Trwa ładowanie...

Nasila procesy gnilne i wykańcza trzustkę. Najgorsze połączenie

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 24.12.2023 19:43
Cios dla jelit. Z tym nigdy nie łącz ziemniaków
Cios dla jelit. Z tym nigdy nie łącz ziemniaków (Getty Images)

Ziemniaki należą do ulubionych warzyw Polaków i bardzo słusznie, bo są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Korzyści łatwo jednak zniweczyć. Wystarczy, że na talerzu wylądują w nieodpowiednim towarzystwie. Jakie połączenia są zakazane?

spis treści

1. Zdrowotne właściwości ziemniaków

Ziemniaki są źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin. Można w nich znaleźć między innymi polifenole i karotenoidy.

Bulwy ziemniaka składają się przede wszystkim ze skrobi opornej (polisacharyd złożony z dwóch prostych cukrów: amylozy i amylopektyny - przyp. red.).

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"
Ziemniaków lepiej nie łączyć z tłustym mięsem
Ziemniaków lepiej nie łączyć z tłustym mięsem (Getty Images)

Jedzenie warzyw bogatych w skrobię oporną przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Pomaga walczyć z wysokim cholesterolem, a także zmniejsza ryzyko raka jelita grubego.

Skrobia oporna poprawia również poziom lipidów we krwi u osób stosujących dietę niskowęglowodanową.

Dodatkowy plus to kalorie - 100 g ziemniaków to tylko 50-90 kcal.

Oprócz skrobi opornej ziemniaki zawierają:

  • żelazo,
  • cynk,
  • miedź,
  • sód,
  • wapń,
  • magnez,
  • potas,
  • fosfor,
  • witamina C,
  • witaminy z grupy B (tiamina, pirydoksyna, ryboflawina).

2. Z tym nigdy nie łącz ziemniaków

Eksperci od żywienia radzą, by unikać łączenia białek z węglowodanami. Najprostszy przykład to ziemniaki w towarzystwie tłustych mięs jak schabowy czy mielony kotlet wieprzowy. Takie połączenie może prowadzić do problemów z trawieniem, zgagą, wzdęciami, uczuciem ciężkości czy przelewania w brzuchu.

Kotlet i ziemniaki są trawione w różnych częściach układu pokarmowego, a ich jedzenie w duecie może się skończyć dotkliwymi problemami. Ta popularna kombinacja spowalnia proces trawienia oraz nasila procesy gnilne i fermentacyjne, co może prowadzić m.in. do gazów czy zaparć.

Inne niezdrowe, choć równie popularne połączenie, to ziemniaki z masłem. Wzbogacenie ziemniaków o ten powszechnie stosowany tłuszcz, tworzy prawdziwą pułapkę kaloryczną.

Nie dość, że sprzyja nadwadze i otyłości, to prowadzi prowadzi do podwyższenia poziomu glukozy w organizmie, co z kolei skłania trzustkę do produkcji większej ilości insuliny.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze