Kwasy DHA. Najlepsze źródła

Kwasy tłuszczowe omega-3 mają szeroki zakres zastosowań. Ich spożywanie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, wzmacnia odporność, a także poprawia stan psychiczny. Dzięki kwasom tłuszczowym poprawnie funkcjonują oczy, mózg, maleje ryzyko udarów i nowotworów.

Zobacz naszą galerię i sprawdź, co jeść, żeby w naturalny sposób czerpać z dobrodziejstw kwasów DHA.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

Zobacz też: Dieta kapuściana. Co ma z nią wspólnego Aleksander Kwaśniewski?

Najlepsze źródła kwasów DHANajlepsze źródła kwasów DHA
Źródło zdjęć: © 123rf.com Dobrze skomponowana dieta zapewnia optymalną ilość kwasów DHA

/ 5Ryby morskie są świetnym źródłem kwasów DHA

Spożywanie tłustych ryb morskich stanowi doskonałe źródło kwasów tłuszczowych nasyconych.

Warto uzupełnić dietę o ryby 2-3 razy w tygodniu.

Szczególnie polecane ryby to łosoś, tuńczyk, makrela, sardynki oraz śledzie.

Ryby mają również szereg innych zalet. Oprócz walorów smakowych i szerokich możliwości zastosowania w kuchni, warto sięgać po ryby z uwagi na zawartość witamin i minerałów. A i E przeciwdziałają procesom starzenia D zapobiega depresji i alergiom * fosfor usprawnia pracę mózgu

Należy zachować ostrożność względem ryb wędzonych, ponieważ ten sposób przetwarzania, szczególnie w masowej produkcji, może sprzyjać powstawaniu toksycznych związków chemicznych w jedzeniu. Również żywność, w tym ryby, w puszkach może być niezdrowa, gdyż metale, z których wykonuje się puszki, uwalniają do posiłków szkodliwe substancje. Niektóre ryby, zwłaszcza te najdłużej żyjące, mogą także w ciągu swojego życia przyjmować toksyny, które później trafiają do organizmu jedzącego daną rybę człowieka.

/ 5DHA znajdziemy w orzechach

Orzechy to świetne źródło kwasów DHA
Orzechy to świetne źródło kwasów DHA © 123rf.com Orzechy zawierają wiele substancji odżywczych korzystnie wpływających na zdrowie

Orzechy to doskonałe źródło kwasów DHA.

Możemy je wprowadzić do diety, zastępując nimi inne przegryzki, jak paluszki lub chipsy.

Orzechy mają również bardzo dużo innych atutów. Zawierają witaminę E, która sprzyja pięknej cerze, wzmacnia włosy, paznokcie i łagodzi napięcie nerwowe.

Zawarty w orzechach błonnik poprawia trawienie, dlatego korzystnie działają na organizm i nie przyczyniają się do przybierania na wadze, pomimo stosunkowo wysokiej kaloryczności i relatywnie dużej zawartości tłuszczów.

Orzechy należą do produktów, które stosunkowo często mogą uczulać. W związku z tym sugeruje się, aby wstrzymały się od ich spożycia osoby, u których występuje po spożyciu orzechów wysypka, uczucie pieczenia lub mrowienia w obrębie jamy ustnej lub warg. Alergia na orzechy może prowadzić nawet do wstrząsu anafilaktycznego. Pocieszeniem może być fakt, że pistacje i migdały uczulają stanowczo rzadziej, natomiast mają również wyśmienity smak i wiele atutów dla zdrowia.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

/ 5Oleje roślinne bogate w DHA

Oleje, zwłaszcza lniany i rzepakowy, również dostarczają niezbędnych kwasów DHA.

Nasiona lnu można wykorzystać także jako dodatek do potraw, posypywać nimi kanapki i sałatki, dodawać do jogurtów.

Oleje zawierają również ważną dla prawidłowej pracy organizmu witaminę E. Badania wskazują również na korzystny wpływ oleju lnianiego na poziom cholesterolu we krwi. Regularne spożycie może obniżyć ryzyko miażdżycy i innych chorób w układzie krążenia. Zauważalny jest także pozytywny wpływ na układ pokarmowy, oddechowy, na nerki, a nawet na piękną i zdrową skórę. Nie bez powodu oleje są częstym składnikiem wielu kosmetyków.

/ 5Tofu - bogaty w kwasy DHA chiński twarożek

Tofu zawiera dużo DHA
Tofu zawiera dużo DHA © 123rf.com Chiński twarożek tofu doceniany jest nie tylko przez wegetarian jako źródło białka

Tofu, chiński twarożek sojowy, cieszy się ostatnio coraz większym powodzeniem także w europejskiej kuchni. Nie zawsze wiemy, ile ma zasobów prozdrowotnych.

Kwasy omega-3 to jeden z atutów.

Tofu stanowi również świetne źródło: białka lecytyny wapnia minerałów i witamin

Niektórzy krytykują tofu za mdły smak, jednak jeśli podamy ten twarożek ze świeżymi warzywami z dodatkiem suszonych ziół, będzie nie tylko wyśmienicie smakować, lecz również nasz posiłek zyska jeszcze więcej atutów zdrowotnych.

/ 5Algi są bogate w kwasy DHA

Algi to źródło cennych kwasów DHA
Algi to źródło cennych kwasów DHA © 123rf.com Algi budzą kontrowersje jeśli chodzi o smak, ale są bez wątpienia bardzo zdrowe

Algi to świetne źródło kwasów DHA. Polecane są weganom, którzy nie jedząc ryb, nie mają wystarczającej ilości kwasów omega-3 dostarczanych organizmowi. Warto je włączyć w dietę nawet będąc mięsożernym. Mogą stanowić ciekawy dodatek do zup i sałatek.

Algi korzystnie działają również na układ moczowy, poprawiają stan skóry, wpływają na prawidłową pracę układu krążenia, redukują cholesterol, wpływają na odpowiednie przyswajanie tłuszczów. Jeśli mimo tych niewątpliwych atutów trudno nam się przekonać do ich spożywania, na pewno pocieszeniem będzie fakt, iż wystarczy już 5 g dziennie, aby organizm mógł czerpać z nich korzyści.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka