Nalewka z dzikiej róży – właściwości, zastosowanie i przepis
Nalewka z dzikiej róży, z uwagi na bogactwo składników odżywczych surowca, ma nie tylko oryginalny smak, ale i liczne właściwości prozdrowotne oraz lecznicze. Wspiera przy przeziębieniu i osłabieniu odporności, ale i niestrawności oraz innych dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. To jednak nie wszystko. Na co jeszcze pomaga? Jak ją zrobić?
1. Co to jest nalewka z dzikiej róży?
Nalewka z dzikiej róży to napój alkoholowy, który cechuje klarowność i rubinowy kolor, ale i wiele właściwości leczniczych. Przygotowuje się ją z owoców róży, choć wykorzystuje się także płatki kwiatów. Niezbędny jest także wysokoprocentowy alkohol.
Dzika róża (Rosa canina) to roślina z rodziny różowatych (Rosaceae), Dzika róża rośnie w całej Europie, Afryce Północnej, na Wyspach Kanaryjskich, w Azji i na Maderze, rozprzestrzeniła się także w Australii. W Polsce jest bardzo pospolita. Rośnie w ogrodach, lasach i polnych zaroślach.
Aby przygotować nalewkę z dzikiej róży, trzeba zaopatrzyć się w alkohol (wódka, spirytus) oraz surowiec roślinny, to jest owoce dzikiej róży.
Rosa canina kwitnie od maja do lipca, a jej owoce zaczynają dojrzewać już pod koniec sierpnia. Najlepiej zbierać je we wrześniu i październiku, gdy są odpowiednio dojrzałe. Do nalewki doskonałe są owoce po przemrożeniu. To dlatego nalewkę z dzikiej róży robi się jesienią, najlepiej po pierwszych przymrozkach. Zerwane przed przymrozkami owoce można przemrozić w domowej zamrażarce.
Ważne, by owoce dzikiej róży, tak jak i płatki kwiatów, pochodziły z krzewów rosnących z dala od dróg i innych źródeł zanieczyszczeń. Świetnie sprawdzą się te, które znajdują się w ogrodzie.
2. Właściwości nalewki z dzikiej róży
Swoje właściwości nalewka zawdzięcza owocom dzikiej róży, które działają przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, antyhistaminowo i przeciwwysiękowo, odżywczo i wzmacniająco, lekko rozwalniająco i moczopędnie, a także odtruwająco, prebiotycznie, immunostymulująco i wzmacniająco na naczynia krwionośne.
Ponadto wpływają na elastyczność skóry i produkcję kolagenu, przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu, wspierają pracę układu krwionośnego, a i łagodzą problemy trawienne.
Ma to związek z tym, że owoce dzikiej róży są bombą witaminową, zawierają też wiele innych cennych substancji. Wyróżnia je przede wszystkim rekordowa ilość witaminy C i to w jej łatwo przyswajalnej formie (jest jej kilkadziesiąt razy więcej niż w cytrusach).
Poza tym są zasobne w: witaminę A, witaminę B1, B2, witaminę E i K, kwas foliowy, karotenoidy, flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki i pektyny.
3. Na co pomaga nalewka z dzikiej róży?
Nalewka z owoców dzikiej róży, dzięki składnikom odżywczym i witaminom zawartym w surowcu, ma wiele właściwości prozdrowotnych i leczniczych. Między innymi:
- wzmacnia organizm,
- wspiera odporność,
- pomaga w leczeniu przewodu pokarmowego, wpływa na lepsze trawienie i przemianę materii. Wspiera prace wątroby, pomaga w leczeniu chorób jelit. Dzięki niej organizm sprawniej pozbywa się szkodliwych metabolitów,
- łagodzi objawy infekcji wirusowych, takich jak katar czy kaszel,
- działa przeciwzapalnie,
- pomaga w walce z nadciśnieniem, chorobami serca i naczyń krwionośnych,
- chroni przed szkorbutem.
4. Przepis na nalewkę z dzikiej róży
Jeśli tradycyjne receptury wydają się zbyt czasochłonne i trudne, można iść na skróty. Jaki jest prosty przepis na nalewkę z dzikiej róży? Wystarczy:
- 500 g owoców dzikiej róży (dzika róża do nalewki powinna być dojrzała i przemrożona. Wówczas miąższ jest miękki i łatwo poddaje się procesowi maceracji. To zapewnia nie tylko optymalne właściwości lecznicze, ale i walory smakowe oraz wizualne),
- 0,5 litra wódki 40-procentowej (zamiast wódki można dać 95-procentowy spirytus rozcieńczony wodą. Nalewka z dzikiej róży na spirytusie wymaga zachowania proporcji, 500 ml spirytusu i 250 ml wody. Czysty spirytus „poparzy” owoce),
- 3/4 szklanki cukru (można go zastąpić miodem. Najlepszy jest jasny miód wielokwiatowy wiosenny lub rzepakowy, który charakteryzuje się neutralną barwą oraz aromatem i smakiem. Nie zakłóca, a wzbogaca smak trunku).
Umyte, osuszone i ponakłuwane widelcem owoce wsyp do dużego, szklanego słoja (naczynie i jego nakrętka muszą być umyte i wyparzone). Szypułki najlepiej usunąć ostrym nożem. Nie usuwa się nasion z wnętrza.
Dodaj cukier i wódkę (w przepisie babci tylko alkohol. Cukier lub miód dodaje się dużo później, dopiero po przecedzeniu mikstury). Zakręć słój, odstaw go w ciemne miejsce na 2 miesiące. Pamiętaj, by najlepiej codziennie potrząsać słojem.
Odcedź nalewkę przez drobne sito lub gazę. Przelej ją do butelek z ciemnego szkła. Nalewka powinna leżakować co najmniej miesiąc, najlepiej 3. To ważne, by nabrała smaku.
5. Przeciwwskazania do stosowania nalewki z dzikiej róży
Ze względu na zawartość alkoholu nalewkę z owoców dzikiej róży mogą spożywać wyłącznie osoby pełnoletnie. Przeciwwskazaniem do jej stosowania jest nie tylko wiek, ale i:
- uzależnienie od alkoholu,
- alergia lub nietolerancja zawartych w niej surowców,
- ciąża i okres karmienia piersią,
- antybiotykoterapia.