Trwa ładowanie...

Najsilniejszy antyoksydant. Zatrzymuje starzenie się, chroni przed nowotworem

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
27.04.2023 13:58
Tu znajdziesz najwięcej antyoksydantów
Tu znajdziesz najwięcej antyoksydantów (Getty Images)

Nie chcesz zachorować na nowotwór, zaćmę, nadciśnienie tętnicze czy chorobę Alzheimera? Koniecznie włącz do swojego jadłospisu produkty o działaniu przeciwutleniającym. Dieta bogata w antyoksydanty stanowi skuteczną broń w walce z wolnymi rodnikami. To właśnie te szkodliwe cząsteczki mogą doprowadzić do rozwoju niebiezpiecznych schorzeń.

spis treści

1. Dlaczego wolne rodniki są niebezpieczne dla naszego zdrowia?

Wolne rodniki to reaktywne formy tlenu, które naturalnie występują w naszym organizmie. Jeśli przestrzegamy podstawowych zasad zdrowej, zbilansowanej diety, równowaga między nimi, a antyoksydantami zostaje zachowana. Niestety, niektóre niezdrowe nawyki mogą doprowadzić do zwiększenia liczby szkodliwych cząsteczek.

Za proces zwiększania liczby wolnych rodników odpowiada przede wszystkim nałogowe palenie tytoniu, nieregularny sen, częste opalanie się, spożywanie napojów alkoholowych, przyjmowanie narkotyków i innych substancji uzależniających.

Wolne rodniki działają destrukcyjnie na komórki i przyspieszają procesy starzenia organizmu. Mogą również stanowić przyczynę wielu niebezpiecznych chorób takich jak:

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"
  • zaćma,
  • zwyrodnienie plamki żółtej,
  • astma,
  • przewlekła obturacyjna choroba płuc,
  • demencja,
  • choroba Alzheimera,
  • choroba Parkinsona,
  • miażdżyca,
  • nowotwory: płuc, piersi, układu kostnego, skóry, narządów płciowych,
  • choroba zwyrodnieniowa stawów,
  • wrzody żołądka i dwunastnicy,
  • zaburzenia rytmu serca,
  • zawał serca,
  • nadciśnienie tętnicze.

2. Dieta bogata w antyoksydanty to broń w walce z wolnymi rodnikami

Dieta bogata w antyoksydanty to niezwykle skuteczna broń w walce z wolnymi rodnikami. Owoce czy warzywa o działaniu przeciwutleniającym to przede wszystkim te zawierające witaminę C i witaminę E. Wspomagają one organizm w walce z reaktywnymi formami tlenu, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, schorzenia neurodegeneracyjne czy chorobę niedokrwienną serca.

Gdzie znajduje się najwięcej prozdrowotnych antyoksydantów? W takich produktach żywnościowych jak: aronia, truskawki, mandarynki, jabłka, czarne jagody, czarny bez, czerwona kapusta, buraki, fasola.

Antyoksydacyjne działanie wykazują również oleje, kiełki, kasze, orzechy, nasiona słonecznika, szpinak, brukselka, pestki dyni, cynamon, oregano, curry.

3. Ten antoksydant nie ma sobie równych

Astaksantyna jest uważana przez naukowców za najsilniejszy przeciwutleniacz. Przeprowadzone badania potwierdziły, że wykazuje ona 800-krotnie aktywniejsze działanie od koenzymu Q10.

Astaksantynę znaleźć można w owocach morza, krabach, krewetkach, langustach, ale również w algach.

Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze