Numer jeden na czarnej liście dietetyków. Niszczy wątrobę i zwiększa ryzyko nowotworów
Coraz większa liczba specjalistów zwraca uwagę na konieczność ograniczenia, a nawet całkowitego wyeliminowania wieprzowiny z naszej codziennej diety. Popularne mięso coraz częściej jest wymieniane jako jeden z czynników zwiększających ryzyko wielu poważnych chorób, takich jak nowotwory czy marskość wątroby.
1. To najgorszy rodzaj mięsa
Wybór wieprzowiny, jak się okazuje, może nie być najzdrowszym rozwiązaniem. Spożywanie tego rodzaju mięsa może bowiem prowadzić do zwiększenia ryzyka zachorowania na wirusowe zapalenie wątroby typu E. Na początkowym etapie choroba nie daje żadnych objawów.
W miarę jej postępu, może dojść do poważnych komplikacji, takich jak niewydolność wątroby, zapalenie mięśnia sercowego, zapalenie trzustki czy też poważne zaburzenia neurologiczne. Warto jednak zaznaczyć, że ten wirus ginie pod wpływem temperatury przekraczającej 70 stopni Celsjusza.
2. Może doprowadzić do stwardnienia rozsianego
Spożywanie wieprzowiny niesie ze sobą także inne zagrożenia zdrowotne. Jednym z nich jest stwardnienie rozsiane - choroba, która atakuje układ nerwowy. W jej przebiegu impulsy nerwowe nie są prawidłowo przekazywane. Do najczęstszych objawów choroby zalicza się przewlekłe zmęczenie, niedowład, ból oraz drętwienie kończyn.
Szczególnie narażeni na to schorzenie są pracownicy zakładów mięsnych, którzy są wystawieni na kontakt z obcymi antygenami przez wdychanie cząstek tkanek obecnych w organizmach świń.
3. Zwiększa ryzyko nowotworów
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wyraźnie ostrzega, że regularne spożywanie dużych ilości wieprzowiny może przyczyniać się do rozwoju nowotworów, takich jak rak jelita grubego, przełyku, płuc, wątroby i trzustki. Może także prowadzić do zachorowania na marskość wątroby.
Ostrzeżenie to dotyczy przede wszystkim produktów takich jak wędlina, salami, kiełbasa czy mięso w puszkach. Przetwory mięsne zawierają azotany i azotyny, które pod wpływem procesów metabolicznych przekształcają się w substancje o działaniu kancerogennym.
Jeżeli jednak zdecydujemy się na spożycie mięsa wieprzowego, musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim powinniśmy kupować je ze sprawdzonego źródła. Ponadto, przed przygotowaniem potrawy, mięso powinno zostać poddane odpowiedniej obróbce termicznej.
Najlepszym rozwiązaniem dla naszego zdrowia jest jednak ograniczenie do minimum spożywania mięs takich jak wieprzowina czy baranina, a nawet całkowite wyeliminowanie czerwonego mięsa z jadłospisu. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie włączenie do naszej diety takich produktów jak mięso z indyka, kurczaka, gęsi lub królika.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl