Trwa ładowanie...

Miód akacjowy – kalorie, właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Avatar placeholder
24.09.2021 10:54
Miód akacjowy powstaje z kwiatów robinii akacjowej, zwanej też fałszywą akacją lub robinią
Miód akacjowy powstaje z kwiatów robinii akacjowej, zwanej też fałszywą akacją lub robinią (AdobeStock)

Miód akacjowy powstaje z kwiatów robinii akacjowej, zwanej też fałszywą akacją lub robinią. Ma jasną barwę i intensywny zapach. Cechuje go wyraźnie słodki smak. To, co go wyróżnia, to pozytywne działanie na układ pokarmowy oraz immunologiczny. Jakie ma właściwości? Jak go stosować? Gdzie kupić?

spis treści

1. Co to jest miód akacjowy?

Miód akacjowy jest owocem pracy pszczół, które posilają się pyłkiem kwiatów drzewa o nazwie robinia akacjowa, nazywanym też białą lipą, robinią lub grochodrzewem.

Ma jasny, intensywnie słodki smak oraz zapach, który przypomina woń kwiatów akacji. Wolno ulega procesowi krystalizacji, w efekcie której jego początkowo jasnożółty kolor (wręcz przezroczysty w płynnej postaci miodu) zmienia się na kremowy, słomkowy.

Zobacz film: "Jak rozpoznać dobry miód?"

2. Wartości odżywcze miodu akacjowego

Miód akacjowy zawiera:

  • węglowodany (to głównie glukoza i fruktoza),
  • witaminy z grupy B,
  • kwas foliowy,
  • witaminę C),
  • żelazo,
  • potas,
  • magnez,
  • fosfor,
  • mangan
  • wapń,
  • związki polifenolowe,
  • kwasy organiczne,
  • olejki eteryczne,
  • aldehydy i estry,
  • acetylocholinę (związek o znaczeniu hormonalnym),
  • barwniki naturalne (głównie karotenoidy),
  • sterole,
  • fosfolipidy.

2.1. Ile kalorii ma miód akacjowy?

Miód akacjowy, tak jak i inne rodzaje miodu, jest kaloryczny. Porcja 100 g dostarcza około 320 kcal. Łyżeczka miodu ma około 40 kcal.

Z tego powodu powinny go unikać osoby cierpiące na nadwagę i otyłość. Jego indeks glikemiczny (IG) wynosi 58.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Właściwości miodu akacjowego

Jak działa miód akacjowy? Wyróżniają go właściwości:

  • antybakteryjne,
  • wzmacniające,
  • uspokajające,
  • regulujące trawienie,
  • antyoksydacyjne,
  • przeciwwrzodowe i regenerujące błonę śluzową,
  • odżywcze,
  • przeciwskurczowe,
  • przeciwzapalne.

To dlatego miód z akacji nie tylko wspiera układ odpornościowy, ale i przyspiesza gojenie się ran (przeciwdziała także zakażeniom). Wspiera również funkcjonowanie układu pokarmowego, przyczyniając się do odbudowy naturalnej flory bakteryjnej jelit.

w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Ma także pozytywny wpływ na układ moczowy, krwionośny i nerwowy. Dostarcza energii, łagodzi zmęczenie.

Miód akacjowy poleca się szczególnie osobom, które są zmęczone, często zapadają na infekcje (zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym), intensywnie trenują sport, ciężko pracują fizycznie, są rekonwalescentami bądź seniorami.

4. Kto nie powinien jeść miodu?

Miodu powinni unikać alergicy uczuleni na miód i pyłki roślin, diabetycy (z uwagi na zawartość cukrów), niemowlęta oraz małe dzieci. Dlaczego?

Miód akacjowy dla dzieci to nie zawsze dobry pomysł. Wiele zależy od wieku. W przypadku najmłodszych konsumentów ma to związek z tym, że miód jest produktem naturalnym, który nie zawiera konserwantów, nie jest także poddawany procesom przetwarzania.

Z tego względu może zawierać szkodliwe bakterie, w tym bakterie toksyny botulinowej. Młody organizm nie jest jeszcze na tyle rozwinięty, by poradzić sobie z dużą ilością patogenów.

A miód w ciąży? Czy to bezpieczne? Okazuje się, że tak, choć zaleca się umiar. Miód w dużej ilości może doprowadzić do biegunek, zaparć lub wzdęć.

Przyczynia się także do szybkiego przyrostu masy ciała. Może też uczulać, dlatego nie każda kobieta w ciąży będzie go tolerować.

5. Jak spożywać miód akacjowy?

Jak jeść miód akacjowy, by przynosił jak najwięcej korzyści dla zdrowia? Najłatwiej po prostu posmarować nim kromkę chleba czy grzankę - i zjeść na zimno. Można go również dodawać do napojów, zarówno ciepłej herbaty, jak i chłodnych koktajli. Trzeba tylko pamiętać, by temperatura cieczy nie przekroczyła 40-45 stopni Celsjusza. Wówczas bowiem każdy miód utraci swoje właściwści lecznicze i prozdrowotne.

Miód, nie tylko akacjowy, można dodawać do deserów i ciast, ale także mięs i zup oraz sosów i dressingów do sałatek. Płynny bądź półpłynny miód z akacji służy również do przygotowywania z niego nalewek i syropów.

6. Gdzie kupić miód akacjowy?

Miód najlepiej kupować w pasiece (to możliwe także dzięki sklepom internetowym) lub w sklepach, które sprzedają żywność z pewnych źródeł. Lepiej wystrzegać się produktów w typie mieszanka miodów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej i spoza UE. Cena miodu akacjowego, w zależności od pojemności opakowania i pasieki, wynosi od 35 do 50 zł za litr.

Miód, nie tylko akacjowy, ale i gryczany, lipowy czy fasolowy, zdecydowanie warto włączać do codziennej diety. Który to najzdrowszy miód? Okazuje się, że na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

Ponieważ każdy rodzaj miodu ma nieco inne działanie, co wynika z rodzaju roślin, z jakich pozyskiwany jest nektar lub zawartości prozdrowotnych dodatków, dietetycy zalecają różnorodność, zarówno jeśli chodzi o jadłospis, jak i gatunki spożywanego miodu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze