Trwa ładowanie...

Najzdrowsze smarowidło do chleba. Jedz 2 łyżki dziennie, będziesz mieć serce jak dzwon

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 03.07.2023 08:40
Zawiera pokaźną ilość tłuszczu, mimo to korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu we krwi
Zawiera pokaźną ilość tłuszczu, mimo to korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu we krwi (Getty Images)

Choć składa się z dużej ilości tłuszczu, to może być remedium na nieprawidłowe stężenie cholesterolu we krwi. Kilka łyżek dziennie obniża poziom lipidów, chroni przed odkładaniem się płytki miażdżycowej w tętnicach i zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego.

spis treści

1. Tłusty pogromca cholesterolu

Wysoki poziom cholesterolu nazywany jest „cichym zabójcą” – przyczynia się do rozwoju miażdżycy, a ta zwiększa ryzyko zawału mięśnia sercowego, udaru mózgu oraz sprzyja demencji. Najczęstszym winowajcą jest niewłaściwy styl życia, z dietą bogatą w żywność przetworzoną, tłuszcze nasycone i tłuszcze trans. Jednak nie zawsze tłuszcz w dużej ilości szkodzi.

Idealnym przykładem produktu, który ma szereg prozdrowotnych właściwości, a zarazem zawiera pokaźne ilości tłuszczów, jest masło orzechowe. Jedna łyżka, czyli ok. 15 g masła orzechowego, zawiera aż 94 kcal, osiem gramów tłuszczu i niemal cztery gramy białka. Mimo to według ekspertów zarówno orzechy ziemne, jak i wykonana z nich pasta jest źródłem zdrowia.

Zobacz film: "Garść orzechów dziennie zapewni długie życie"
Jest źródłem NNKT, fitosteroli i przeciwutleniaczy
Jest źródłem NNKT, fitosteroli i przeciwutleniaczy (Pixabay)

- Orzechy są pozbawione cholesterolu, ale ich frakcja tłuszczowa zawiera chemicznie pokrewne sterole niecholesterolowe, znane jako sterole roślinne lub fitosterole – wyjaśnia w rozmowie z express.co.uk dietetyczka Mays Al-Ali.

Tłumaczy, że fitosterole mogą obniżać poziom cholesterolu we krwi, zakłócając wchłanianie lipidów do krwiobiegu.

Dodatkowo orzechy ziemne, w rzeczywistości należące do nasion roślin strączkowych, zawierają także jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które również korzystnie wpływają na gospodarkę lipidową organizmu.

2. Masło orzechowe. Wystarczą dwie łyżki dziennie

Badania na przestrzeni lat dowiodły, że orzechy ziemne w diecie mogą również:

  • obniżać ryzyko chorób przewlekłych, w tym chorób serca, a nawet nowotworów z uwagi na obecność przeciwutleniaczy tj. kwasy fenolowe i flawonoidy,
  • pozytywnie wpływać na masę ciała z uwagi na korzystne połączenie białka, błonnika i zdrowych tłuszczów,
  • obniżać ciśnienie krwi, poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów z powodu rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika obecnego w orzeszkach,
  • zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2 – jedno z badań wykazało korelację między spożywaniem masła z orzechów ziemnych i cukrzycą.

Dietetyczka zwraca uwagę, że ilość masła z orzechów, jaką należy spożywać każdego dnia, powinna wynosić ok. 30 g, czyli dwie stołowe łyżki.

- Musisz bardziej kontrolować porcje masła orzechowego, ponieważ jest ono bardzo skoncentrowane – ostrzega ekspertka.

Dodaje również, że na rynku można dostać inne pasty z orzechów, które mogą stanowić wartościowy element codziennej diety – masło z orzechów laskowych czy migdałów. Uprzedza jednak, by uważnie czytać skład produktów, unikając takich, w których znajduje się dodatek soli, cukru czy barwniki lub konserwanty. Im wyższa zawartość niesolonych i nieprażonych orzechów, tym bardziej wartościowy będzie to produkt.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze