Trwa ładowanie...

Najzdrowsza jest właśnie teraz. Młoda kapusta może zdetronizować nawet kiszoną

 Karolina Rozmus
25.05.2022 11:55
Młoda kapusta będzie idealnym składnikiem wiosennych sałatek
Młoda kapusta będzie idealnym składnikiem wiosennych sałatek (Getty Images)

Ma czterokrotnie więcej witaminy C niż kapusta kiszona i jest źródłem cennych przeciwutleniaczy, które nadają jej wyjątkowy kolor. Pomaga przy niedokrwistości i chroni przed osteoporozą. A co najważniejsze – jest najsmaczniejsza właśnie teraz i można ją jeść na wiele sposobów. Ale uwaga! Niektórzy muszą ograniczyć młodą kapustę w diecie.

spis treści

1. Młoda kapusta – dlaczego warto ją jeść?

Młoda kapusta jest lekkostrawna i niskokaloryczna
Młoda kapusta jest lekkostrawna i niskokaloryczna (Pixabay)

Sezon na to warzywo w pełni, a można je jeść nie tylko w postaci gotowanej z koperkiem. Młoda kapusta zachowa najwięcej wartości wówczas, gdy będziemy chrupać ją na surowo.

A jeść można niemal do woli – 100 g warzywa to zaledwie 40 kcal. Dla porównania taka sama ilość fasoli to aż 340 kcal, a kukurydzy – 86 kcal. Wbrew pozorom wcale nie jest ciężkostrawna – złą sławę kapuście zapewniły zwłaszcza dodatki w postaci boczku, kiełbasy, a nawet grochu, gdy kapusta ląduje na świątecznym stole. Tymczasem do jadłospisu powinny ją włączyć osoby walczące z nadmiarowymi kilogramami i pragnące usprawnić pracę układu trawiennego.

Zobacz film: "Młoda kapusta w kuchni"

Kapusta ma także czterokrotnie więcej silnego przeciwutleniacza - witaminy C, niż uznawana za bombę witaminową kapusta kiszona. Zawiera także inne antyoksydanty, czyli witaminę A i E, oraz witaminy z grupy B i K. Do tego całkiem sporo manganu, potasu, miedzi, siarki, a także wapnia i żelaza.

Mówi się, że jest nieoceniona dla zdrowia kości, jak i w walce z anemią. Chorzy na niedokrwistość zdecydowanie nie powinni odrzucać wierzchnich, ciemniejszych liści młodej kapusty, bo to właśnie w nich kryje się najwięcej żelaza oraz kwasu foliowego.

Jest coś jeszcze – kapusta znajduje się na liście tzw. Czystej Piętnastki, czyli najmniej skażonych pestycydami warzyw i owoców. To zasługa glukozynolanów obecnych w kapuście. To związki naturalnie odstraszające owady, dzięki czemu uprawa tego warzywa nie wymaga tak dużych ilości pestycydów.

2. Kkto nie może jeść kapusty?

Czy w takim razie każdy powinien jeść kapustę? Owszem, ale uwaga na jej ilości w diecie, zwłaszcza wiosną, gdy równie chętnie wybieramy na targu brokuły czy kalarepę, a niedługo także i kalafior.

Zawierają one bowiem, podobnie jak wszystkie warzywa kapustne, goitrogeny (goitrynę i progoitrynę), które nazywane są substancjami wolotwórczymi. Mogą utrudniać przyswajanie jodu z pożywienia, prowadząc do niedoborów, szczególnie groźnych dla osób z chorobami tarczycy.

To one powinny jeść kapustne z umiarem, pamiętając, że goitrogeny częściowo są neutralizowane w procesie gotowania warzyw – koniecznie bez pokrywki!

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze