Nie chłoną toksyn. Polacy ich nie doceniają, a to jedne z najzdrowszych ryb świata
Sardynki to ryby zdecydowanie niedoceniane. Jeśli decydujemy się na ich spożycie, najczęściej sięgamy po konserwy. Okazuje się jednak, że drobne rybki mają wiele właściwości zdrowotnych i korzystnie wpływają na organizm.
1. Niedoceniane, a jedne z najzdrowszych ryb świata
Te niepozorne rynki są jednymi z najzdrowszych, a do tego najmniej toksycznych na świecie. Eksperci zalecają, by jeść je dwa razy w tygodniu, ponieważ pomagają wzmocnić organizm, serce, stawy, kości i mózg.
Sardynki pełne są witamin i minerałów, a ich spożywanie może zminimalizować ryzyko raka jelita grubego nawet o połowę. Cechuje je również niska zawartość toksycznych substancji i zdecydowanie warto nimi zastąpić makrelę lub śledzia.
O rybach w konserwie lepiej jednak zapomnieć. Przetworzone produkty zwykle znajdują się w oleistej zalewie, która nie tylko nie sprzyja zdrowiu, ale jest bardzo kaloryczna. Zawiera również mnóstwo soli i konserwantów.
Przetworzone sardynki mogą wywoływać nieprzyjemne reakcje alergiczne. Lepiej sięgnąć po suszone lub wędzone sardynki, zamiast tych w puszcze. Można także kupić świeże i przygotować je samodzielnie w domu.
2. Przekonaj się do sardynek
W tych drobnych rybkach znajdziemy całą masę witamin i minerałów, w tym wapń, żelazo, selen, fosfor, potas, cynk i niacynę oraz witaminy z grupy B i D. Zawierają także kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które są bardzo cenne dla naszego organizmu.
Sardynki są doskonałym źródłem wartościowego białka. Mają także tendencję do mniejszego pochłaniania szkodliwych substancji. Kumulacja rtęci i innych metali ciężkich jest w nich znacznie mniejsza niż w innych rybach.
Regularne spożywanie sardynek wspomaga układ krążenia i obniża poziom cholesterolu. Eksperci zalecają, by sięgać po te ryby dwa razy w tygodniu. Włączenie ich do diety pomoże chronić przed nadciśnieniem, miażdżycą i wieloma choroba mi układu sercowo-naczyniowego.
Drobne rybki wzmacniają odporność i wspierają prace mózgu oraz całego układy nerwowego. Zmniejszają stany zapalne w organizmie, poprawiają pamięć, zapobiegają osteoporozie i chronią przed anemią.
3. Korzyści płynące ze spożywania małych rybek
Jak widać korzyści ze spożywania sardynek jest całkiem sporo. Szczególnie zalecane są osobom, które nie spożywają czerwonego mięsa ani drobiu. Eksperci radzą, by dla maksymalnych korzyści sięgać po nie dwa razy w tygodniu.
Wprowadzenie sardynek do jadłospisu chroni przez depresją i pomaga w walce z bezsennością, a także usprawnia pracę układu pokarmowego. Można je przygotować na wiele sposobów, a w sezonie świetnie sprawdzą się na grilla.
Sardynki niestety nie są dla każdego. Powinni ich unikać alergicy oraz osoby, które mają problemy z odkładaniem się soli w organizmie oraz zaburzeniami przemiany materii. Zawarte w nich puryny mogą sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych i dny moczanowej.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl