Niepozorny chwast o supermocy. Znajdziesz w nim antyrakowe związki
Pachnie i smakuje jak czosnek, chociaż nie ma z nim nic wspólnego. Działa odkażająco, reguluje ciśnienie krwi, pomaga przy niestrawności i przeziębieniu. A to tylko niektóre z jego zaskakujących właściwości. Czosnaczek pospolity świetnie radzi sobie także w kuchni.
1. Jadalny chwast
Czosnaczek pospolity wywodzi się z rodziny kapustowatych. Rośnie na obrzeżach lasów i na łąkach, ale można go spotkać także przy drogach i na miejskich trawnikach. Najczęściej jest traktowany jak zwykły chwast. Niesłusznie, bo może być bardzo pożyteczny.
Jego liście wydzielają charakterystyczny czosnkowy aromat, mimo że z czosnkiem nie ma nic wspólnego. Łączą ich jednak lecznicze właściwości.
Czosnaczek jest skarbnicą witamin oraz mikroelementów. Zawiera m.in.:
- witaminę C (silny antyoksydant),
- prowitaminę A (wspomaga wzrok),
- glukozynolany (działanie przeciwnowotworowe),
- aminokwasy siarkowe (zdrowa skóra i włosy),
- flawonoidy (przeciwutleniacze),
- glikozydy nasercowe (poprawa wydolności serca)
- żelazo (prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego),
- wapń (materiał budulcowy kości i zębów).
2. Czosnaczek na zdrowie
Czosnaczek reguluje ciśnienie krwi i wspomaga działanie układu trawiennego. Sprawdzi się przy bólu brzucha, nudnościach, niestrawności i biegunce. A to nie koniec jego supermocy.
Można go stosować przy przeziębieniu ze względu działanie rozgrzewające i antybakteryjne. Działa wykrztuśnie, co pomoże przy kaszlu.
Roślina ma też właściwości odkażające i przeciwzapalne, przez co przyspieszy gojenie ran (można go stosować zewnętrznie w formie okładów).
3. Czosnaczek w kuchni
Czosnaczek sprawdzi się także w kuchni. Surowy jest najlepszy i najbardziej aromatyczny. Można go potraktować jako alternatywą dla czosnku i dodawać np. sałatek, twarożku czy sosów. Można go też jeść samodzielnie (jak liście szpinaku).
Nasiona czosnaczka można wykorzystać do przygotowania musztardy (z powodzeniem zastąpią gorczycę).
Z czosnaczka można też sporządzać zdrowotne napary, syropy i soki. Przygotowania naparu jest banalnie proste. Wystarczy jedna łyżka świeżych (ewentualnie suszonych) liści, które zalewa się wrzątkiem (250 ml).
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl