Najzdrowsze oleje. W Polsce są nadal niedoceniane
Pomimo podobnej zawartości kalorii (około 120 kalorii na łyżkę stołową), oleje spożywcze różnią się składem odżywczym. To od ich składu zależy zaś to, czy sprzyjają naszemu zdrowiu. Po jakie oleje warto sięgać, a jakich nadużywać nie należy? Oto 9 przykładów.
1. Pieć zdrowych olejów
1. Oliwa z oliwek (z pierwszego tłoczenia)
Jest wszechstronna - sprawdza się w daniach na zimno, na gorąco i w wypiekach. Jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, który chroni przed insulinoopornością i wykazuje działanie przeciwzapalne. Zawiera też witaminę E - znany przeciwutleniacz, który jest skuteczny w zapobieganiu wielu chorobom i schorzeniem.
Oliwy można użyć do przygotowania sosu sałatkowego i smażenia warzyw (na średnim ogniu!).
2. Olej z awokado
Znany z wysokiej temperatury dymienia, olej z awokado doskonale nadaje się do smażenia. Ma subtelny smak, dzięki czemu można go stosować zarówno do słodkich, jak i do pikantnych potraw. Ma sporo kwasu oleinowego, dzięki czemu jest zdrowym źródłem tłuszczu.
Badania wykazały, że spożycie oleju z awokado wiąże się ze zmniejszeniem poziomu trójglicerydów i cholesterolu LDL.
3. Wysokooleinowy olej słonecznikowy
Wysokooleinowy olej słonecznikowy może pochwalić się niższą zawartością kwasów omega-6 niż "standardowy" olej słonecznikowy i jednocześnie wysokim stężeniem kwasu oleinowego. To połączenie sprawia, że wysokooleinowy olej słonecznikowy jest zdrową opcją, którą można stosować do smażenia i wypieków.
4. Olej sezamowy
Olej sezamowy jest źródłem przeciwutleniaczy i ma właściwości przeciwzapalne. Z badań wynika, że jego spożywanie może łagodzić dyskomfort związany z chorobą zwyrodnieniową stawów. Ma lekko orzechowy posmak i świetnie sprawdza się jako wykończenie dań inspirowanych kuchnią azjatycką. Nie należy jednak na nim smażyć!
5. Olej arachidowy
Olej arachidowy, podobnie jak oliwa z oliwek, jest bogaty w kwas oleinowy i witaminę E, która ma właściwości przeciwutleniające. Warto jednak wiedzieć, że olej arachidowy zawiera sporo kwasów tłuszczowych omega-6, które - jeśli nie są uzupełnione o kwasy tłuszczowe omega-3 - mogą zaszkodzić zdrowiu. Oznacza to, że olej arachidowy jest bezpieczny wtedy, kiedy stosujemy dietę zbilansowaną i zawierającą kwasy tłuszczowe omega-3.
2. Cztery oleje, na które warto uważać
1. Olej sojowy
Chociaż olej sojowy ma stosunkowo wysoką temperaturę dymienia, badania wskazują, że może nie być najlepszym zdrowotnym wyborem. Zauważono, że olej sojowy może odgrywać pewną rolę w rozwoju otyłości, nietolerancji glukozy i zapalenia okrężnicy.
2. Olej kukurydziany
Większość oleju kukurydzianego wytwarzana jest z kukurydzy modyfikowanej genetycznie (GMO), a badania sugerują, że uprawy GMO mogą przyczyniać się do alergii i wrażliwości pokarmowej. Poza tym olej kukurydziany zawiera sporo kwasów tłuszczowych omega-6, których zdrowotnie nie równoważą w nim inne składniki.
3. Uwodornione oleje roślinne, np. margaryna
Uwodorniony olej roślinny nie występuje naturalnie - jest wytwarzany przez dodanie cząsteczek wodoru do ciekłych olejów, przekształcając je w bardziej stałą formę o przedłużonym okresie przydatności do spożycia. Proces ten może poprawić teksturę, ale generuje również tłuszcze trans, o których wiadomo, że niekorzystnie wpływają na zdrowie serca i zwiększają ryzyko wielu schorzeń.
4. Olej kokosowy
Olej kokosowy ma wysokie stężenie tłuszczów nasyconych, a jedno z badań wykazało, że spożycie oleju kokosowego skutkuje wyższym poziomem cholesterolu LDL i HDL. Chociaż wzrost poziomu cholesterolu HDL może być korzystny dla zdrowia, nie zapobiega możliwemu ryzyku wystąpienia chorób serca związanemu ze wzrostem złego cholesterolu LDL.
Ze względu na sprzeczne badania dotyczące oleju kokosowego najlepiej ograniczyć jego spożycie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl