Trwa ładowanie...

Naukowcy wyodrębnili 8 pogromców raka. Jedz, a zmniejszysz ryzyko nawet o kilkadziesiąt procent

 Karolina Rozmus
23.02.2024 07:27
Jakie warzywa i owoce mają najsilniejsze antynowotworowe działanie?
Jakie warzywa i owoce mają najsilniejsze antynowotworowe działanie? (Getty Images)

Badacze z Harvardu wzięli pod lupę żywność, próbując wyodrębnić z diety produkty, które mają najsilniejsze działanie antyrakowe. Okazało się, że takie moce mają określone warzywa i owoce.

spis treści

1. 30 proc. nowotworów ma związek z dietą

Jak wskazuje Krajowy Rejestr Nowotworów, aż 30 proc. zachorowań na raka ma związek z dietą. Nowotwory, w przypadku których najlepiej udowodniono tę zależność, to rak jelita grubego, przełyku, żołądka czy jamy ustnej.

W mniejszym stopniu dieta może wpływać na wystąpienie nowotworów wątroby, woreczka żółciowego i nerki. Szereg badań potwierdza, że to, jak się odżywiamy, może również pośrednio wpływać na ryzyko choroby.

Zobacz film: "Warzywa, które zmniejszają ryzyko raka jelita grubego"

Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem (IARC) dowiodła związku między otyłością a zwiększonym ryzykiem rozwoju raka okrężnicy, gruczolakoraka przełyku, raka piersi po menopauzie, trzonu macicy czy nerki.

Badacze wskazali 8 najzdrowszych warzyw i owoców
Badacze wskazali 8 najzdrowszych warzyw i owoców (Pixabay)

Ryzyko rozwoju nowotworów można zmniejszyć, unikając produktów prozapalnych i działających kancerogennie, jak np. alkohol czy żywność wysokoprzetworzona. Ostatnie badania naukowców z Harvard University wskazują również, że istnieje grupa produktów, które z kolei warto włączyć do diety, bo mogą zapobiegać nowotworom.

To żywność, która zawiera określone składniki: błonnik, polifenole, fitosterole oraz izotiocyjaniny. Stymulują one procesy układu immunologicznego, hamują namnażanie komórek nowotworowych, mają właściwości naprawcze DNA i wpływają pozytywnie na układ hormonalny.

2. 8 antyrakowych warzyw i owoców

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia należy spożywać co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie. Opublikowane na łamach "International Journal of Cancer" badanie, które trwało 30 lat, dowiodło, że pięć porcji warzyw i owoców dziennie zmniejsza ryzyko nowotworów o 29 proc., siedem porcji - o 36 proc., a więcej niż siedem porcji na dobę - aż o 42 proc.

Zdaniem naukowców z Harvardu w naszej diecie najcenniejsze w kontekście działania antyrakowego są:

  • jarmuż - ciemnozielone warzywa liściaste uznawane są za najzdrowsze z uwagi na obecność witaminy K i witaminy C czy antyrakowego sulforafanu,
  • szpinak - podobnie jak jarmuż należy do liściastych warzyw zielonych, które są źródłem substancji hamujących rozwój wolnych rodników,
  • pomidory - są źródłem likopenu, silnego przeciwutleniacza o właściwościach przeciwzapalnych,
  • arbuz - podobnie jak pomidory stanowi cenne źródło likopenu,
  • pomarańcze - zawierają wit. C i beta-karoten, przeciwutleniacze, które mogą chronić przed rakiem piersi, żołądka i przełyku,
  • papryka - stanowi jedno z najlepszych źródeł witaminy C, jest też skarbnicą związków przeciwzapalnych, w tym luteiny, kwercetyny i luteoliny,
  • brukselka - podobnie jak inne warzywa kapustne zawiera sulforafan i indole, substancje, co do których dowiedziono, że chronią przed rakiem piersi, sutków, jajników, macicy, prostaty, jelita grubego i płuc,
  • grejpfruty - poza witaminą C i likopenem są źródłem selenu i beta-karotenu, które chronią przed nowotworami.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze