Mak (nasiona)
1. Mak (nasiona) – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Mak (nasiona) w 100 gramach posiada wartość energetyczną 525 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 17,99 g białka,
- 28,1 g węglowodanów,
- 2,99 g cukrów,
- 19,50 g błonnika.
Mak (nasiona) ma w 100 g 41,6 g tłuszczów, w tym:
- 4,52 g tłuszczów nasyconych,
- 5,98 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 28,6 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
2. Mak (nasiona) – jakie ma witaminy?
Mak (nasiona) to produkt zawierający 1,00 mg witaminy C, 0 µg RAE witaminy A, 1,77 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Mak (nasiona) zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,85 mg witaminy B1,
- 0,10 mg witaminy B2,
- 0,90 mg witaminy B3,
- 8,80 mg witaminy B4,
- 0,32 mg witaminy B5,
- 0,25 mg witaminy B6,
- 82,0 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
3. Mak (nasiona) – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Mak (nasiona) ma w sobie:
- 1,438 mg wapnia,
- 9,76 mg żelaza,
- 347 mg magnezu,
- 870 mg fosforu,
- 719 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 26,0 mg sodu, 7,90 mg cynku, 1,63 mg miedzi, 6,71 mg manganu i 13,50 µg selenu.
4. Mak (nasiona) - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 3 g (1 łyżeczka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 525 kcal | 14,70 kcal |
Białko | 17,99 g | 0,50 g |
Węglowodany | 28,1 g | 0,79 g |
Cukier | 2,99 g | 0,08 g |
Błonnik | 19,50 g | 0,55 g |
Tłuszcz | 41,6 g | 1,16 g |
Tłuszcze nasycone | 4,52 g | 0,13 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 5,98 g | 0,17 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 28,6 g | 0,80 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 1,00 mg | 0,03 mg |