Najlepszy wybór jesienią. Podkręcą odporność do granic możliwości

Wraz z nadejściem jesiennych dni zaczynamy myśleć o wzmocnieniu odporności. To naturalne, bowiem sezon powakacyjny charakteryzuje się bardziej kapryśną aurą co wiąże się ze wzrostem ryzyka zachorowań na przeziębienie i grypę. Stąd też dla poprawy działania systemu immunologicznego warto przyjrzeć się jesiennej diecie i włączyć do codziennego jadłospisu produkty szczególnie korzystne dla zdrowia.

Co włączyć do jesiennej diety, aby zadbać o odporność organizmu?Co włączyć do jesiennej diety, aby zadbać o odporność organizmu?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Bogactwo witamin i składników mineralnych

Schyłek lata i jesień to czas, w którym mamy dostęp do lokalnych, sezonowych owoców i warzyw. Te stanowią dla nas prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych, a także substancji biologicznych o korzystnym działaniu na organizm człowieka. Dlaczego właśnie o tej porze warzywa i owoce są tak zdrowe?

Sięgając po produkty lokalne i sezonowe wybieramy to, co naturalnie dojrzewa w okolicy. Słońce i krótki czas transportu czy magazynowania (w przeciwieństwie do egzotycznych produktów, które docierają do nas z daleka) sprawiają, że owoce i warzywa zachowują najwięcej wartości odżywczych. Co więcej, biodostępność witamin i składników mineralnych w takim przypadku wzrasta, zatem nasz organizm może przyswoić ich więcej. Co włączyć do diety?

W zasadzie wszystko, na co mamy ochotę i co jest naturalnie dostępne o tej porze roku. Śliwki dostarczą nam antocyjanów, kwasu chlorogenowego, kwercetyny, a także sporej ilości potasu, fosforu, magnezu i żelaza. To również źródło witamin – C, A, E, B6 oraz K. Taki zestaw składników nie tylko wpłynie pozytywnie na naszą odporność, ale i zwalczy wolne rodniki (kwercetyna), zahamuje utlenianie cholesterolu LDL (kwercetyna) czy też unieszkodliwi przenikające do organizmu ze środowiska substancje rakotwórcze (kwas chlorogenowy).

Jabłka zawierają rutynę, która wraz z witaminą C utrzymuje w zdrowiu naczynia krwionośne. Z kolei zwiększanie zdolności układu odpornościowego do zwalczania infekcji będzie mieć tutaj glutation.

Na szczególną uwagę zasługuję również dynia i jej kuzyn kabaczek, czyli bogactwo beta-karotenu, luteiny, magnezu, potasu, tiaminy, witaminy B6 oraz witaminy C.

Cynk działa antyoksydacyjnie i wspiera odporność organizmu

Znajdziesz go m.in. w mięsie, rybach, serach podpuszczkowych, orzechach, pestkach i nasionach. Cynk to pierwiastek mający szczególne znaczenie dla układu odpornościowego, ale także dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, dla gospodarki hormonalnej, stanu włosów, paznokci i skóry, stabilności błon komórkowych. Ten wyjątkowy składnik wielu produktów, które spożywamy na co dzień dodatkowo:

• uczestniczy w przemianach energetycznych w organizmie,

• dba o płodność, zwłaszcza w przypadku mężczyzn,

• wykazuje działanie antyoksydacyjne.

Dla wzmocnienia odporności, ale i dla poprawy funkcjonowania całego organizmu zdecydowanie warto sięgnąć m.in. po mięso. Indyk, kaczka i kurczak to doskonałe źródła cynku, a już 90 g mięsa dostarcza tutaj 2 mg tego cennego pierwiastka. Pamiętajmy, że cynk najlepiej przyswajany jest przez ludzki organizm z produktów odzwierzęcych. Zatem jajka, sery czy wątróbka powinny stanowić podstawowe jego źródła.

Doskonałym uzupełnieniem w tym zakresie będą z kolei pełne ziarna, a także orzechy, sezam, pestki dyni, czy nasiona słonecznika, które możemy dodawać śmiało do jesiennych sałatek, musli, czy domowej granoli.

Tryptofan zadba o dobry nastrój jesienią

Wspomniane już orzechy i pestki to doskonałe źródło cynku, a także selenu, potasu, magnezu oraz witaminy E. Nie wszyscy jednak wiedzą, że poza tą obfitością, orzechy i pestki oferują nam dodatkowo saponiny, które działają przeciwnowotworowo, stymulująco na układ odpornościowy i regulująco na poziom stężenia glukozy oraz cholesterolu.

Kwas elaginowy, jaki zawierają orzechy włoskie może wykazywać działanie hamujące dla rozwoju komórek nowotworowych, natomiast fitosterole oraz kwas alfa – linolenowy wykazują potencjał przeciwzapalny.

Co jednak z tryptofanem, który znajdziemy m.in. w orzechach, pestkach dyni i słonecznika, nasionach sezamu, czy też w chia? Otóż tryptofan to aminokwas niezbędny dla utrzymania zdrowia. Jest on prekursorem wielu związków bioaktywnych, w tym serotoniny. W ten sposób tryptofan wpływa pozytywnie na nasz dobry nastrój, a także to, jak radzimy sobie ze stresem i jak dobrze śpimy. Wszystko to z kolei ma niebagatelny wpływ na naszą ogólną kondycję i pracę układu odpornościowego.

Warto wiedzieć, że tryptofan znajdziemy w produktach zwierzęcych i roślinnych zawierających białko. Warto zatem sięgać jesienią również po mięso, jaja, sery, a także banany, kakao, a nawet… gorzką czekoladę!

Włącz do diety rosół i bulion

Rosół to zupa gotowana z przynajmniej dwóch rodzajów mięsa z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw, jak chociażby liść laurowy, ziele angielskie czy lubczyk. Z kolei bulion jest skoncentrowanym wywarem – mięsnym lub warzywnym – przy czym w kontekście właściwości prozdrowotnych cenniejszy będzie wariant mięsny, bądź też z kości (wołowych, rybnych, drobiowych). Zarówno rosół, jak i bulion powinny znaleźć się w naszym jesienno – zimowym menu.

Dlaczego? Otóż poza fantastycznymi właściwościami rozgrzewającymi, zupy te zawierają bogactwo składników witaminowych i mineralnych. Bulion i rosół dostarczą nam również ważnych aminokwasów – proliny i glicyny, które wykazują wysoki potencjał w leczeniu zaburzeń metylacji, chorób autoimmunologicznych czy też chorób jelit. Poza tym, zgodnie z medycyną naturalną oraz medycyną chińską, buliony i rosoły to „zupy mocy”, skutecznie wzmacniające organizm i dodające mu sił witalnych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło: prostazdrowadieta.pl

Źródła

  1. prostazdrowadieta.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: prostazdrowadieta.pl
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka