Najzdrowsza odmiana pomidorów. Źródło cennych składników, które chronią przed rakiem i cukrzycą
Czy wiesz, że nie wszystkie pomidory mają tyle samo składników odżywczych? Oto najzdrowsza ich odmiana, którą warto posadzić w swoim ogródku lub na działce.
1. Właściwości zdrowotne czarnych pomidorów
Czarne pomidory charakteryzują się wysoką zawartością antocyjanów, czyli związków fenolowych, które nadają owocom i warzywom ciemne barwy (od czerwieni, przez fiolet, aż po czerń).
Antocyjany są silnymi przeciwutleniaczami, które mogą przyczyniać się do redukcji ryzyka wielu chorób przewlekłych, w tym chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2 oraz niektórych rodzajów nowotworów.
Co więcej, czarne pomidory zawierają tradycyjne składniki odżywcze obecne w czerwonych pomidorach, takie jak witamina C, potas, foliany oraz likopen – karotenoid o udowodnionym działaniu przeciwutleniającym i korzystnym wpływie na zdrowie, m.in. prostaty.
2. Czarny pomidor - towar luksusowy
Dzięki bogatemu profilowi bioaktywnych związków, czarne pomidory mogą oferować więcej korzyści zdrowotnych niż ich czerwone odpowiedniki. Ich cena i dostępność mogą stanowić jednak przeszkodę dla wielu konsumentów - zazwyczaj są droższe niż czerwone, trudno więc zalecać, by od tej pory spożywać tylko ciemne odmiany.
Ale ciemne odmiany pomidorów możesz z powodzeniem hodować w swoim ogródku lub na działce. Zarówno w sklepach ogrodniczych, jak i w internecie dostępnych jest mnóstwo nasion, które pozwolą ci na uprawę tych ciemnych okazów. Do najpopularniejszych odmian należą: "Black Cherry", "Czarny Książę", "Blackball", "Sweet Marmande", czy "Purple Boy".
3. Znaczenie zróżnicowanej diety
Różnorodność w diecie jest niezbędnym elementem utrzymania optymalnego zdrowia i dobrego samopoczucia. Spożywanie szerokiego spektrum różnorodnych pokarmów nie tylko zapewnia organizmowi kompleksowe dostarczanie wszystkich niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, białka, tłuszcze i węglowodany, ale również sprzyja zachowaniu równowagi mikrobiomu jelitowego, co ma kluczowe znaczenie dla zdrowia układu pokarmowego, odpornościowego i ogólnego stanu zdrowia.
Co więcej, różnorodność w diecie może chronić przed ryzykiem rozwoju chorób przewlekłych, w tym chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2 oraz niektórych form nowotworów poprzez zapewnienie bogatego zestawu związków fitochemicznych i antyoksydantów, które działają ochronnie na organizm.
Dlatego zaleca się regularne włączanie do jadłospisu szerokiej gamy owoców, warzyw, pełnoziarnistych produktów zbożowych, chudego białka oraz zdrowych tłuszczów, aby czerpać z diety maksymalne korzyści zdrowotne. Dywersyfikacja dietetyczna jest fundamentem zdrowego stylu życia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl