Najlepsza zupa świata. Niewielu Polaków o niej słyszało
CNN Travel utworzyło ranking 20 najlepszych zup na świecie. Na pierwszym miejscu znalazła się zupa z kontynentu afrykańskiego, a to nie koniec zaskoczeń. Inni zwycięzcy w konkursie to potrawy z Turcji czy Meksyku, jest też pięć zup europejskich, w tym jedna świetnie znana i ceniona w Polsce.
1. Nigeryjski przysmak. Oto najlepsza zupa świata
Zwycięzcą w rankingu CNN Travel jest banga, nigeryjska zupa na bazie owoców palmy, z dodatkiem świeżego suma, wołowiny i suszonych owoców morza. Doprawiona jest ostrą papryką i specjalną mieszanką przypraw do banga. W zależności od regionu, ale też dostępności produktów w zupie wykorzystuje się suszoną rybę, ślimaki, okrę, a nawet krowie żołądki jak w polskich flakach. Podaje się ją m.in. z ryżem lub maniokiem.
Jeśli jesteście zaskoczeni werdyktem CNN Travel, to warto wspomnieć, że inne potrawy w rankingu mogą wydawać się równie egzotyczne. 20. miejsce zajmuje yayla çorbasi z Turcji, zupa na bazie jogurtu z dodatkiem ryżu, która uznawana jest za prozdrowotne danie, podawane rekonwalescentom w szpitalu. Uważa się też, że zapobiega przeziębieniom. 19. miejsce zajęło tonkotsu ramen z Japonii na długo gotowanym bulionie, zawiesistym dzięki kościom i szpikowi. Inne wariacje na temat bulionu, które pojawiły się na liście, pochodzą z Indonezji czy Tajlandii, a nawet Brazylii. W rankingu próżno szukać polskiego rosołu, są jednak i zupy dobrze znane w Europie, a nawet w Polsce.
2. Europejskie królowe zup. Barszcz z Ukrainy
CNN Travel doceniło francuską bouillabaisse. To zupa z długą tradycją, niegdyś bowiem gotowana była przez ubogich rybaków na bazie tego, co udało się złowić danego dnia. Dziś jest wykwintnym przysmakiem, bo współcześnie bouillabaisse przygotowuje się z dodatkiem co najmniej czterech gatunków ryb i owoców morza, w tym żabnicy i mięsa krabów. Zawiera typowe dla kuchni śródziemnomorskiej smaki - pomidory i czosnek oraz fenkuł i oliwę z oliwek, a doprawiona jest szlachetnym szafranem.
Inne europejskie zupy to caldo verde z Portugalii, hiszpański chłodnik, gazpacho i charcho z Gruzji. Co ciekawe, trzecie miejsce na podium zajmuje ukraiński barszcz.
"Kawałki delikatnych buraków pływają w genialnym czerwonym bulionie, tworząc zupę uwielbianą na Ukrainie i w całej Europie Wschodniej" - pisze CNN Travel. Przypomina również, że w 2022 r. UNESCO ogłosiło, że barszcz "jednoczy przy stole ludzi w każdym wieku, płci i pochodzenia", umieszczając zupę na liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego.
W tej pysznej i świetnie znanej w Polsce zupie poza zakwasem buraczanym i warzywami tj. buraki, marchew czy ziemniaki znajduje się siekana kapusta oraz fasola czy wreszcie kwaśna śmietana.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl