Trwa ładowanie...

Może być zabójcza dla jelit. Wszystko przez jeden składnik

Avatar placeholder
27.12.2023 19:36
Może być męką dla jelit, lepiej uważać
Może być męką dla jelit, lepiej uważać (Getty Images)

Bigos, barszcz z kapustą i grzybami albo kapusta z grochem - kapusta w różnych wariantach i proporcjach to jeden z obowiązkowych składników tradycyjnych dań świątecznych. Warzywo jest cenione zwłaszcza w sezonie infekcyjnym ze względu na dużą zawartość witaminy C. Okazuje się jednak, że u części osób może powodować uciążliwe dolegliwości.

spis treści

1. Dlaczego warto jeść kapustę?

Biała kapusta jest warzywem cenionym ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Poza witaminą C, dostarcza też witamin A, E oraz z grupy K. Jest też źródeł manganu, potasu, miedzi, siarki i wapnia.

Niewiele osób wie, że jest bardzo pożądana również w przypadku osób, które zmagają się z niedokrwistością - ze względu na bogactwo żelaza i kwasu foliowego, które kryje się w jej liściach. Kapusta znalazła się w elitarnym gronie tzw. "czystej piętnastki", czyli listy warzyw i owoców najmniej skażonych pestycydami.

Biała kapusta może powodować dolegliwości jelitowe
Biała kapusta może powodować dolegliwości jelitowe (Adobe Stock)
Zobacz film: "Co się stanie, jeśli będziesz pić sok z kiszonej kapusty codziennie?"

2. Te osoby powinny ograniczyć spożycie kapusty

Okazuje się jednak, że to warzywo nie wszystkim służy, a u niektórych spożycie większych porcji kapuścianych dań może wywołać uciążliwe dolegliwości. Dietetycy wskazują, że nie ma uniwersalnych zaleceń i diety dobrej dla każdego, wszystko zależy od indywidualny predyspozycji. Nawet bardzo zdrowe produkty mogą niektórym szkodzić. Przykładem jest, chociażby miód, na który niektórzy są uczuleni, podobnie jest w przypadku kapusty.

Biała kapusta może wywoływać wzdęcia, zgagę, gazy i zaparcia. Przyczyną uciążliwych efektów jelitowych jest obecny w niej cukier, tzw. rafinoza, który trawiony jest dopiero w jelicie grubym. Obecne tam bakterie wytwarzają metan, kapusta fermentuje, a efektem są nieprzyjemne dolegliwości.

Jeżeli widzimy, że spożywanie kapusty nam nie służy, lepiej ją ograniczy. Eksperci podpowiadają też, że nieprzyjemne dolegliwości częściowo może ograniczyć dokładne, powolne żucie dań z kapustą, co zmniejsza ilość powietrza połykanego podczas jedzenia i może nieco ograniczyć wytwarzanie gazów.

Na większe ilości kapusty powinny uważać również osoby, które mają problemy z tarczycą. Jak wszystkie warzywa kapustne zawiera goitrynę i progoitrynę, które mogą utrudniać przyswajanie jodu z pożywienia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze