywnie na ludzki układ sercowo-naczyniowy.
Wykazują one działanie prewencyjne w schorzeniach serca oraz naczyń krwionośnych. Beta-karoten wspiera funkcjonowanie narządu wzroku, a także pobudza produkcję i odbudowę włókien kolagenowych.
2. Sok z żurawiny na infekcje układu moczowego
Sok z żurawiny jest jednym z najpopularniejszych, naturalnych środków leczniczych na zapalenie pęcherza czy infekcje układu moczowego. Problemy te są w wielu przypadkach spowodowane nadmiarem bakterii wchodzącej w skład fizjologicznej flory jelitowej ludzi, dokładniej pałeczki okrężnicy Escherichia coli.
Sok na bazie żurawiny przeciwdziała infekcjom pęcherza i dróg moczowych, ponieważ hamuje przyleganie bakterii Escherichia coli do ścianek pęcherza moczowego, a także ułatwia wypłukiwanie chorobotwórczych drobnoustrojów.
Regularne picie soku z żurawiny wskazane jest przede wszystkim tym osobom, które borykają się z przewlekłymi infekcjami pęcherza oraz źle tolerującym antybiotyki. Warto mieć na uwadze, że terapia z użyciem soku żurawinowego nie jest jednak polecana chorym z kamicą nerkową.
3. Inne wskazania do stosowania soku z żurawiny
Sok z żurawiny warto stosować w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę, anginę czy przeziębienie. Zawarte w owocach rośliny polifenole pomagają obniżyć podwyższony poziom cholesterolu, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca czy zawału.
Sok z żurawiny może być stosowany w stanach przemęczenia czy napięcia psychicznego, zaburzeniach żołądka, dolegliwościach bólowych związanych z reumatyzmem. Sięganie po napój żurawinowy może pomóc również w przypadku nawracających zakażeń o podłożu grzybiczym.
Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski