Trwa ładowanie...

RZS dieta – czego unikać, a co jeść?

Avatar placeholder
03.06.2022 16:08
RZS dieta to specjalny sposób żywienia osób, które zmagają się z reumatoidalnym zapaleniem stawów.
RZS dieta to specjalny sposób żywienia osób, które zmagają się z reumatoidalnym zapaleniem stawów. (Adobe Stock)

RZS dieta to specjalny sposób żywienia osób, które zmagają się z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Polega on na eliminowaniu produktów wzmagających proces zapalny oraz dostarczaniu tych, które go wyciszają. Dobrze, by składniki pokarmowe były również wartościowe odżywczo. Jak powinna wyglądać dieta przy RZS? Co jeść, a czego unikać?

spis treści

1. RZS dieta – dlaczego jest ważna?

RZS dieta to specjalny sposób żywienia osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Polega na wykluczaniu produktów, które mogą wzmagać ból i zaostrzać stan zapalny oraz wprowadzaniu do jadłospisu tych, które pomagają wyciszać stan zapalny. Ma to związek z tym, że wiele składników wpływa zarówno na ryzyko zachorowania, jak i aktywność choroby.

Reumatoidalne zapalenie stawów (rheumatoid arthritis – RA, gościec, dawniej artretyzm) to autoimmunologiczna przewlekła choroba zapalna atakująca stawy i inne narządy. Jej charakterystyczne objawy to ból, sztywność i obrzęk oraz sztywność stawów rąk oraz stóp. Pojawia się także wzmożona potliwość, stan podgorączkowy, uczucie rozbicia czy problemy z układem sercowo-naczyniowym. Chorobę najczęściej wykrywa się w 4-5 dekadzie życia.

Schorzenie wpływa na jakość codziennego funkcjonowania, ale i może być niebezpieczne. Zaniedbane bądź niewłaściwie prowadzone leczenie może prowadzić do zniszczenia stawów, a w konsekwencji do trwałego inwalidztwa. Terapia obejmuje leczenie farmakologiczne i rehabilitację, ale nie mnie ważna jest odpowiednia dieta.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Rekomendowane przez naszych ekspertów

2. Najlepsza RZS dieta

Zalecana dieta na stawy charakteryzuje się wysoką zawartością składników przeciwzapalnych, ma również na celu wspomaganie procesów regeneracyjnych, zmniejszenie negatywnych skutków farmakoterapii, utrzymanie organizmu w dobrym stanie oraz zapobieganie niedoborom pokarmowym.

Jaka jest najlepsza RZS dieta? Sprawdzi się:

  • dieta śródziemnomorska (bogata w warzywa, owoce, chudy nabiał i ryby),
  • wegańska (wykluczająca wszystkie składniki pochodzenia zwierzęcego),
  • wegetariańska (wykluczająca mięso i ryby),
  • ichtiwegetariańska (eliminująca mięso, dopuszczająca spożywanie ryb).

Aby wesprzeć organizm zmagający się z reumatoidalnym zapaleniem stawów, warto zdecydować się na jedną z nich.

3. RZS dieta – co jeść?

Składniki pokarmowe w przypadku osób zmagających się z RZS mają za zadanie wyciszać przewlekły stan zapalny, tonować ból oraz uzupełniać niedobory witamin i składników mineralnych. To dlatego podstawą RSZ diety powinny być:

  • fermentowane produkty, tak warzywa (np. kiszone warzywa: ogórki, kapusta, buraki, soki z kiszonych warzyw), jak i napoje mleczne (np. kefir oraz jogurt naturalny), ponieważ zawierają korzystny dla mikrobiomu kwas mlekowy,
  • warzywa i owoce - cenne źródło witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Polecana się zwłaszcza ciemne owoce jagodowe i zielone warzywa bogate w przeciwutleniacze i witaminę C,
  • tłuste ryby morskie bogate w kwasy Omega-3 (makrela, łosoś, tuńczyk), które wspomagają profilaktykę chorób serca, chronią mózg i poprawiają jego funkcje, zwiększają ruchomość stawów, są źródłem witaminy D, która jest niezbędna w profilaktyce chorób reumatoidalnych,
  • oleje tłoczone na zimno bogate w witaminy A i E, posiadające właściwości przeciwzapalne (oliwa z oliwek, olej lniany),
  • orzechy i nasiona, działające przeciwzapalnie, będące źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • czosnek, przyprawy rozgrzewające, takie jak imbir i kurkuma, ponieważ tonują ból i hamują rozwój procesów zapalnych w organizmie.

4. RZS dieta – czego nie jeść?

Głównym zadaniem jadłospisu diety w RZS jest nie tylko dostarczanie jak największej ilości składników wyciszających stan zapalny, ale i maksymalne ograniczenie czynników prozapalnych. To dlatego w przypadku chorób reumatoidalnych nie jest wskazane spożywanie:

  • nasyconych kwasów tłuszczowych, tłuszczów trans (np. fast-food czy dania gotowe instant. Ich duża ilość znajduje się także w tłustym czerwonym mięsie czy twardych margarynach),
  • wysokoprzetworzonych węglowodanów i cukrów prostych (np. przemysłowe wyroby cukiernicze),
  • tłustych mięs, wędlin i podrobów,
  • oleju słonecznikowego i ryżowego,
  • serów pleśniowych i długodojrzewających,
  • warzyw: roślin strączkowych, pomidorów, bakłażanów, papryki i cytrusów. Warzywo, które rujnuje stawy to każde warzywa psiankowate zawierające kalcytriol, którego nadmiar zwiększa absorpcję wapnia z pożywienia. Ten odkłada się w więzadłach i ścięgnach,
  • kawy i mocnej herbaty,
  • produktów smażonych w wysokich temperaturach (np. frytki, chipsy).
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze