Najlepszy owoc na zbicie cholesterolu. Warto jeść nawet 3 dziennie
Jaki jest potencjał owoców w ochronie przed miażdżycą i jej skutkami pod postacią udaru mózgu czy zawału serca? Okazuje się, że ogromny. Badacze dowiedli, że jeden z owoców, po który latem chętnie sięgamy, może ułatwiać eliminację cholesterolu z organizmu.
1. Wysoki cholesterol to tykająca bomba
Według statystyk podwyższone stężenie cholesterolu pod postacią hipercholesterolemii w Polsce dotyczy ok. 21 mln osób, czyli 60 proc. dorosłej populacji. Niewłaściwe stężenie cholesterolu i trójglicerydów może prowadzić do rozwoju miażdżycy i jej powikłań, czyli chorób sercowo-naczyniowych, w tym choroby wieńcowej i zawału serca czy udaru mózgu.
Poza hipercholesterolemią rodzinną, w której czynniki genetyczne mają kluczowe znaczenie, na miażdżycę pracujemy w dużej mierze za sprawą używek, otyłości i nadwagi, a także niewłaściwej diety. Winien jest bazujący na produktach wysokoprzetworzonych, obfitujących w cukier i rafinowane węglowodany oraz produktach odzwierzęcych bogatych w kwasy tłuszczowe nasycone model żywienia. Jednocześnie w takiej diecie brakuje kluczowych w profilaktyce m.in. chorób układu krążenia błonnika oraz antyoksydantów.
2. Brzoskwinie. Chronią przed wysokim cholesterolem
By trzymać cholesterol w ryzach, ważne jest, by dieta opierała się na żywności nieprzetworzonej ograniczającej udział tzw. cukrów wolnych, konserwantów, barwników i innych dodatków do żywności. Dla prawidłowego poziomu lipidów we krwi kluczowe są także warzywa i owoce, źródło witamin i minerałów, a przede wszystkim błonnika i roślinnych związków, które działają przeciwzapalnie.
Do takich owoców należą brzoskwinie. Dietetyczka Shona Wilkinson w rozmowie z Express.co.uk wyjaśnia, że są świetne do kontrolowania cholesterolu.
- Mają niską zawartość tłuszczów nasyconych i są doskonałym źródłem błonnika – mówi ekspertka i dodaje: - Rozpuszczalny błonnik ma zdolność wiązania się z cholesterolem w przewodzie pokarmowym, zapobiegając wchłanianiu do krwioobiegu.
Podkreśla, że błonnik może również ułatwiać pozbywanie się z organizmu kwasów żółciowych. To z kolei zmusza wątrobę, by wykorzystywać zasoby cholesterolu do produkcji kwasów żółciowych.
Błonnik zawarty w brzoskwiniach pełnić może jeszcze jedną funkcję – spowalnia trawienie, na dłużej dając uczucie sytości, a zarazem zapobiega gwałtownym skokom i spadkom glukozy we krwi.
- Powolne tempo trawienia pomaga regulować poziom cukru we krwi i zapobiega gwałtownym skokom insuliny, które mogą przyczyniać się do produkcji cholesterolu w organizmie – tłumaczy dietetyczka.
Badanie, które ukazało się w "Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics", dowiodło, że brzoskwinie są wyjątkowe na tle innych owoców z uwagi na obecność dużej dawki flawonoidów oraz stilbenów, czyli polifenoli, do których zaliczany jest m.in. resweratrol kryjący się w owocach tj. jak jeżyny czy winogrona.
Analiza danych zebranych od 1400 osób wykazała, że osoby, które w swojej diecie uwzględniają brzoskwinie, ale też jabłka i gruszki oraz śliwki, odznaczają się niższym stężeniem lipidów we krwi.
Brzoskwinie mają również szereg innych zalet:
- badanie w "Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics" wykazało, że mogą podnosić poziom cholesterolu HDL i obniżać poziom trójglicerydów,
- badanie w "Journal of Nutritional Biochemistry" dowiodło, że spożycie od dwóch do trzech owoców dziennie może zmniejszać wzrost i przerzuty komórek raka piersi MDA-MB-435,
- badanie w "Journal of Nutritional Biochemistry" wskazuje, że brzoskwinie mogą zmniejszać ryzyko zaburzeń metabolicznych.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl