Trwa ładowanie...

Najlepiej nawadnia. Jedz, gdy żar leje się z nieba

 Aleksandra Zaborowska
05.06.2024 13:36
Odechciewa ci się jeść w upał? Wypróbuj te produkty i dania
Odechciewa ci się jeść w upał? Wypróbuj te produkty i dania (Getty Images)

Coraz wcześniej występujące i bardziej dotkliwe upały często sprawiają, że zwyczajnie odechciewa nam się jeść. Znaczące ograniczenie spożywanych posiłków może być jednak niekorzystne dla zdrowia i sprzyjać odwodnieniu. Co najlepiej jeść latem?

spis treści

1. Niebezpieczeństwa podczas upałów

Wysokie temperatury mogą być źródłem nasilenia wielu dolegliwości, takich jak obrzęki czy regularne migreny. Upały sprzyjają również zasłabnięciom czy odwodnieniom, ale mogą też zwiększać ryzyko wystąpienia udarów czy zawałów u osób obarczonych największym ryzykiem.

Sposobem na przetrwanie najwyższych temperatur w roku jest więc nie tylko unikanie wielogodzinnego przebywania na szczerym słońcu, zwłaszcza bez nakrycia głowy, ale również utrzymywanie optymalnego nawodnienia i odżywienia organizmu.

2. Jak odżywić organizm w upał?

Chociaż z reguły najczęściej uczula się pacjentów, aby pamiętali o nawodnieniu w upalne dni, nie wolno także zapominać, że obciążony gorącem organizm nie będzie w pełni wydajny, jeśli nie zapewnimy mu prawidłowej diety. Tak więc nawet jeśli kusi nas, żeby latem żywić się prawie samymi zimnymi napojami, owocami i lodami, nie jest to zdrowa i bezpieczna opcja.

Zobacz film: "Ogranicz mięso podczas upałów"

Komponując posiłki na letnie dni, warto więc zainspirować się dietą mieszkańców ciepłych krajów np. dietą śródziemnomorską, która opiera się w dużej mierze na świeżych owocach, warzywach, ale także oliwie z oliwek, owocach morza czy rybach.

Jeśli jednak przyjmowanie posiłków przychodzi ci z dużą trudnością, możesz spróbować oszukać organizm, serwując mu pożywne i bogate w składniki odżywcze zimne koktajle. Tego typu "płynne posiłki" można przygotować w oparciu o zblendowane owoce, które warto wzbogacić (zarówno odżywczo, jak i kalorycznie) o kilka łyżek płatków owsianych czy odżywki białkowej.

3. Klasyka upałów: zimne zupy i sałatki

Daniami, po które latem sięga wiele osób, są wszelkiego rodzaju zimne zupy, które doskonale nawadniają, takie jak chłodnik, gazpacho czy schłodzone kremy warzywne. Są one z reguły lekkie i zdrowe, ale można je także wzbogacić dodatkami, które dodadzą im kalorii i składników odżywczych.

Drugą potrawą, która króluje w letnich kuchniach, jest sałatka w wielu postaciach: od tej owocowej, przez klasyczną grecką czy caprese, aż po różne wariacje. Są jednak osoby, które nie widzą w sałatce pełnowymiarowego posiłku i szybko znowu odczuwają głód po jej spożyciu. Jak to zmienić?

Zbilansować taką sałatkę o większą zawartość składnika z węglowodanami (najlepiej złożonymi, które zapewniają dłuższą sytość. Mowa tu o produktach takich, jak makaron pełnoziarnisty, kasze czy pełnoziarniste pieczywo. Warto także dodać do sałatki zdrowe tłuszcze, jak łosoś, oliwa z oliwek czy awokado oraz źródło chudego białka w postaci białego mięsa lub sosów na bazie jogurtu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze