Najdroższe warzywo, a Polacy po nich depczą. W Niemczech kilogram kosztuje nawet 1 tys. euro
W Polsce pędy chmielu rosną dziko, można je znaleźć praktycznie wszędzie i powszechnie uważane są za chwast. Dla naszych zachodnich sąsiadów to jednak rarytas, za który są gotowi zapłacić nawet 1 tys. euro za kg. Dlaczego więc warto je docenić?
1. Polski chwast
Okazuje się, że najdroższym warzywem na świecie jest chwast rosnący w naszym kraju. We Francji, czy Niemczech ceny pędy chmielu osiągają zawrotne ceny. Skąd wynika taka różnica w podejściu?
W Polsce chmielu nie brakuje, a zbiory pędów to niebywale żmudne zajęcie. Białe kosztują najwięcej, ale są też najtrudniejsze do pozyskania, z kolei zielone są odrobinę tańsze, ale też łatwiej je zbierać.
Na zachodzie uznawane są za superfood i miłośnicy zdrowej żywności za nimi szaleją. Polaków jednak szczególnie nie fascynują, a gdy pojawiają się w ogrodzie, zwykle od razu się ich pozbywamy.
Warto jednak ich spróbować, cechuje je wyjątkowy smak i właściwości. Białe pędy jeszcze nie wyrastają poza poziom gleby i uważane są za najlepsze. Te zielone rosną już znacznie wyżej i można je zbierać od marca do maja.
@pani_eteryczna ♬ Sleeps With Butterflies (Album Version) - Tori Amos
2. Dzikie szparagi
Choć chmiel kojarzy się głównie z piwem, białe pędy nazywane są "dzikimi szparagami", które zresztą przypominają smakiem. Inni porównują je do jarmużu i kiełków. Najlepiej je spożywać tuż po zbiorach, kiedy są jeszcze świeże.
Młode pędy chmielu są bardzo aromatyczne, można podsmażyć z masłem, zaleca się dodanie ziół lub sosu śmietanowego. Jednak powodem, dla którego warto po nie sięgać, są korzyści zdrowotne.
Znajdziemy w nich związki jak humulon, które uważane są za silne antyoksydanty i mogą przyczynić się do łagodzenia stanów zapalnych oraz chronić komórki przed stresem oksydacyjnym.
Niektóre badania sugerują, że chmiel może mieć korzystny wpływ na zdrowie serca poprzez obniżanie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi. Pędy mogą mieć też właściwości uspokajające i łagodzić problemy z zasypianiem.
Dzikie szparagi wykazują właściwości przeciwbakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybicze. Sprawdzą się w łagodzeniu dolegliwości pokarmowych.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl