Trwa ładowanie...

Buduje kości i stawy. Ma prawie dwa razy więcej wapnia niż mleko

Avatar placeholder
Natalia Sałek 28.02.2024 17:11
Nasiona, które zawierają najwięcej wapnia
Nasiona, które zawierają najwięcej wapnia (Getty Images)

Wiele osób zakłada, że najlepszym źródłem wapnia to mleko i sery. Nie wszyscy jednak mogą po nie sięgać m.in. ze względu schorzenia układu pokarmowego, alergię. Okazuje się, że doskonałą alternatywą mogą być też nasiona. Które z nich mają najwyższą zawartość wapnia?

spis treści

1. Najlepsze źródła wapnia

Wapń jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. To przede wszystkim budulec kości i zębów, ale również kluczowy aktywator enzymów uczestniczących w procesie krzepnięcia krwi. Wapń odgrywa też ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, odpowiada za pracę mięśni i wydzielanie hormonów.

Niestety wiele osób cierpi na niedobory tego pierwiastka. Z badań przeprowadzonych w Polsce wynika, że wraz z pożywieniem przyjmujemy dziennie jedynie 400-500 mg wapnia, czyli połowę zalecanego dziennego zapotrzebowania.

Zobacz film: "Nasiona i pestki, które chronią przed rakiem"

Nie wszyscy dobrze tolerują mleko i jego przetwory, które są jednym z najlepszych źródeł wapnia. W takich przypadkach warto sięgnąć po alternatywne produkty, aby zapobiec potencjalnym niedoborom tego pierwiastka. Dobrym źródłem wapnia są ryby, fasola, natka pietruszki, szpinak i orzechy.

2. Najlepsze źródła wapnia

Jakie produkty warto jeszcze włączyć do codziennej diety, by zapewnić organizmowi odpowiedni poziom wapnia?

Nasiona sezamu

Nasiona sezamu mają prawie dwa razy więcej wapnia niż mleko. Sezam jest też bogaty w magnez, żelazo i białko.

Nasiona chia

100 gr nasion chia dostarcza ok. 631 miligramów wapnia. To też doskonałe źródło błonnika, białka i zdrowych tłuszczów.

Mak najczęściej jest kojarzony jako dodatek do ciast, a to również cenne źródło wapnia
Mak najczęściej jest kojarzony jako dodatek do ciast, a to również cenne źródło wapnia (Adobe Stock)

Ziarna amarantusa

100 gr ziaren amarantusa dostarczy około 159 miligramów wapnia. Dodatkowo amarantus dostarcza też białka i błonnika.

Nasiona maku

100 gr maku to aż około 1438 mg wapnia. Dla porównania - biały ser dostarcza ok. 100-200 mg wapnia. Mak to również źródło białka i błonnika.

Migdały

Duży potencjał wartości odżywczych skrywają też migdały. Dostarczają białka, błonnika, dobrych tłuszczów i oczywiście wapnia. 100 g to ok. 264 mg wapnia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze