Kwasy DHA. Najlepsze źródła
Kwasy tłuszczowe omega-3 mają szeroki zakres zastosowań. Ich spożywanie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, wzmacnia odporność, a także poprawia stan psychiczny. Dzięki kwasom tłuszczowym poprawnie funkcjonują oczy, mózg, maleje ryzyko udarów i nowotworów.
Zobacz naszą galerię i sprawdź, co jeść, żeby w naturalny sposób czerpać z dobrodziejstw kwasów DHA.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Dieta kapuściana. Co ma z nią wspólnego Aleksander Kwaśniewski?
Ryby morskie są świetnym źródłem kwasów DHA
Spożywanie tłustych ryb morskich stanowi doskonałe źródło kwasów tłuszczowych nasyconych.
Warto uzupełnić dietę o ryby 2-3 razy w tygodniu.
Ryby mają również szereg innych zalet. Oprócz walorów smakowych i szerokich możliwości zastosowania w kuchni, warto sięgać po ryby z uwagi na zawartość witamin i minerałów. A i E przeciwdziałają procesom starzenia D zapobiega depresji i alergiom * fosfor usprawnia pracę mózgu
Należy zachować ostrożność względem ryb wędzonych, ponieważ ten sposób przetwarzania, szczególnie w masowej produkcji, może sprzyjać powstawaniu toksycznych związków chemicznych w jedzeniu. Również żywność, w tym ryby, w puszkach może być niezdrowa, gdyż metale, z których wykonuje się puszki, uwalniają do posiłków szkodliwe substancje. Niektóre ryby, zwłaszcza te najdłużej żyjące, mogą także w ciągu swojego życia przyjmować toksyny, które później trafiają do organizmu jedzącego daną rybę człowieka.
Zobacz też: Przyczyny koszmarów sennych
DHA znajdziemy w orzechach
Orzechy to doskonałe źródło kwasów DHA.
Możemy je wprowadzić do diety, zastępując nimi inne przegryzki, jak paluszki lub chipsy.
Orzechy mają również bardzo dużo innych atutów. Zawierają witaminę E, która sprzyja pięknej cerze, wzmacnia włosy, paznokcie i łagodzi napięcie nerwowe.
Zawarty w orzechach błonnik poprawia trawienie, dlatego korzystnie działają na organizm i nie przyczyniają się do przybierania na wadze, pomimo stosunkowo wysokiej kaloryczności i relatywnie dużej zawartości tłuszczów.
Orzechy należą do produktów, które stosunkowo często mogą uczulać. W związku z tym sugeruje się, aby wstrzymały się od ich spożycia osoby, u których występuje po spożyciu orzechów wysypka, uczucie pieczenia lub mrowienia w obrębie jamy ustnej lub warg. Alergia na orzechy może prowadzić nawet do wstrząsu anafilaktycznego. Pocieszeniem może być fakt, że pistacje i migdały uczulają stanowczo rzadziej, natomiast mają również wyśmienity smak i wiele atutów dla zdrowia.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Ortoreksja – uzależnienie od zdrowej żywności
Oleje roślinne bogate w DHA
Oleje, zwłaszcza lniany i rzepakowy, również dostarczają niezbędnych kwasów DHA.
Nasiona lnu można wykorzystać także jako dodatek do potraw, posypywać nimi kanapki i sałatki, dodawać do jogurtów.
Oleje zawierają również ważną dla prawidłowej pracy organizmu witaminę E. Badania wskazują również na korzystny wpływ oleju lnianiego na poziom cholesterolu we krwi. Regularne spożycie może obniżyć ryzyko miażdżycy i innych chorób w układzie krążenia. Zauważalny jest także pozytywny wpływ na układ pokarmowy, oddechowy, na nerki, a nawet na piękną i zdrową skórę. Nie bez powodu oleje są częstym składnikiem wielu kosmetyków.
Tofu - bogaty w kwasy DHA chiński twarożek
Tofu, chiński twarożek sojowy, cieszy się ostatnio coraz większym powodzeniem także w europejskiej kuchni. Nie zawsze wiemy, ile ma zasobów prozdrowotnych.
Kwasy omega-3 to jeden z atutów.
Tofu stanowi również świetne źródło: białka lecytyny wapnia minerałów i witamin
Niektórzy krytykują tofu za mdły smak, jednak jeśli podamy ten twarożek ze świeżymi warzywami z dodatkiem suszonych ziół, będzie nie tylko wyśmienicie smakować, lecz również nasz posiłek zyska jeszcze więcej atutów zdrowotnych.
Algi są bogate w kwasy DHA
Algi to świetne źródło kwasów DHA. Polecane są weganom, którzy nie jedząc ryb, nie mają wystarczającej ilości kwasów omega-3 dostarczanych organizmowi. Warto je włączyć w dietę nawet będąc mięsożernym. Mogą stanowić ciekawy dodatek do zup i sałatek.
W algach są także liczne witaminy i minerały m.in.: witamina A witaminy z grupy B witamina C witamina D witamina E witamina K żelazo wapń magnez jod potas miedź mangan forfor * sód
Algi korzystnie działają również na układ moczowy, poprawiają stan skóry, wpływają na prawidłową pracę układu krążenia, redukują cholesterol, wpływają na odpowiednie przyswajanie tłuszczów. Jeśli mimo tych niewątpliwych atutów trudno nam się przekonać do ich spożywania, na pewno pocieszeniem będzie fakt, iż wystarczy już 5 g dziennie, aby organizm mógł czerpać z nich korzyści.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl