Trwa ładowanie...

Może zagrażać tarczycy. Skutek: powiększenie narządu i rozwój wola

Avatar placeholder
17.03.2024 16:39
Chronią przed rakiem, ale szkodzą tarczycy. Tych warzy unikaj
Chronią przed rakiem, ale szkodzą tarczycy. Tych warzy unikaj (Getty Images)

Choć warzywa to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety, niektóre mogą zaszkodzić. Szczególnie ostrożne powinny być osoby z chorą tarczycą, bo mogą nieświadomie nasilić uciążliwe objawy.

spis treści

1. Warzywa mogą zagrażać tarczycy

Chora tarczyca wymaga specyficznej diety. Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny mieć świadomość, że nie wszystkie warzywa są dla nich bezpieczne.

Ostrożność należy zachować w przypadku surowych warzyw krzyżowych. Są one źródłem goitrogenów, ktore uniemożliwiają prawidłową syntezę hormonów tarczycy. Niekorzystnym skutkiem może być powiększenie tarczycy i powstawanie tzw. wola.

Zobacz film: "Niebezpieczne substancje w warzywach i owocach"

Do warzywa krzyżowych należą:

  • kapusta,
  • brokuł,
  • kalafior,
  • brukselka,
  • kalarepa,
  • jarmuż,
  • rzepa,
  • brukiew.

Z drugiej strony, warzywa kapustne są niezwykle bogate w bioaktywne związki, które pomagają walczyć z rakiem.

Poza indolami, zawierają też sulforafan – nazywany często antidotum na raka. Związek ten wykazuje działanie ochronne na różnych etapach tworzenia się nowotworu. Ma on także korzystne działanie w zapobieganiu chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy, a także może pomóc w zwalczaniu zakażeń bakteryjnych.

Mimo problemów z tarczycą nie należy więc całkowicie rezygnować z warzyw krzyżowych. Znaczną część szkodliwych substancji pomoże zneutralizować obróbka termiczna (np. gotowanie) lub fermentacja (np. w przypadku kiszonej kapusty).

Przy niedoczynności tarczycy lepiej nie jeść warzywa krzyżowych
Przy niedoczynności tarczycy lepiej nie jeść warzywa krzyżowych (Getty Images)

2. Pomidory też mogą szkodzić

Problematyczne mogą się też okazać pomidory, zwłaszcza jeśli spożywamy je w nadmiarze.

Warzywa psiankowate, do których należą pomidory, zawierają alkaloidy, czyli związki, które mają ochronić roślinę przed szkodnikami i chorobami. W przypadku pomidorów chodzi konkretnie o tomatydynę, która w momencie połączenia z cukrem, tworzy tomatynę.

Dlaczego to takie ryzykowne? Jeśli tomatyny jest za dużo, może dojść do stymulacji układu immunologiczny. Tymczasem, w kontekście niedoczynności tarczycy, pobudzenie układu odpornościowego może prowadzić do zwiększonej autoagresji organizmu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze