Mogą sprzyjać otyłości. Naukowcy z Chin i USA mają zaskakujące wnioski
Ostrym papryczkom od dawna przypisuje się działanie spalające tłuszcz i przyspieszające metabolizm. Naukowcy przeprowadzili jednak zaskakujące w wynikach badanie o wpływie potraw z ich wysoką zawartością na zdrowie.
1. Papryczki chili - właściwości
Za sprzyjające odchudzaniu działanie papryczek chili odpowiedzialna jest kapsaicyna, która przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu. Ponadto, warzywo to jest samo w sobie niskokaloryczne i bogate w błonnik.
Kapsaicynie przypisuje się także działanie wspomagające pracę układu krążenia, kojące stany zapalne, a nawet przeciwbólowe, dlatego jedzenie papryczek chili nierzadko poleca się osobom zmagającym się z częstymi migrenami. Składnik ten, zdaniem ekspertów, ma też być skuteczny w obniżaniu zbyt wysokiego poziomu glukozy we krwi.
100 g papryczek (choć jest to ilość trudna do spożycia za jednym razem) pokrywa aż 240 proc. dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na witaminę C. W warzywie tym można znaleźć także witaminę A, witaminę B6, potas, mangan, magnez i żelazo.
2. Czy papryczki chili mogą powodować otyłość?
Nowe badania z Chin i USA sugerują zaskakujące wnioski: regularne sięganie po dania ostre, bogate często właśnie w papryczki chili, może przyczyniać się do rozwoju nadwagi i otyłości. Jedno z badań, opublikowane w czasopiśmie "Frontiers in Nutrition" miało na celu ocenić związek pomiędzy dużym spożyciem posiłków z dodatkiem papryczki chili a otyłością u Amerykanów. Wyniki wykazały, że współczynnik BMI wskazujący na otyłość był bezpośrednio powiązany z częstotliwością spożywania ostrych potraw z dodatkiem tego warzywa, zwłaszcza u kobiet i w grupie wiekowej 60+.
Naukowcy jasno wskazują jednak, że czynnikiem nie jest tu sama papryczka, a zbieg okoliczności wynikający z tego, że dania ostre to często te bardzo kaloryczne, bogate w niezdrowe tłuszcze i "puste" węglowodany.
Niezależnie od kaloryczności, jest jeszcze jeden czynnik, przed którym przestrzega lek. Magdalena Cubała: częste spożywanie ostrych potraw może prowadzić do problemów układu pokarmowego takich jak wrzody żołądka czy zapalenia uchyłków jelita grubego, choć opinie ekspertów są w tych tematach niejednoznaczne.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl