Najgorsze produkty dla jelit. Powodują gazy, fermentują i prowadzą do powstawania złogów
Jelita będące kluczowym elementem układu pokarmowego, pełnią niezwykle istotną rolę w procesie trawienia i absorpcji składników odżywczych z pożywienia. Dodatkowo, prawidłowo funkcjonująca mikroflora jelitowa stymuluje układ odpornościowy, wspomagając obronę organizmu przed chorobami. Niestety, wiele produktów spożywczych, które na co dzień znajdują się w naszej diecie, może mieć destrukcyjny wpływ na jelita.
1. 9 produktów, których powinniśmy unikać
1.1. Cukry proste
Cukry proste są jednym z największych zagrożeń dla zdrowia naszych jelit. Są one idealnym pokarmem dla bakterii chorobotwórczych i drożdżaków. Dieta bogata w cukry proste może sprzyjać powstawaniu stanów zapalnych.
1.2. Fast foody
Żywność typu fast food charakteryzuje się niską wartością odżywczą, a jednocześnie jest bogata w tłuszcze, sól i cukier. Częste spożywanie tego typu produktów wpływa negatywnie na różnorodność bakterii jelitowych. Ponadto, są one ciężkostrawne i dodatkowo obciążają jelita.
1.3. Alkohol
Alkohol jest kolejnym wrogiem jelit. Spożywany w nadmiarze zmienia mikroflorę jelitową (obniża obecność pożytecznych bakterii), utrudnia trawienie oraz sprzyja stanom zapalnym błon śluzowych. Ponadto etanol uszkadza komórki nabłonkowe i zwiększa ich przepuszczalność, co prowadzi do przedostawania się toksyn do krwiobiegu.
1.4. Czerwone mięso
Nadmierna konsumpcja przetworzonego lub czerwonego mięsa może mieć niekorzystny wpływ na jelita, zwiększając ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. Prawdopodobnie ma to związek z przemianą żelaza hemowego, na skutek której powstają substancje odpowiedzialne za uszkodzenia DNA komórek organizmu.
1.5. Rośliny strączkowe
Problemy jelitowe mogą pojawiać się także po spożyciu strączków. Zawarte w nich galaktooligosacharydy (GOS), które nie ulegają trawieniu w jelicie cienkim, mogą powodować wzdęcia i gazy.
1.6. Emulgatory
Emulgatory mogą mieć negatywny wpływ na jelita. Substancje te są dodawane do żywności przetworzonej w celu nadania jej odpowiedniej tekstury oraz wydłużenia terminu przydatności. Dieta bogata w żywność zawierającą emulgatory może prowadzić do ich fermentacji w jelitach, co skutkuje bólami brzucha, wzdęciami i problemami ze wchłanianiem żelaza.
1.7. Kwas benzoesowy i jego sole
Częste spożywanie produktów konserwowanych kwasem benzoesowym i jego pochodnymi (oznaczanych na etykietach jako E210-E213) może prowadzić do podrażnienia błony śluzowej układu trawiennego. Stwarza to dobre warunki do rozwoju zapalnych stanów jelit.
1.8. Antybiotyki
Antybiotyki, choć niewątpliwie niezbędne w walce z niektórymi chorobami, niszczą nie tylko szkodliwe bakterie, ale także naturalną mikroflorę jelit, która stanowi barierę przed wnikaniem patogenów. Dlatego też podczas antybiotykoterapii konieczne jest stosowanie specjalnych probiotyków, które wspomagają regenerację mikroflory oraz pomagają utrzymać równowagę bakteryjną w jelitach.
1.9. Papierosy
Zaburzenia mikroflory jelitowej mogą wystąpić także na skutek palenia papierosów. Nałogowi palacze, którzy sięgają po tradycyjne papierosy, mają zmniejszoną naturalną florę jelitową w porównaniu do niepalących lub osób palących e-papierosy. Jednak papierosy elektroniczne też nie są zupełnie bezpieczne dla zdrowia jelit. Stosowany w nich glikol propylenowy i gliceryna roślinna mają negatywny wpływ na błonę śluzową jelit, powodując stany zapalne.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl