Mogą zawierać rakotwórcze dioksyny. Lepiej omijaj szerokim łukiem

Ryby zawierają dużą ilość cennych składników odżywczych, takich jak białko, kwasy omega-3, witamina D, jod czy selen. Wspierają układ nerwowy i system immunologiczny. Nie wszystkie jednak służą naszemu zdrowiu. Których ryb warto unikać?

Te ryby mogą zawierać dioksyny. Unikaj spożywania ichTe ryby mogą zawierać dioksyny. Unikaj spożywania ich
Źródło zdjęć: © Getty Images

Zła sława pangi

W kręgach kulinarnych i środowisku ekspertów żywieniowych panga przez długi czas uznawana była za rybę o wysokim stopniu zanieczyszczenia. Wyniki badań Morskiego Instytutu Rybackiego z Gdyni powinny odwrócić tę opinię o 180 stopni.

Mimo alarmujących doniesień dotyczących pangi za granicą polska panga jest (jak wynika ze wspomnianych badań) rybą o wysokim standardzie czystości. Ta smakowita i coraz bardziej doceniana ryba zdobywa więc uznanie zarówno smakoszy, jak i osób dbających o zdrowy styl życia.

Inne zdrowe wybory rybne

Poza pangą istnieje kilka innych gatunków ryb, które również zasługują na uwagę ze względu na niski poziom zanieczyszczeń. Mowa o soli, mintaju, pstrągu i karpiu.

Szczególnie interesującym wyborem jest natomiast tilapia. Według ekspertów z Morskiego Instytutu Rybackiego, można spożywać ją w ilościach aż do 23 kg tygodniowo, bez obaw o zanieczyszczenia dioksynami, metalami ciężkimi czy innymi toksycznymi substancjami.

Dioksyny w dorszu bałtyckim

Badania wykazały, że dorsz bałtycki może zawierać dioksyny – grupę związków chemicznych, która może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Rakotwórcze dioksyny mogą kumulować się w tkankach organizmów żywych, w tym w rybach.

W związku z ich zawartością zaleca się, aby spożycie dorsza bałtyckiego nie przekraczało 950 g tygodniowo. Jest to maksymalna ilość, która pozwala uniknąć potencjalnych negatywnych skutków związanych z kumulacją dioksyn w organizmie.

Śledź bałtycki, choć jest cennym źródłem kwasów omega-3 i innych składników odżywczych, również może być obciążony dioksynami. W przypadku tej ryby zalecane maksymalne spożycie wynosi 400 g tygodniowo.

Dlaczego warto jeść ryby?

Ryby są doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania i regeneracji tkanek. Są też źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, szczególnie EPA i DHA, które odgrywają kluczową rolę w zachowaniu zdrowia serca i układu krwionośnego.

Regularne spożywanie ryb przyczynia się do obniżenia poziomu trójglicerydów, zmniejszenia ryzyka tworzenia się zakrzepów oraz poprawy elastyczności naczyń krwionośnych, a także do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania mózgu. Badania naukowe sugerują również, że regularne spożywanie ryb może mieć pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne, w tym na obniżenie ryzyka depresji.

Ryby to cenne bogactwo witamin D i B12, selenu, jodu i innych składników mineralnych, które są kluczowe dla utrzymania zdrowia kości, wzmacniania układu odpornościowego i ogólnej równowagi metabolicznej organizmu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka