Najgorszy dodatek do żywności. WHO: Wiąże się z ogromną liczbą zgonów
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) nie ma wątpliwości: to właśnie nadmiar soli w diecie odpowiada za ogromną liczbę zgonów, "większą niż jakakolwiek inna żywność". Podnosi ciśnienie, zwiększa ryzyko otyłości i raka żołądka, osteoporozy czy chorób nerek.
1. Sól zabija. Najgorszy dodatek do żywności?
WHO w niedawno opublikowanym wpisie, któremu towarzyszy grafika, przypomina o ryzyku związanym ze spożywaniem soli.
Według szacunków większość światowej populacji codziennie spożywa 10,78 g soli (4310 mg sodu), czyli ponad dwukrotnie więcej niż ilość rekomendowana przez Organizację. Wytyczne bowiem mówią o tym, że dorosły człowiek nie powinien przekraczać pięciu gramów soli w ciągu dnia. To równowartość jednej małej łyżeczki.
"Nadmierne spożycie soli wiąże się z ogromną liczbą zgonów, większą niż jakakolwiek inna żywność. Jedz mniej soli, aby zmniejszyć ryzyko chorób serca i śmierci" - apeluje WHO we wpisie na serwisie X.
Według obliczeń organizacji zdrowotnej każdego roku nadmierne spożycia soli przekłada się na 1,89 miliona zgonów. Jak podaje American Heart Association, dieta bogata w sód w konsekwencji może prowadzić do większego ryzyka:
- raka żołądka,
- uszkodzenia mięśnia sercowego,
- niewydolności serca,
- nadciśnienia tętniczego,
- zawału mięśnia sercowego,
- udaru mózgu,
- chorób nerek i kamieni nerkowych,
- bólów głowy,
- osteoporozy.
Excessive salt intake is linked to a huge number of deaths, more than any other food.
— World Health Organization (WHO) (@WHO) January 14, 2024
Eat less salt 🧂 to reduce your risk of heart disease and death 👉https://t.co/yIHqCqhru2 pic.twitter.com/XaN5cF17SH
Ponadto nadmiar sodu może prowadzić do gromadzenia się wody w organizmie, co z kolei prowadzi do obrzęków i wzdęć, a także przybierania na wadze.
2. Jak ograniczyć sól? WHO podaje patenty
W jaki sposób ograniczyć spożycie soli? WHO zaleca, aby w tym celu:
- jeść głównie świeżą, minimalnie przetworzoną żywność, ograniczając żywność przetworzoną i wysokoprzetworzoną,
- wybierać produkty o niskiej zawartości sodu (poniżej 120 mg sodu),
- gotować z niewielką ilością lub bez dodatku sodu/soli,
- używać ziół i przypraw do przyprawiania potraw,
- ograniczyć stosowanie gotowych sosów, dressingów i produktów instant,
- zdjąć solniczkę ze stołu.
Szacuje się, że aż 70 proc. sodu w pożywieniu pochodzi z produktów wysokoprzetworzonych, a tylko 11 proc. jest efektem dosalania potraw w trakcie gotowania czy też na talerzu. Nie każdy ma świadomość tego, że bogatym źródłem sodu są m.in. produkty puszkowane, słone przekąski, sery oraz wędliny i inne rodzaje przetworzonych mięs, a nawet kiszonki, niektóre przyprawy czy wreszcie pieczywo.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl