Trwa ładowanie...

Gazpacho - rodzaje, kalorie i wartości odżywcze, wpływ na zdrowie

 Paula Komendarczuk
15.10.2021 13:48
Gazpacho to zupa podawana na zimno.
Gazpacho to zupa podawana na zimno. (adobestock)

Gazpacho to zupa, niewymagająca gotowania, podawana na zimno. Jest to hiszpański chłodnik z pomidorów, o charakterystycznym smaku i aromacie. Świetnie sprawdza się szczególnie w gorące dni, ponieważ gasi pragnienie i dostarcza cennych witamin. Co warto wiedzieć o gazpacho?

spis treści

1. Co to jest gazpacho?

Gazpacho to jedna z najpopularniejszych zup w Hiszpanii, wywodzi się z Andaluzji, położonej w południowej części kraju. Gazpacho to chłodnik przygotowywany ze świeżych warzyw, z przewagą pomidorów.

Nie wymaga gotowania i jest serwowana na zimno, najlepiej prosto z lodówki lub z dodatkiem kostek lodu. Zwykle nalewa się ją do szklanek lub niewielkich miseczek. Zupa ma charakterystyczny smak i aromat, świetnie gasi pragnienie i jest prawdziwą bombą witaminową.

W przeszłości gazpacho jadali ubodzy rolnicy, którzy przygotowywali chłodnik z trzech składników: wody, oliwy i chleba. Obecnie składa się on z różnych warzyw, które miksuje się na gładką, jednolitą masę.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Rodzaje gazpacho

Gazpacho andaluz to najbardziej klasyczna wersja gazpacho z pomidorów, ogórków, papryki, oliwy, czosnku, cebuli, octu winnego i chleba. Jest miksowana na gładko.

Salmorejo cordobes - chłodnik przygotowywany z pomidorów, oliwy, czosnku i chleba, jest znacznie bardziej gęsty od klasycznej wersji i ma intensywną czerwono-pomarańczową barwę.

Porra antequerana to zupa, składająca się z pomidorów, dojrzewającej szynki, czerstwego chleba i jajek ugotowanych na twardo. Niektórzy dodają do niej również kawałek zielonej papryki lub tuńczyka w oliwie. Chłodnik powinien być na tyle gęsty, by włożona pionowo łyżka się nie przewróciła.

Gazpacho tostado - to zupa podawana na ciepło, zawiera wszystkie składniki z wersji andaluz, ale dodatkowo dodaje się do niej sok pomarańczowy lub świeże pomarańcze.

Ajo blanco - to chłodnik przygotowywany z migdałów, czosnku, oliwy i chleba. Podaje się go z ziemniakami pieczonymi w mundurkach, winogronami lub melonem.

3. Kalorie i wartości odżywcze gazpacho

Zupa gazpacho w 100 gramach zawiera:

  • wartość energetyczna - 32,8 kcal,
  • węglowodany - 3,38 g,
  • w tym cukry - 2,32 g,
  • w tym błonnik - 1,04 g,
  • białko - 0,65 g,
  • tłuszcze - 1,62 g,
  • w tym cholesterol - 0 mg,
  • w tym tłuszcze nasycone - 0,27 g,
  • w tym tłuszcze jednonienasycone - 0 g,
  • w tym tłuszcze wielonienasycone - 0,16 g,
  • woda - 91,1 g,
  • beta-karoten - 291 μg,
  • witamina C - 1.98 mg,
  • witamina E - 1.31 mg,
  • witamina K1 - 52.6 μg,
  • witamina B1 < 0.01 mg,
  • witamina B2 - 0.02 mg,
  • witamina B3 - 0.56 mg,
  • witamina B5 - 0.093 mg,
  • witamina B6 - 0.041 mg,
  • witamina B9 - < 5 μg,
  • wapń - 11 mg,
  • chlorki - 468 mg,
  • miedź - 0.04 mg,
  • żelazo - 0.11 mg,
  • jod - < 20 μg,
  • magnez - 8.9 mg,
  • mangan - 0.06 mg,
  • fosfor - 25 mg,
  • potas - 210 mg,
  • selen - < 20 μg,
  • sód - 293 mg,
  • cynk - 0.1 mg,
  • sól - 0.75 mg.

4. Gazpacho a zdrowie

Gazpacho składa się ze świeżych warzyw, zawiera szereg cennych witamin i substancji odżywczych. Swoją czerwoną barwę zawdzięcza naturalnemu barwnikowi. Likopen spowalnia starzenie się organizmu i jest silnie działającym przeciwutleniaczem.

Pomidory obniżają ciśnienie tętnicze krwi i pozytywnie wpływają na pracę serca. Za sprawą błonnika regulują też pracę układu pokarmowego. Czosnek sprzyja leczeniu infekcji wirusowych i chorób układu oddechowego, rozgrzewa, obniża temperaturę ciała i udrażnia zatkany nos.

Regularne spożywanie tej przyprawy pozytywnie oddziałuje na kondycję naczyń krwionośnych, wspomaga krążenie krwi i przeciwdziała zawałowi serca.

Świeży ogórek skutecznie gasi pragnienie i nawadnia organizm. Dodatkowo chroni przed chorobami nowotworowymi, działa moczopędnie, wspomaga leczenie schorzeń układu moczowego i oczyszczenie organizmu z toksyn.

Oliwa z oliwek obniża poziom złego cholesterolu LDL, jednocześnie podnosząc stężenie dobrego - HDL. Ma dobroczynny wpływ na układ pokarmowy, spowalnia starzenie się organizmu, zapobiega zakrzepom i tworzeniu się wrzodów żołądka. Ma również ogromny wpływ na przyswajalność witamin i procesy trawienne.

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze