Trwa ładowanie...

Nigdy nie łącz z alkoholem. Możesz uszkodzić wątrobę

 Karolina Rozmus
24.06.2023 23:07
Nigdy nie łącz go z alkoholem
Nigdy nie łącz go z alkoholem (Pixabay)

To jeden z najsmaczniejszych owoców lata – jest słodki, a dzięki temu, że składa się w głównej mierze z wody, świetnie nawadnia. Od lat jest również popularny wśród imprezowiczów. "Pijany arbuz", czyli owoc nasączony wódką lub wymieszany z alkoholem miąższ arbuza może być jednak szkodliwy i uszkadzać wątrobę.

spis treści

1. "Pijany arbuz". Jak szkodzi?

Badania potwierdzają, że arbuz ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwcukrzycowe, a nawet przeciwwrzodowe. Wszystko dlatego, że jest bogatym źródłem fenoli, alfa-tokoferolu, karotenoidów, takich jak beta-karoten, witamina C i likopen.

Co ciekawe, arbuz zawiera nawet o 40 proc. więcej likopenu niż pomidory. Ten prozdrowotny związek zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz chorób serca, a także udaru, bo hamuje agregację płytek krwi. Neutralizuje wolne rodniki, zapobiega stanom zapalnym i poprawia elastyczność naczyń krwionośnych. Może też normalizować ciśnienie krwi i stężenie cholesterolu.

Zobacz film: "6 powodów, aby jeść arbuza"
Arbuz to bardzo dobre źródło likopenu
Arbuz to bardzo dobre źródło likopenu (Pixabay)

Do tego arbuz świetnie nawadnia, dlatego jest jednym z najlepszych owoców na lato, niekoniecznie jednak powinien być spożywany w towarzystwie dużych ilości alkoholu. Jedno z badań wskazuje, że sok z arbuza miał hepatoprotekcyjny i neuroprotekcyjny wpływ na myszy, u których za pomocą etanolu wywołano stres oksydacyjny.

Inne jednak dowiodło interakcji między suplementacją likopenu a spożyciem alkoholu i wskazywało na "potrzebę ostrożności wśród osób pijących alkohol, które również spożywają duże ilości dodatkowego likopenu".

Co więcej, u szczurów, którym podawano etanol, odnotowano znacznie wyższe stężenie likopenu. Badacze postawili hipotezę, że alkohol może zwiększać absorpcję przeciwutleniacza w jelitach. To z kolei może przyczyniać się do zapalenia wątroby, a także wpływać na poziom CYP2E1, który odgrywa ważną rolę w metabolizowaniu nadmiernych ilości alkoholu w wątrobie.

2. Samo zdrowie, ale nie dla każdego

Arbuzy stanowią cenne źródło witamin A, B oraz E, a także minerałów, takich jak cynk, miedź, żelazo czy wapń, a przede wszystkim potas. Smakują przy tym tak dobrze, że trudno oprzeć się pokusie zjedzenia jednego czy dwóch kawałków. Nie każdy jednak może sobie pozwolić na bezkarne sięganie po arbuza.

Z arbuzem nie powinny przesadzać osoby:

  • z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, w tym cukrzycą, ponieważ arbuz jest źródłem dużych ilości cukru prostego, fruktozy,
  • z zaburzeniami pracy nerek, jeśli zalecono ograniczenie płynów – niecałe 300 g arbuza to równowartość jednej szklanki wody,
  • stosujące suplementy potasu lub cierpiące na hiperkaliemię,
  • uczulone lub z nietolerancją fruktozy.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze