Najgorsze mięso zdaniem dietetyków. Niszczy wątrobę i sprzyja rozwojowi nowotworów
W dzisiejszych czasach coraz więcej ekspertów z dziedziny zdrowia i żywienia podkreśla konieczność ograniczenia, a nawet całkowitego usunięcia wieprzowiny z naszej codziennej diety. Ten rodzaj mięsa, choć popularny, jest coraz częściej wymieniany jako jeden z głównych czynników zwiększających ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób, takich jak różnego rodzaju nowotwory czy marskość wątroby.
1. Najmniej zdrowy rodzaj mięsa?
Wybierając wieprzowinę jako główne źródło białka, możemy narażać się na szereg niekorzystnych skutków zdrowotnych. Okazuje się bowiem, że spożywanie tego rodzaju mięsa może prowadzić do zwiększenia ryzyka zachorowania na wirusowe zapalenie wątroby typu E. Na początkowym etapie choroba ta nie daje żadnych objawów, co sprawia, że jest trudna do wykrycia.
Z czasem jednak, w miarę postępu choroby, może dojść do poważnych komplikacji, takich jak niewydolność wątroby, zapalenie mięśnia sercowego, zapalenie trzustki czy poważne zaburzenia neurologiczne. Warto jednak podkreślić, że wirus ten ginie pod wpływem temperatury przekraczającej 70 stopni Celsjusza.
2. Ryzyko stwardnienia rozsianego
Spożywanie wieprzowiny niesie za sobą także inne zagrożenia zdrowotne. Jednym z nich jest stwardnienie rozsiane - choroba, która atakuje układ nerwowy. W jej przebiegu impulsy nerwowe nie są prawidłowo przekazywane, co prowadzi do szeregu nieprzyjemnych objawów, takich jak przewlekłe zmęczenie, niedowład, ból oraz drętwienie kończyn.
Szczególnie narażeni na to schorzenie są pracownicy zakładów mięsnych, którzy są wystawieni na kontakt z obcymi antygenami przez wdychanie cząstek tkanek obecnych w organizmach świń.
3. Zwiększa ryzyko nowotworów
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wyraźnie ostrzega, że regularne spożywanie dużych ilości wieprzowiny może przyczyniać się do rozwoju nowotworów, takich jak rak jelita grubego, przełyku, płuc, wątroby i trzustki. Może także prowadzić do zachorowania na marskość wątroby.
Ostrzeżenie to dotyczy przede wszystkim produktów takich jak wędliny, salami, kiełbasa czy mięso w puszkach. Przetwory mięsne zawierają azotany i azotyny, które pod wpływem procesów metabolicznych przekształcają się w substancje o działaniu kancerogennym.
Jeżeli jednak zdecydujemy się na spożycie mięsa wieprzowego, musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim powinniśmy kupować je ze sprawdzonego źródła. Ponadto przed przygotowaniem potrawy mięso powinno zostać poddane odpowiedniej obróbce termicznej.
Najlepszym rozwiązaniem dla naszego zdrowia jest jednak ograniczenie do minimum spożywania mięs, takich jak wieprzowina czy baranina, a nawet całkowite wyeliminowanie czerwonego mięsa z jadłospisu. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie włączenie do naszej diety takich produktów jak mięso z indyka, kurczaka, gęsi lub królika.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl