"Paskudna choroba". Lekarka mówi, jakie są skutki częstego jedzenia ryżu
Ryż to popularne źródło węglowodanów, które jest powszechnie uważane za zdrowe i korzystne nawet dla osób na diecie. Okazuje się jednak, że zbyt częste jedzenie białego ryżu może mieć negatywny wpływ na organizm. Lekarka zwraca uwagę na niebezpieczną chorobę beri-beri.
1. Biały ryż
Biały ryż, który cieszy się dużą popularnością, może być przyczyną poważnych problemów zdrowotnych. Propagatorka wiedzy medycznej, dr Magdalena Cubała-Kucharska, alarmuje w mediach społecznościowych przed nadmiernym spożyciem ryżu i przypomina o ryzyku wystąpienia choroby beri-beri.
Zdaniem lekarki biały ryż nie jest wartościowym produktem pod względem składników odżywczych, dodatkowo nadmierne spożycie może powodować niedobór witaminy B1.
- Nie przesadzajcie z nim jako podstawą posiłków - przestrzega ekspertka na Instagramie.
- Jakbyśmy sobie miesiąc, dwa lub trzy pojedli biały ryż, to rozwinęlibyśmy paskudną chorobę beri-beri, która obejmuje właściwie wszystkie układy organizmu od serca po układ nerwowy - dodaje Magdalena Cubała-Kucharska.
Obecnie na beri-beri może zachorować każdy, kto spożywa zbyt duże ilości ryżu. Produkt jest pozbawiony witaminy A, B1, B2 i pozostałych witamin z grupy B, które są niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Nie należy go oczywiście całkowicie eliminować z diety, ale nie powinien być podstawą posiłków. Warto zastąpić go ryżem brązowym, czerwonym, dzikim lub kaszą.
Choroba beri-beri to efekt skrajnego niedoboru witaminy B1. Rozwija się u osób, które jedzą głównie biały ryż lub wysokorafinowane źródła węglowodanów. W przeszłości beri-beri była częstą przyczyną zgonów, ponieważ zaburza działanie układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i odpornościowego.
Objawia się poprzez szereg dolegliwości, takich jak problemy żołądkowo-jelitowe, osłabienie, drżenie, kołatanie serca, kłopoty z pamięcią i zanik mięśni.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl