Mogą nasilać bóle stawów. Obecne w setkach produktów spożywczych
W chorobach zapalnych stawów dieta jest bardzo ważnym elementem – może nasilać stan zapalny organizm i przyczyniać się do spotęgowania bólu, bądź łagodzić dolegliwości. Na zakazanej liście chorych m.in. z reumatoidalnym zapaleniem stawów znajduje się cukier, produkty wysokoprzetworzone czy alkohol i tłuszcze trans. To jednak nie wszystko.
1. Uważaj, mogą potęgować ból stawów
W chorobach zapalnych stawów stan zapalny przyczynia się do obrzęku, bólu, sztywności i zaczerwienienia w obrębie zajętego stawu. W zaostrzeniu choroby pacjent może mieć także podwyższoną temperaturę ciała, czuć przewlekłe zmęczenie, a nawet borykać się z nocnymi potami czy utratą masy ciała.
Na spowolnienie lub nasilenie choroby ma wpływ wiele czynników, w tym infekcje czy stres. Ważnym elementem jest również dieta. Badania wykazały, że osoby spożywające dużą ilość cukru odczuwają nasilenie dolegliwości bólowych, ale też mogą być bardziej narażone na rozwój choroby zapalnej stawów. Jedno z badań dowiodło również, że duże ilości czerwonego mięsa w diecie mogą przyczynić się do rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS). W diecie chorych zakazany jest też alkohol, żywność wysokoprzetworzona, oraz:
- gluten – eliminacja glutenu z diety osób z chorobami zapalnymi stawów może być konieczna u tych, którzy wykazują nietolerancję glutenu lub cierpią na celiakię; w tym przypadku gluten może nasilać dolegliwości bólowe,
- tłuszcze nasycone i tłuszcze trans – mogą być mediatorami stanu zapalnego w organizmie, jednak również sięgając po tłuszcze nienasycone, trzeba zachować ostrożność z uwagi na kwasy omega-6; jeśli przewyższają spożycie kwasów omega-3 mogą uczestniczyć w produkcji czynników prozapalnych i prozakrzepowych,
- kazeina – główne białko w mleku, które jest szczególnie niewskazane u chorych z RZS, ponieważ może pobudzać układ odpornościowy do produkcji przeciwciał, nasilając dolegliwości w chorobach autoimmunologicznych.
2. Dieta w chorobach zapalnych stawów
Dieta w chorobach zapalnych stawów powinna być ustalana indywidualnie – eliminowanie produktów mącznych zawierających gluten czy mleka krowiego z powodu kazeiny nie każdemu się przysłuży.
Jednak wspólnym mianownikiem w tej diecie są produkty przeciwzapalne – bogate w antyoksydanty warzywa i owoce, nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza omega-3 obecne w rybach czy orzechach i pestkach, a także produkty pełnoziarniste.
W diecie osób z chorobami zapalnymi również nie powinno zabraknąć przypraw, które mają działanie przeciwzapalne. Są to m.in. kurkuma, czosnek, chrzan, imbir, goździki czy cynamon. Z drugiej strony bóle stawów może nasilać nadmiar soli, ale też ostre przyprawy, warto więc je ograniczyć.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl