Trwa ładowanie...

Najzdrowszy miód? Jest nazywany królewskim, obniża toksyczne działanie używek

 Karolina Rozmus
25.09.2022 12:24
Nazywany jest miodem królewskim
Nazywany jest miodem królewskim (Getty Images)

Choć nie jest tak znany, jak dostępne w każdym sklepie miody akacjowy czy lipowy, to ten pozyskiwany z facelii błękitnej, należy do najbardziej szlachetnych. Ma charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak i jest bardzo zdrowy. Z uwagi na niewygórowaną cenę z pewnością jest też potężnym konkurentem dla pochodzącego z Nowej Zelandii, słynnego miodu manuka.

spis treści

1. Facelia błękitna najlepszą rośliną miododajną

Powstaje z nektaru facelii błękitnej (Phacelia tanacetifolia Benth), rośliny, którą większość z nas kojarzy, bo ma charakterystyczne niebieskie lub fioletowe kwiaty o przyjemnym zapachu.

Facelia błękitna to jedna z najbardziej wydajnych roślin miododajnych
Facelia błękitna to jedna z najbardziej wydajnych roślin miododajnych (Pixabay)
Zobacz film: "Jak rozpoznać dobry miód?"

Jest jednoroczną rośliną z rodziny ogórecznikowatych (Boraginaceae) i pochodzi z Kalifornii. W Polsce uprawia się ją na paszę, nawóz zielony, ale przede wszystkim to jedna z najlepszych roślin miododajnych. Zaledwie hektar facelii błękitnej może dawać aż 1000 kg miodu.

Ten wyraźnie różni się od innych rodzajów miodu – ma jasną barwę w odcieniu herbacianym z zielonkawymi refleksami, gdy jest w formie płynnej. Gdy gęstnieje natomiast, staje się niemal biały i kremowy w konsystencji – proces krystalizacji w przypadku miodu faceliowego przebiega bardzo szybko. Jest jednak zupełnie naturalny i w żaden sposób nie wpływa na właściwości prozdrowotne miodu. A tych jest naprawdę wiele.

Jak wskazują badania, miód faceliowy charakteryzuje się niemal najniższym stopniem zanieczyszczenia drobnoustrojami tlenowymi. Dlatego śmiało można powiedzieć, że jest najbezpieczniejszy spośród wszystkich innych miodów.

2. Dlaczego miód faceliowy jest wyjątkowy?

Miód składa się głównie z węglowodanów prostych – glukozy oraz fruktozy. Poza tym zawiera niewielkie ilości białka, a także bardzo cenne witaminy – C, PP oraz witaminy z grupy B i składniki mineralne takie jak żelazo, wapń, kobalt czy fosfor i miedź.

Poza tym w miodzie zajdziemy kwasy organiczne – kwas mlekowy, jabłkowy, masłowy, cytrynowy, olejki eteryczne i enzymy (oksydaza glukozowa, inwertaza, diastaza).

Dzięki nim miód faceliowy ma szereg właściwości zdrowotnych – przede wszystkim obniża toksyczne działanie używek takich jak nikotyna czy alkohol.

Może też być cennym wsparciem dla zdrowia, ponieważ:

  • wspiera leczenie chorób układu krążenia, w tym miażdżycy czy niektórych chorób serca,
  • pomaga w leczeniu nadciśnienia tętniczego,
  • niweluje stan zapalny w górnych drogach oddechowych i wspomaga leczenie astmy,
  • wspiera odporność i skraca czas trwania infekcji układu oddechowego,
  • łagodzi dolegliwości w chorobach układu pokarmowego: w nieżycie żołądka czy wrzodach oraz problemach z woreczkiem żółciowym,
  • pomaga w regeneracji organizmu zarówno po wysiłku fizycznym, jak i intelektualnym,
  • wspiera układ krwiotwórczy – stymuluje produkcję czerwonych krwinek.

Miód faceliowy można stosować jako zamiennik cukru. Warto jednak pamiętać, że słodzenie nim kawy, herbaty czy stosowanie w słodkich wypiekach obniża wartości zdrowotne zawarte w miodzie.

By w pełni wykorzystać jego potencjał, warto dodać miód królewski do szklanki z letnią wodą i odstawić napój na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie napój pijemy, najlepiej na czczo.

Dobrze nawadnia, uzupełnia poziom elektrolitów, wpływa kojąco na układ pokarmowy. Regularnie pity uzupełnia też niedobory witamin i minerałów w organizmie.

Warto pamiętać, że miód faceliowy, jak każdy inny nie powinien być podawany dzieciom do 1. roku życia, a także osobom, które mają alergię. Jest też przeciwwskazany w chorobach takich jak cukrzyca.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze