Trwa ładowanie...

Nie tylko magnez. Niedobór kluczowego pierwiastka grozi bolesnymi skurczami nóg

Avatar placeholder
Katarzyna Chudzik 08.08.2023 16:08
Niedobór potasu może powodować skurcze nóg
Niedobór potasu może powodować skurcze nóg (Getty Images)

Skurcze mięśni na ogół kojarzą nam się z niewystarczającą ilością magnezu w diecie. Nie zawsze jednak tak jest. Ta bolesna przypadłość może być również skutkiem niedoboru potasu. To z kolei jest skrajnie niebezpieczne dla zdrowia.

spis treści

1. Skutki niedoboru potasu

Niedobór potasu, choć rzadki, może mieć poważne skutki dla zdrowia. Objawy tego stanu obejmują:

  • zmęczenie,
  • osłabienie,
  • skurcze mięśni,
  • brak siły,
  • nieregularne bicie serca,
  • zaburzenia trawienia.
Zobacz film: "Jedz banany. Przedłużysz swoje życie"

W skrajnych przypadkach brak potasu prowadzi do hipokaliemii wiążącej się z paraliżem, kłopotami z oddychaniem i poważnymi zaburzeniami rytmu serca, które mogą być potencjalnie śmiertelne.

Cennym źródłem potasu w diecie są banany
Cennym źródłem potasu w diecie są banany (Pixabay)

Niski poziom tego pierwiastka we krwi może wynikać z nadmiernej utraty elektrolitu przez nerki lub przewód pokarmowy, np. w wyniku biegunki, nadmiernego pocenia, wymiotów lub niektórych leków moczopędnych, niedostatecznego spożycia potasu w diecie, a także niektórych zaburzeń hormonalnych.

2. Potas w diecie

Potas powinniśmy przede wszystkim dostarczać wraz z dietą, a suplementację wdrożyć dopiero wówczas, gdy mamy niedobory, które zdaniem lekarza wymagają wsparcia farmakologicznego.

W diecie potas obecny jest w wielu produktach:

  • owocach suszonych i świeżych, takich jak banany, pomarańcze, morele, agrest, brzoskwinie, grejpfruty, maliny, melony, porzeczki, śliwki, winogrona, wiśnie,
  • warzywach, takich jak bakłażan, bób, brukselka, buraki, chrzan, cukinia, czosnek, fasola, kapusta biała i czerwona, kapusta kiszona, koperek, nać pietruszki, pomidory, rzepa, szczypiorek, szpinak,
  • nasionach roślin strączkowych,
  • ziemniakach,
  • orzechach i nasionach,
  • rybach, zwłaszcza w dorszu, halibucie, makreli, pstrągu, szprotach,
  • kaszach, płatkach zbożowych, otrębach,
  • mięsie.

Regularne spożywanie tych produktów zapewnia odpowiednią ilość potasu w diecie. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek u osób dorosłych według norm dla populacji Polski określone jest na 3500 mg dziennie - niezależnie od wieku i płci.

3. Korzyści ze spożywania potasu

Spożywanie pokarmów bogatych w potas ma wiele zalet. Potas reguluje gospodarkę wodną w organizmie, wspiera prawidłową pracę mięśni, w tym serca, oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Może pomóc zmniejszyć ryzyko powstawania kamieni nerkowych i chronić przed osteoporozą. Potas pomaga również w transporcie glukozy do komórek, co sprzyja stabilnemu poziomowi cukru we krwi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze