Trwa ładowanie...

Najlepszy wybór na śniadanie. Wzmacnia jelita, serce, mózg

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
28.06.2023 10:19
Zjedz to na śniadanie. W ten sposób zadbasz o zdrowie jelit
Zjedz to na śniadanie. W ten sposób zadbasz o zdrowie jelit (Getty Images)

Zdrowe śniadanie, które wspiera kondycję jelit, nie tylko dostarcza nam niezbędnej energii na rozpoczęcie dnia, ale również wspomaga koncentrację i zapamiętywanie. Dodatkowo, umożliwia zachowanie mikrobioty w nienagannym stanie.

spis treści

1. Dlaczego warto zadbać o zdrowie jelit?

O jelita oraz zasiedlającą je mikrobiotę jelitową warto zadbać z kilku ważnych powodów. Po pierwsze, mikrobiota jelitowa odgrywa kluczową rolę w naszym układzie odpornościowym. Poprawna równowaga bakterii w jelitach pomaga w walce z infekcjami i wzmacnia naszą odporność.

Po drugie, flora bakteryjna jelit może pomóc w redukcji reakcji alergicznych. Jelita jako część układu pokarmowego odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych. Bakterie wchodzące w skład mikrobioty pomagają w trawieniu i przyswajaniu witamin, minerałów czy białka z pożywienia, co pozwala na lepsze wykorzystanie wartości odżywczych zawartych w diecie. Zadbanie o jelita jest ważne jeszcze z jednego powodu.

Badania naukowe potwierdzają, że zaburzenie mikrobioty mogą skutkować obniżonym nastrojem czy problemami na tle psychicznym. Dane specjalistów wskazują na potencjalną rolę bakterii jelitowych w regulacji nastroju i funkcji mózgu.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

2. Zadbaj o mikrobiotę jelitową za pomocą tych składników

Jedzenie zawierające odpowiednią ilość probiotyków i błonnika, zwanego włóknem pokarmowym wykazuje niezwykle korzystny wpływ na ludzkie jelita. Błonnik pomaga w utrzymaniu zdrowej flory bakteryjnej, poprawia perystaltykę i zapewnia odpowiednie ruchy jelit, co sprzyja regularnemu wypróżnianiu.

Probiotyki są z kolei suplementami lub produktami spożywczymi zawierającymi kombinacje różnych żywych mikroorganizmów, które wykazują korzystny wpływ na zdrowie.

3. Jakie śniadania wpłyną pozytywnie na kondycję jelit?

Mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Warto zatem przyrządzić je z należytą uwagą z uwzględnieniem zdrowych produktów. Wspomniany wcześniej błonnik występuje np. w owsiance, brokułach, marchwi, cukinii, jagodach, bananach, gruszkach, jabłkach, śliwkach czy truskawkach. Naturalnym źródłem probiotyków jest z kolei w jogurt, kefir, kiszona kapusta czy kimchi.

3.1. Owsianka

Spożywanie owsianki na śniadanie to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą zadbać o zdrowie swoich jelit. Ze względu na dużą zawartość błonnika, a konkretnie beta-glukanów, płatki owiane pomagają w regulacji przepływu treści pokarmowej przez jelita, co ma istotne znaczenie znaczenie w profilaktyce i leczeniu zaparć.

Dodatkowo, owsianka spowalnia proces trawienia, przez co uczucie najedzenia po jej spożyciu utrzymuje się znacznie dłużej. W płatkach owsianych znaleźć można między innymi: witaminę A, witaminę E, witaminę K, witaminy z grupy B, wapń, fosfor, magnez, potas, selen, żelazo czy cynk.

3.2. Grzanka z awokado i wędzonym łososiem

Grzanka z awokado i wędzonym łososiem to doskonała kombinacja składników odżywczych, tj. zdrowych tłuszczów, białka, błonnika, witamin oraz minerałów. Spożywanie tego śniadania nie tylko pozwala zachować energię na cały poranek, ale również przyczynia się do utrzymania równowagi w diecie.

Awokado jest bogate w zdrowe tłuszcze, głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na serce i układ krążenia. Zawiera również błonnik, który pomaga w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit.

W łososiu znaleźć można z kolei sporą dawkę witamin z grupy B, witaminy D oraz białka. Ryba obfituje także w prozdrowotne kwasy tłuszczowe omega-3, które poprawiają funkcjonowanie mózgu, serca oraz układu nerwowego.

3.3. Omlet ze szparagami

Omlet stanowi doskonałe źródło wysokowartościowego białka, które jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek w organizmie. Spożywanie odpowiedniej ilości tego składnika odżywczego jest szczególnie ważne dla utrzymania dobrej kondycji mięśni, kości, paznokci, włosów, a przede wszystkim układu immunologicznego.

W szparagach występuje kwas foliowy, żelazo, magnez, wapń, sód, kumaryna, karotenoidy, witamina C. Warzywa stanowią także dobre źródło błonnika, odgrywającego rolę pożywki dla korzystnej mikroflory jelitowej.

3.4. Koktajl na bazie naturalnego kefiru, bananów, malin, jagód oraz migdałów

Kefir jest bogaty w około 30 różnych mikroorganizmów, które są znacznie lepszym źródłem probiotyków niż te, które występują w innych produktach nabiałowych. Mleczny napój obfituje między innymi w bakterie Lactobacillu oraz Bifidobacteria.

Bakterie probiotyczne Bifidobacteria pomagają w tworzeniu zdrowego środowiska jelitowego poprzez konkurrowanie z patogennymi bakteriami. Pomagają one zachować mikrobiotę jelitową w dobrym stanie. Napój warto zblendować z innymi smacznymi dodatkami np. bananami, jagodami, malinami oraz migdałami, dla uzyskania prozdrowotnego koktajlu śniadaniowego.

Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze