Naukowcy wyodrębnili 8 pogromców raka. Jedz, a zmniejszysz ryzyko nawet o kilkadziesiąt procent
Badacze z Harvardu wzięli pod lupę żywność, próbując wyodrębnić z diety produkty, które mają najsilniejsze działanie antyrakowe. Okazało się, że takie moce mają określone warzywa i owoce.
1. 30 proc. nowotworów ma związek z dietą
Jak wskazuje Krajowy Rejestr Nowotworów, aż 30 proc. zachorowań na raka ma związek z dietą. Nowotwory, w przypadku których najlepiej udowodniono tę zależność, to rak jelita grubego, przełyku, żołądka czy jamy ustnej.
W mniejszym stopniu dieta może wpływać na wystąpienie nowotworów wątroby, woreczka żółciowego i nerki. Szereg badań potwierdza, że to, jak się odżywiamy, może również pośrednio wpływać na ryzyko choroby.
Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem (IARC) dowiodła związku między otyłością a zwiększonym ryzykiem rozwoju raka okrężnicy, gruczolakoraka przełyku, raka piersi po menopauzie, trzonu macicy czy nerki.
Ryzyko rozwoju nowotworów można zmniejszyć, unikając produktów prozapalnych i działających kancerogennie, jak np. alkohol czy żywność wysokoprzetworzona. Ostatnie badania naukowców z Harvard University wskazują również, że istnieje grupa produktów, które z kolei warto włączyć do diety, bo mogą zapobiegać nowotworom.
To żywność, która zawiera określone składniki: błonnik, polifenole, fitosterole oraz izotiocyjaniny. Stymulują one procesy układu immunologicznego, hamują namnażanie komórek nowotworowych, mają właściwości naprawcze DNA i wpływają pozytywnie na układ hormonalny.
2. 8 antyrakowych warzyw i owoców
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia należy spożywać co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie. Opublikowane na łamach "International Journal of Cancer" badanie, które trwało 30 lat, dowiodło, że pięć porcji warzyw i owoców dziennie zmniejsza ryzyko nowotworów o 29 proc., siedem porcji - o 36 proc., a więcej niż siedem porcji na dobę - aż o 42 proc.
Zdaniem naukowców z Harvardu w naszej diecie najcenniejsze w kontekście działania antyrakowego są:
- jarmuż - ciemnozielone warzywa liściaste uznawane są za najzdrowsze z uwagi na obecność witaminy K i witaminy C czy antyrakowego sulforafanu,
- szpinak - podobnie jak jarmuż należy do liściastych warzyw zielonych, które są źródłem substancji hamujących rozwój wolnych rodników,
- pomidory - są źródłem likopenu, silnego przeciwutleniacza o właściwościach przeciwzapalnych,
- arbuz - podobnie jak pomidory stanowi cenne źródło likopenu,
- pomarańcze - zawierają wit. C i beta-karoten, przeciwutleniacze, które mogą chronić przed rakiem piersi, żołądka i przełyku,
- papryka - stanowi jedno z najlepszych źródeł witaminy C, jest też skarbnicą związków przeciwzapalnych, w tym luteiny, kwercetyny i luteoliny,
- brukselka - podobnie jak inne warzywa kapustne zawiera sulforafan i indole, substancje, co do których dowiedziono, że chronią przed rakiem piersi, sutków, jajników, macicy, prostaty, jelita grubego i płuc,
- grejpfruty - poza witaminą C i likopenem są źródłem selenu i beta-karotenu, które chronią przed nowotworami.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl