Trwa ładowanie...

Najgorszy dodatek do żywności. WHO: Wiąże się z ogromną liczbą zgonów

 Karolina Rozmus
15.01.2024 10:28
WHO ostrzega: najgroźniejszy dodatek do żywności. Zwiększa ryzyko chorób serca i śmierci
WHO ostrzega: najgroźniejszy dodatek do żywności. Zwiększa ryzyko chorób serca i śmierci (Getty images)

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) nie ma wątpliwości: to właśnie nadmiar soli w diecie odpowiada za ogromną liczbę zgonów, "większą niż jakakolwiek inna żywność". Podnosi ciśnienie, zwiększa ryzyko otyłości i raka żołądka, osteoporozy czy chorób nerek.

spis treści

1. Sól zabija. Najgorszy dodatek do żywności?

WHO w niedawno opublikowanym wpisie, któremu towarzyszy grafika, przypomina o ryzyku związanym ze spożywaniem soli.

Według szacunków większość światowej populacji codziennie spożywa 10,78 g soli (4310 mg sodu), czyli ponad dwukrotnie więcej niż ilość rekomendowana przez Organizację. Wytyczne bowiem mówią o tym, że dorosły człowiek nie powinien przekraczać pięciu gramów soli w ciągu dnia. To równowartość jednej małej łyżeczki.

"Nadmierne spożycie soli wiąże się z ogromną liczbą zgonów, większą niż jakakolwiek inna żywność. Jedz mniej soli, aby zmniejszyć ryzyko chorób serca i śmierci" - apeluje WHO we wpisie na serwisie X.

Zobacz film: "Co się stanie, jeśli będziemy jeść więcej niż 5 g soli dziennie?"

Według obliczeń organizacji zdrowotnej każdego roku nadmierne spożycia soli przekłada się na 1,89 miliona zgonów. Jak podaje American Heart Association, dieta bogata w sód w konsekwencji może prowadzić do większego ryzyka:

  • raka żołądka,
  • uszkodzenia mięśnia sercowego,
  • niewydolności serca,
  • nadciśnienia tętniczego,
  • zawału mięśnia sercowego,
  • udaru mózgu,
  • chorób nerek i kamieni nerkowych,
  • bólów głowy,
  • osteoporozy.

Ponadto nadmiar sodu może prowadzić do gromadzenia się wody w organizmie, co z kolei prowadzi do obrzęków i wzdęć, a także przybierania na wadze.

2. Jak ograniczyć sól? WHO podaje patenty

W jaki sposób ograniczyć spożycie soli? WHO zaleca, aby w tym celu:

  • jeść głównie świeżą, minimalnie przetworzoną żywność, ograniczając żywność przetworzoną i wysokoprzetworzoną,
  • wybierać produkty o niskiej zawartości sodu (poniżej 120 mg sodu),
  • gotować z niewielką ilością lub bez dodatku sodu/soli,
  • używać ziół i przypraw do przyprawiania potraw,
  • ograniczyć stosowanie gotowych sosów, dressingów i produktów instant,
  • zdjąć solniczkę ze stołu.
Nadmiar soli w diecie uszkadza serce i zwiększa ryzyko raka
Nadmiar soli w diecie uszkadza serce i zwiększa ryzyko raka (Pixabay)

Szacuje się, że aż 70 proc. sodu w pożywieniu pochodzi z produktów wysokoprzetworzonych, a tylko 11 proc. jest efektem dosalania potraw w trakcie gotowania czy też na talerzu. Nie każdy ma świadomość tego, że bogatym źródłem sodu są m.in. produkty puszkowane, słone przekąski, sery oraz wędliny i inne rodzaje przetworzonych mięs, a nawet kiszonki, niektóre przyprawy czy wreszcie pieczywo.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze