Trwa ładowanie...

Najgorszy rodzaj ryb. Prosta droga do udaru i zawału

 Katarzyna Prus
08.10.2023 13:10
Jesz te ryby? Uważaj, narażasz się na choroby
Jesz te ryby? Uważaj, narażasz się na choroby (Getty Images)

Ryby to niemal obowiązkowy składnik zdrowej diety, ale są pewne wyjątki. Kluczowa jest ich obróbka. W niektórych przypadkach możemy sobie poważnie zaszkodzić i zwiększyć ryzyko nadciśnienia. Kiedy tak się dzieje?

spis treści

1. Ryby też mogą szkodzić

Regularne jedzenie ryb jest bardzo korzystne dla zdrowia. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 chronią serce i mózg.

Kluczowe jest jednak to, jak je przygotujemy. Nie każda obróbka jest bezpieczna i w niektórych przypadkach może się przyczynić do nadciśnienia tętniczego. To z kolei zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

Wędzone ryby zawierają dużo soli
Wędzone ryby zawierają dużo soli (Getty Images)
Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

By się przed tym chronić, warto unikać suszonych i wędzonych ryb, które mają dużą zawartość soli.

Farmaceuta Abbas Kanani z Chemist Click Online Pharmacy ostrzega, że ostrożne powinny być szczególnie osoby, które już mają problem z wysokim ciśnieniem.

"Osoby z wysokim ciśnieniem powinny ograniczyć ich ilość ze względu na wysoką zawartość sodu. Organizm zatrzymuje wodę, gdy jemy sól, a dodatkowa woda we krwi obciąża ściany naczyń krwionośnych, podnosząc ciśnienie" - zaznacza farmaceuta cytowany przez express.co.uk.

2. Z tych ryb zrezygnuj

Dlatego kontrolowanie poziomu spożywanej codziennie soli jest kluczowe. Eksperci z Blood Pressure UK zalecają, by sprawdzać etykiety kupowanych produktów i unikać tych, które mają wysoką zawartość soli (1,5 grama lub więcej na 100 gramów żywności).

Podkreślają, że suszone ryby są szczególnie bogate w sól, więc należy szukać zdrowszej alternatywy. Nie będą nią jednak wędzone ryby, które także dostarczają sodu w nadmiernych ilościach.

"Pół opakowania często dostarcza około 1,5 grama soli, co stanowi już jedną czwartą maksymalnego zalecanego spożycia przez osobę dorosłą" - wskazuje dietetyk Sheena Bhageerutty.

Dodaje, że warto zamienić je na produkty z niższą zawartością soli, takie jak świeże ryby lub ryby w puszkach.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze