Najlepsze na jesienne przetwory. Zabijają wolne rodniki i przeganiają raka
Na deser albo pod postacią lampki wina? Jeśli tylko w taki sposób traktujemy winogrona, to czas to zmienić. Te niezwykle zdrowe owoce o udowodnionych właściwościach leczniczych świetnie nadają się na przetwory. Nie tylko umilą jesienne i zimowe desery, ale też przysłużą się naszemu zdrowiu.
1. Dla odporności, na zdrową tarczycę i w walce z rakiem
Są źródłem witamin C i A oraz witamin z grupy B, zawierają błonnik, który wspiera pracę jelit, ale też chroni przed rozwojem miażdżycy, a nawet raka jelita grubego. W winogronach znajdziemy też potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk i miedź – minerały kluczowe dla funkcjonowania układu odpornościowego, kostnego, nerwowego, ale także sercowo-naczyniowego. Jako jedne z nielicznych owoców winogrona są też źródłem jodu, pierwiastka, który kocha nasza tarczyca.
To nie wszystko, bowiem winogrona zawierają także silny przeciwutleniacz, resweratrol. Związek ten zwalcza wolne rodniki, działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. Może też hamować agregację płytek, zmniejszając ryzyko tworzenia zakrzepów. Badania dowodzą, że może chronić przed rozwojem nowotworów, a w przypadku zachorowania – indukować apoptozę, czyli śmierć komórek nowotworowych.
2. "Zapakuj" w słoiki na zimę. Przetwory z winogron
Na dowód, że winogrona są wyjątkowymi owocami, wystarczy powiedzieć, że stanowią podstawę pewnej formy terapii. Ampeloterapia, czyli leczenie winogronami, to rodzaj szczególnej diety opartej na spożywaniu winogron, piciu soków i wina na bazie tych owoców. Zalecana jest osobom chorym na astmę, z problemami nefrologicznymi, takim, które chcą przyspieszyć przemianę materii.
Terapia należy do alternatywnych metod leczenia, co więcej regularne picie wina z uwagi na zawartość etanolu niweczy korzyści zdrowotne związane ze spożywaniem winogron. Warto jednak wziąć z ampeloterapii to, co najlepsze, czyli owoce, i na ich bazie wykonać dżem czy sok. Przydadzą się w chłodne jesienne czy zimowe dni.
Sok z winogron. Składniki:
- 5 kg ciemnych winogron (mają najwięcej antyoksydantów),
- 500 ml wody.
Przygotowanie:
Umyte i pozbawione szypułek owoce należy umieścić w górnej części sokownika, do dolnej nalać wody. Sokownik należy ustawić na palniku o średniej mocy, a kiedy zacznie się gromadzić para, zmniejszyć moc palnika. Po 30-45 minutach sok powinien być gotowy. Można go ostudzić, przelać do butelek lub słoików i zapasteryzować.
Dżem z winogron. Składniki:
- 1 kg winogron ulubionego gatunku,
- 500 g cukru (w przypadku mniej słodkich odmian ilość cukru można zwiększyć),
- sok z cytryny,
- opcjonalnie szczypta cynamonu, ziarenka z jednej laski wanilii.
Owoce należy umyć i przełożyć do garnka, a następnie zasypać cukrem. Gotować owoce na małym ogniu, aż się rozpadną. W międzyczasie należy zbierać powstałą pianę. Pod koniec gotowania do garnka dodać sok z cytryny (można również zetrzeć niewielką ilość skórki cytrynowej), a także inne dodatki jak cynamon. Gotowy dżem można przetrzeć przez sito albo przełożyć od razu do słoiczków.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl