Może czaić się wszędzie. To trucizna, która uszkadza narządy i powoduje raka

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega, że arsen jest substancją, która w dużych dawkach uszkadza narządy wewnętrzne i poraża układ nerwowy, a już w niewielkich – zwiększa ryzyko raka. Tymczasem można go znaleźć w wielu produktach spożywczych. Jak uniknąć zatrucia arsenem?

Może kumulować się w narządach i powodować raka. Jak uniknąć arsenu?Może kumulować się w narządach i powodować raka. Jak uniknąć arsenu?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Powoduje raka, "wyłącza" wszystkie narządy

Arsen to pierwiastek chemiczny powszechnie występujący w skorupie ziemskiej, do XIX wieku był też wykorzystywany w medycynie jako lek, potem – wchodził w skład wielu pestycydów. Dziś wiemy, że jest szkodliwy, a zatruwając uprawy i wody gruntowe, może przenikać do organizmu ludzkiego.

Według WHO to jeden z dziesięciu chemikaliów o największym znaczeniu dla zdrowia publicznego. Zatrucie dużą dawką arsenu prowadzi do zaburzeń w układzie pokarmowym, a także nerwowym, w skrajnych przypadkach może nawet prowadzić do śmierci. Długotrwałe narażenie zaburza gospodarkę hormonalną, uszkadza układ oddechowy, negatywnie wpływa na układ krążenia i może powodować raka.

Niestety arsen można znaleźć także w żywności:

Ryby najbardziej skażone rtęcią

  • rybach – jedno z badań prowadzonych na osobach spożywających rybę co najmniej raz w tygodniu wykazało o 7,4 proc. wyższe stężenie arsenu niż u osób, które jadają ryby raz w miesiącu,
  • ryżu – dane, które ukazały się na łamach "Consumer Reports", wskazują, że stężenie arsenu w białym i brązowym ryżu jest znacznie wyższe niż w innych zbożach,
  • warzywach kapustnych – naukowcy odkryli, że osoby, które jedzą brukselkę co najmniej raz w tygodniu, mają o dziesięć proc. wyższe stężenie arsenu.

Jak uniknąć zatrucia arsenem?

Czy da się uniknąć narażenia na arsen przez dietę? Owszem i sednem wcale nie jest wykluczenie z jadłospisu ryżu, ryb czy warzyw krzyżowych. Wystarczy zapamiętać kilka prostych wskazówek.

Takich ryb unikaj

Ryby to źródło dobrze przyswajalnego białka, witamin, ale przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Warto po nie sięgać dwa razy w tygodniu w porcjach po 100-150 g.

Uwaga na gatunki drapieżne, hodowane w zanieczyszczonych zbiornikach oraz długo żyjące
Uwaga na gatunki drapieżne, hodowane w zanieczyszczonych zbiornikach oraz długo żyjące © Pixabay

By zmniejszyć narażenie na arsen, wystarczy unikać ryb drapieżnych, długo żyjących i o dużej masie ciała. Wspomniane już badanie łączące ryby ze wzrostem szkodliwego pierwiastka w organizmie dowiodło, że źródłem arsenu są zwłaszcza ryby takie jak łosoś, makrela, tuńczyk, miecznik czy sardynki. Z uwagi na wysokie stężenie metali ciężkich nie zaleca się jedzenia rekina, tilapii, pangi czy szczupaka.

Świadomie wybieraj ryż

To podstawa żywienia w Azji, dlatego to właśnie tam jest najwięcej upraw ryżu. Niestety może on być szczególnie narażony na skażenie arsenem pochodzącym z nawozów sztucznych. Szczególnie uważajmy na ryż brązowy, ponieważ to w łusce ziarna może kumulować się największa ilość pierwiastka.

By ograniczyć ryzyko, warto dokładnie sprawdzać opakowanie ryżu, po który sięgamy i wybierać ten, który pochodzi z Europy czy Stanów Zjednoczonych. W ten sposób mamy pewność, że uprawy są kontrolowane, a ryzyko związane z arsenem – znacznie niższe.

Prosty sposób na zdrowszy ryż

Jeśli mimo wszystko mamy obawy co do ryżu, warto go namoczyć w roztworze sody oczyszczonej. Ryż powinien w nim spędzić kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Drugim sposobem jest gotowanie ryżu w większej ilości wody – w stosunku 1:6, dzięki czemu szkodliwe substancje trafiają do zlewu, a nie do naszego organizmu.

Warzywa krzyżowe – jedz, ale z rozsądkiem

By uniknąć zagrożenia, lepiej wybierać warzywa ze sprawdzonego źródła – np. z upraw ekologicznych, potwierdzonych certyfikatem.

Warto też pamiętać, by spożywać je z umiarem – dwa lub trzy razy w tygodniu, jeśli nie możemy zweryfikować źródła pochodzenia warzyw.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka