Najzdrowszy z wypieków. Warto zastąpić nim zwykły chleb
Ciemnobrązowy chleb sprzedawany w małych paczuszkach znajdziemy w większości sklepów. Sięgają po niego miłośnicy zdrowej diety oraz osoby dbające o linie. Chodzi oczywiście o pumpernikiel.
1. Ciemny chleb razowy
Wyjątkowo zdrowy chleb oryginalnie wytwarzany jest z mąki żytniej, na zakwasie oraz z dodatkiem miodu. Sekretem produkcji jest jednak czas i temperatura pieczenia - pumpernikiel spędza nawet dobę w niskiej temperaturze oi. 120-150 stopni Celsjusza.
Co ciekawe, najprawdopodobniej pochodzi z Niemiec, a sama nazwa nawiązuje do zakalca lub trudnego do strawienia chleba. Choć nie wszyscy za nim przepadają, to jednej z najzdrowszych produktów.
Pumpernikiel oferuje naprawdę sporo korzyści, jest w nim mnóstwo błonnika, witamin z grupy B, związków roślinnych, selenu, fosforu i miedzi. Jest niezastąpiony w diecie odchudzającej i zbawiennie wpływa na organizm.
Jeśli zdecydujesz się na zakup ciemnego chleba, pamięta, by dokładnie przestudiować etykietę. Wybieraj pumpernikiel z mąki pełnoziarnistej i unikaj takiego, w którym zawartość cukru przekracza 5 g.
2. Zdrowe serce i jelita
Spożywanie pumpernikielu dostarcza pokaźne ilości błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, co oznacza, że spożywanie reguluje rytm wypróżnień, zapobiega zaparciom oraz wzdęciom.
Obecność błonnika pozwala zachować równowagę mikrobiomu jelitowego oraz wspiera serce. Składnik obniża poziom złego cholesterolu, a tym samym chroni przed rozwojem miażdżycy.
Zdrowe jelita to też lepsza odporność i szybszy metabolizm. Pumpernikiel zapobiega skokom cukru we krwi, chroni przed cukrzycą i pomaga w zmaganiach, by osiągnąć upragnioną sylwetkę.
To także produkt z niskim indeksem glikemicznym. Zmniejsza ryzyko insulinooporności, cukrzycy typu 2, problemów metabolicznych oraz układu krążenia. Na tym jednak nie kończą się jego zalety.
3. Mnóstwo witamin i minerałów
Pumpernikiel dostarcza nam witamin z grupy B, w tym ryboflawinę, tiaminę i kwas foliowy. Takie połączenie korzystnie wpływa na zdrowie układu nerwowego i wspiera wiele procesów zachodzących w naszym organizmie.
Selen korzystnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy, miedź chroni nasze komórki przed uszkodzeniami, a fosfor wspiera rozwój kości, mięśni, układu nerwowego oraz funkcji poznawczych.
Na koniec nie można zapomnieć o lignanach. Te związki roślinne są silnymi przeciwutleniaczami, które redukują stany zapalne i zapobiegają szkodliwemu działaniu wolnych rodników. Redukują ryzyko chorób przewlekłych i nowotworów.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl