Trwa ładowanie...

Najmniej skażone ryby. Eksperci wskazali najlepsze gatunki

 Katarzyna Prus
Katarzyna Prus 21.07.2023 20:20
Eksperci radzą, jakie ryby warto jeść
Eksperci radzą, jakie ryby warto jeść (Getty Images)

Metale ciężkie to tylko początek listy zanieczyszczeń, którymi mogą być skażone ryby. Dotyczy to zarówno tych morskich i słodkowodnych. Po jakie więc gatunki sięgać, by jeść jak najbezpieczniej?

spis treści

1. Skażone ryby

Ryby to jeden z podstawowych elementów zdrowej diety. Jako bogate źródło kwasów omega-3 są zalecane m.in. w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych czy nowotworów. Dobrze po nie sięgać mniej więcej dwa razy w tygodniu.

Warto mieć jednak świadomość, że ryby żyją w wodach, do których trafia mnóstwo zanieczyszczeń. Dotyczy to zarówno ryb morskich jak i słodkowodnych.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

W przypadku mórz, w tym Bałtyku zagrożeniem są m.in. metale ciężkie, a jezior i rzek - zanieczyszczenia, które trafiają tam z pobliskich pól uprawnych (np. pestycydy czy azotany).

"Pamiętać należy, że ryby i owoce morza mogą być zanieczyszczone metalami ciężkimi, m.in. rtęcią, kadmem, ołowiem oraz zanieczyszczeniami organicznymi, przede wszystkim dioksynami i polichlorowanymi bifenylami" - zwracają uwagę eksperci z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH-PIB.

Dlatego spożycie ryb z akwenów o wysokim stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi powinno być ograniczone, szczególnie przez kobiety w ciąży, kobiety karmiące piersią i dzieci.

2. Najlepsze i najgorsze ryby

Polecane są szczególnie tłuste ryby morskie, które są najbogatszym źródłem wspomnianych kwasów tłuszczowych omega-3 (takich jak EPA i DHA).

Eksperci z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej radzą, by przy zakupie ryb zwracać uwagę na to, czy mają one certyfikat MSC (w przypadku ryb morskich) lub ASC (w przypadku ryb hodowlanych). Gwarantują one, że ryby zostały złowione lub wyhodowane w przyjazny środowisku sposób. Dobrym źródłem są także certyfikowane gospodarstwa ekologiczne.

Według ekspertów z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej najlepsze ryby to:

  • dorsz atlantycki,

  • karmazyn,

  • łosoś atlantycki,

  • łosoś pacyficzny,

  • makrela atlantycka,

  • mintaj,

  • miruna,

  • morszczuk,

  • okoń europejski,

  • pstrąg tęczowy,

  • sandacz,

  • sardela europejska,

  • sola,

  • sum,

  • szprot,

  • śledź atlantycki.

Z kolei dla osób z tzw. grup wrażliwych w tym kobiety w ciąży i karmiących piersią oraz dzieci najlepsze będą:

  • makrela atlantycka,
  • ryba maślana,
  • morszczuk,
  • dorsz,
  • flądra,
  • pstrąg hodowlany,
  • łosoś norweski (hodowlany).

Odradza się im natomiast jedzenie m.in. tuńczyka, szprotek wędzonych, pangi czy szczupaka.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze