Trwa ładowanie...

Na trawienie i ból głowy. Przysmak chroni też przed rakiem

 Katarzyna Prus
19.01.2024 13:29
Grecki przysmak na trawienie i ból głowy. Jedz nie tylko w sałatce
Grecki przysmak na trawienie i ból głowy. Jedz nie tylko w sałatce (Getty Images)

Choć pochodzi z greckiej kuchni, to w Polsce zadomowił się już na dobre. Ser feta jest ceniony nie tylko za swoją uniwersalność, ale też specyficzny smak. Okazuje się, że jest także korzystny dla zdrowia.

spis treści

1. Ser feta pełny witamin i minerałów

Sałatka grecka to jedna z najpopularniejszych w Polsce przekąsek. Ser feta, który jest jej kluczowym składnikiem chętnie dodajemy także do pierogów, naleśników czy kanapek. Uniwersalność tego greckiego produktu jest jego ogromną zaletą.

Ser wyróżnia też specyficzny smak, który nadaje charakter wielu potrawom, ale też skład. Znajdziemy w nim m.in. cenne witaminy i minerały.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Feta jest m.in. źródłem fosforu, selenu i wapnia, a także witamin z grupy B. Zawiera też bakterie probiotyczne, które dbając o zdrowie jelit, wspomagają odporność organizmu.

Ser feta ma korzystny wpływ na zdrowie
Ser feta ma korzystny wpływ na zdrowie (Getty Images)

Co więcej, zawarta w serze feta alfa-laktalbumina (białko serwatkowe) może być korzystna w profilaktyce nowotworów. Ma też działanie antybateryjne, szczególnie w połączeniu z cynkiem i wapniem.

W serze feta znajduje się witamina B2 (ryboflawina), która korzystnie wpływa na układ nerwowy, przez co poleca się ją na ból głowy i migrenę.

2. Kto nie powinin jeść fety?

Ser feta powstaje z mieszanki mleka owczego i mleka koziego (mniej więcej w proporcjach 80 proc. do 20 proc.), całość jest konserwowana w solance. Specyficzny słonawy smak sprawdzi się w zarówno w daniach serwowanych na zimno, jak i na ciepło. Można go traktować jako dodatek do potrw z mięsem, a także dań wegetariańskich (np. jako składnik farszu do warzyw czy pierogów).

Świetnie smakuje także w prostych przekąskach - np. z pełnoziarnistym pieczywem i oliwą.

Niestety mimo walorów smakowych i korzyści zdrowotnych, nie każdy powinien jeść fetę. Osoby, które muszą maksymalnie ograniczać sól z powodów zdrowotnych, powinny z niego zdecydowanie zrezygnować, ze względu na wysoką zawartość sodu.

Z kolei obaw nie powinny mieć osoby, które są uczulone na mleko krowie, bo oryginalna feta go nie zawiera. Mogą je jednak zawierać produkty "typu feta", które są dostępne w polskich sklepach, więc lepiej czytać etykiety.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze