Najsłodszy smak lata. Ale nie każdy może je jeść bez ograniczeń
Świeże czereśnie to jedne z najsmaczniejszych owoców sezonowych. Nie tylko doskonale smakują, ale też są dobrym sposobem na gaszenie pragnienia – w 80 proc. składają się z wody. Choć czereśnie są owocami o niskim indeksie glikemicznym, to jednak nie każdy może jeść je bez ograniczeń. Czy z czereśni powinni zrezygnować diabetycy? Ile czereśni można zjeść bezpiecznie przy cukrzycy?
1. Czereśnie – indeks glikemiczny
Czereśnie to jeden z najsłodszych smaków lata. Choć owoce te są bardzo słodkie, to jednak ich indeks glikemiczny (IG) nie jest wysoki. IG świeżych czereśni wynosi ok. 23.
W 100 gramach czereśni znajduje się też ok. 13 g węglowodanów, jednak samej sacharozy w czereśniach jest dość niewiele. Oczywiście wiele zależy od gatunku owoców oraz jego stopnia dojrzałości.
2. Ile czereśni może zjeść diabetyk?
Choć jedzenie świeżych czereśni nie powoduje nagłego skoku cukru we krwi, to osoby chorujące na cukrzycę (diabetycy), powinni spożywać te owoce z umiarem. Cukrzycy bowiem są poddani określonym rygorom w kwestii żywienia. Czereśnie mogą znaleźć się w ich diecie, jednak w rozsądnych ilościach.
Ilość czereśni, po którą może sięgnąć cukrzyk w ciągu dnia, zależna jest przede wszystkim od indywidualnej tolerancji glukozy. Dlatego też zaleca się, by kontrolować poziom cukru we krwi przez kolejne dwie godziny. Wówczas zyskamy pełny obraz tego, jak organizm reaguje na spożyte owoce.
Co istotne, cukrzycy powinni sięgać głównie po świeże owoce. Przetworzone czereśnie z dużą ilością cukru (np. czereśnie w syropie) nie są bezpieczne dla diabetyków.
3. Właściwości zdrowotne czereśni
Choć czereśnie cenione są głównie za walory smakowe, to jednak owoce te mają także wiele cennych wartości odżywczych. W czereśniach znajdziemy witaminy z grupy B, A, C. Ponadto owoce te zawierają magnez, siarkę, miedź, potas, cynk, wapń, żelazo, chlor, fosfor, sód, mangan i jod.
Czereśnie mają delikatne działanie przeczyszczające, dlatego też są dobre na zaparcia oraz poprawę przemiany materii. Ponadto owoce te oczyszczają organizm z toksyn. Wykazują też działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, ale i przeciwnowotworowe.
Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski